Căldura din casele constănţenilor, în pericol. „Este o presiune fantastică pe bugetul local!”

2329
3

Articole de la același autor

Creşterea preţului gigacaloriei şi situaţia dezastruoasă de la CET pun în pericol căldura din apartamentele constănţenilor, în această iarnă. Primarul Vergil Chiţac cere ajutorul Guvernului pentru plata subvenţiei pe care autorităţile locale trebuie să o acorde şi care riscă „să îngenuncheze” bugetul local.

Primarul Constanţei s-a dus vineri, 3 decembrie, la Guvern, pentru a discuta despre problema încălzirii din această iarnă. Cu cea mai scumpă gigacalorie din ţară, edilul susţine că este nevoit să solicite bani din fondul de rezervă al statului, pentru a acoperi costurile căldurii în sistemul centralizat. De asemenea, el propune depăşirea plafonului de subvenţie acceptat de Comisia Europeană, de 15 milioane de euro, dar şi modificarea contractului CET cu furnizorii de gaze naturale.

„Solicităm ca, prin intermediul Consiliului Concurenţei, Guvernul să facă uz de autoritatea sa pentru ca procesul de notificare a Comisiei Europene pentru depăşirea plafonului de 15 milioane de euro subvenţie să fie cât mai rapid. Mă aştept ca să reevaluăm contractul de furnizare a gazului către CET Constanţa şi să nu mai fie condiţionată de plata în avans a gazelor naturale. Şi mă aştept, pentru anul următor bugetar, la un ajutor la subvenţia pentru încălzire. Anul viitor (n.r. - sezonul rece ianuarie – martie 2022), 93 milioane lei putem suporta noi de la bugetul local şi 134 de milioane lei cerem din fondul de rezervă bugetară. Este un efort uriaş pentru bugetul oraşului Constanţa să ducă 100 de milioane, asta în contextul în care pentru toate proiectele pe fonduri europene a trebuit să recalculăm costurile şi să suportăm diferenţele din bugetul local, pentru că au crescut foarte mult preţurile la materiale de construcţii şi lucrări. Este o presiune fantastică pe bugetul local”, a declarat primarul Vergil Chiţac.

„Sistem vechi şi distrus!”

Acesta a adus în atenţia guvernanţilor situaţia absurdă care este la Constanţa, unde CET-ul aflat în administrarea Ministerului Energiei este în insolvenţă şi produce energie termică la preţuri uriaşe, imposibil de susţinut chiar şi cu sprijinul subvenţiei generalizate pentru populaţie. „Aceasta este o problemă specifică municipiului Constanţa. Din păcate, producţia energiei termice, adică CET Constanţa, nu este în proprietatea noastră, este la Ministerul Energiei. Instituţia este într-o situaţie dificilă economic, fiind în insolvenţă. Din acest motiv, furnizorii de gaze, cei care alimentează cu gaze naturale CET-ul, condiţionează livrarea de gaze de o schemă de finanţare prin care CET-ul este obligat să plătească în avans. Pe de altă parte, noi, cei care gestionăm termoficarea în Constanţa, compania municipală (n.r. – SC Termoficare Constanţa), încasăm de la populaţie după 45 de zile, deci după o lună şi jumătate după ce am livrat. Apare astfel un defazaj între banii pe care trebuie să îi plătească CET-ul în avans şi banii pe care trebuie să îi primească de la noi, după mai mult de 45 de zile, chiar 60 de zile. Lucrul acesta trebuie să îl reglăm şi cer Guvernului, pentru că Romgaz şi Transgaz sunt în proprietatea Statului Român, să reanalizăm aceste contracte. Noi suntem de acord să facem un contract tripartit, prin care primăria să se angajeze că va plăti aceşti bani, adică să nu mai existe neîncrederea aceasta între furnizorii de gaze şi CET”, a precizat edilul constănţean.

Vergil Chiţac consideră că preţul foarte mare pe care sunt nevoiţi constănţenii să îl plătească la căldură este consecinţa lipsei investiţiilor în sistemul de producţie a energiei termice. „La Constanţa, preţul gigacaloriei pe care o furnizează CET-ul la ieşire de la 350 de lei a ajuns la 670 lei. Este cea mai scumpă gigacalorie din ţară. Preţul final la consumator a ajuns la 1.337 lei şi eu sunt sigur că nu este valoarea reală. Aceasta este puţin mai mare, dar nu o putem determina decât dacă facem un audit corect. Preţurile acestea foarte mari arată cât de vechi şi de distrus este acest sistem pe care l-am moştenit. De asemenea, trebuie să discutăm şi ce facem iarna următoare, pentru a nu ne mai găsi în această situaţie dificilă”, a subliniat primarul municipiului Constanţa.



Comentează știrea

Constantean fraier
5 decembrie 2021
E simplu

Cei care avem centrale individuale vom plati gazul la pretul cerut iar din taxe si impozite vom sustine un pret redus de 4-5 ori pentru sistemul centralizat. Adica acoperim pierderile, umflam salariile, facem milostenie. Macar sa zica bogdaproste.

nefraierul
5 decembrie 2021
tot simplu

nene, si gazul matale de la centrala ta, tot subventionat este, tot din bani publici, inclusiv din taxele si impozitele celor ce sunt racordati la sistemul centralizat. numai ca se numeste pompos "pret reglementat pentru populatie".

Răspuns la: E simplu
Adăugat de : Constantean fraier, 5 decembrie 2021
Cei care avem centrale individuale vom plati gazul la pretul cerut iar din taxe si impozite vom sustine un pret redus de 4-5 ori pentru sistemul...
PRISLOP CONSTANTIN
20 ianuarie 2022
primaria Constanta

Daca este presiune pe bugetul Primariei, de ce se arunca banii pe instalatiile de Craciun, care si pe 20 ianuarie sunt montate si functioneaza ???? Adica se plateste pt ele folsinta si mai ales curentul electric, care acum costa enorm!!! Capitala nu si a permis sa cheltuiasca bani pe instalatii de Craciun- nici la Universitate, la Bucuresti nu aveau atata iluminatie ca in toata Constanta! Noi ne permitem sa cheltuim 2 luni ? Curtea de conturi verifica banii acestia publici cheltuiti? Chiar daca a fost un Contract vechi, asta nu inseamna ca nu se pot face notificari pe parcurs, asa cum primim toti de la furnizorii de utilitati! sau Primaria Constanta plateste curentul electric la tariful de cand s a facut Contractul pt instalatiile de Craciun? Desi a trecut Craciunul si pe stil vechi, de mult! De aceea a ramas orasul Constanta in urma multora din tara, desi era pe locul 2 dupa capitala, pt ca nu se gospodaresc corect banii populatiei, ci numai dupa interese!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9726 secunde