Câinii maidanezi fac legea / Cum ar putea CONSTANȚA să scape de CÂINI?

Marţi, 03 Septembrie 2013
6703
Hingherii se luptă și cu animalele, și cu oamenii care îi protejează. Maidanezii fac victimă după victimă. Se înmulțesc pe capete și devin din ce în ce mai agresivi. Cu toate acestea, legile sunt limitate în ce-i privește, iar autoritățile dau vina pe lipsa de fonduri pentru a-i aduna de pe străzi. 


Constanța, din păcate, apare și ea pe tabloul negru al orașelor unde câinii maidanezi au omorât un copil. Cu toții ne amintim de cazul Valentinei Țigănuș, fetița de șase ani, sfâșiată de o haită de câini, la ieșire din Constanța. S-au împlinit cinci ani de la moartea Valentinei și nimeni nu a plătit pentru suferința micuței. Nu s-a găsit niciun vinovat, iar câinii își duc acolo și acum traiul liniștit. Hingherii din Constanța spun că adună în fiecare zi câini de pe străzi, dar nu reușesc să facă față. Pe lângă asta, ei se lovesc tot timpul de iubitorii de câini care îi împiedică să-i ducă la Biobază. Și dacă reușesc să-i urce în mașini, oamenii vin și îi revendică, spunând că îi adoptă, după care le dau drumul înapoi de unde au fost ridicați. 


Zilnic, cel puțin cinci-șase constănțeni ajung la urgență mușcați de maidanezii din oraș. Haite cu cel puțin 10 - 12 câini au ajuns să facă legea în toate cartierele Constanței. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța susțin că, anual, sute sau chiar mii de pacienți ajung la camera de gardă mușcați de câini. Peste 1.500 de pacienți s-au prezentat de la începutul anului și până în prezent cu plăgi mușcate. Cel puțin o mie au urmat tratamente antirabice pentru că animalele erau maidaneze și nu erau imunizate. Dar numărul victimelor câinilor fără stăpân este mult mai mare: alte câteva sute de constănțeni au fost răniți, dar nu au solicitat asistență medicală. 


Haite în jurul școlilor 


"Este o haită de câini care stă de ani de zile în zona școlii. Peste vară s-au înmulțit, nu știu, au mai venit și alții sau i-au adus localnici și i-au lăsat acolo. Sunt 20 de câini. Unii sunt liniștiți, dar majoritatea atacă trecătorii. Latră la voia întâmplării. Am văzut când s-au repezit la o femeie care mergea liniștită cu căruciorul cu copil, pe trotuar. Au fugărit biata femeie. Noroc că a fost inspirată și s-a aplecat să ia o piatră și a aruncat-o înspre ei, câinii s-au retras și ea a avut timp să se îndepărteze. Bietul copil din cărucior plângea isteric, speriat la culme de atacul maidanezilor", ne-a povestit o femeie care locuiește în zona parcului de la Casa de Cultură. 


De altfel, zona este cunoscută ca fiind una cu mulți câini comunitari. "Faleză Nord, cu strada Pescăriei și strada Unirii, Piața CET, Piața Km 4 - 5, strada Tulcei, strada Ștefan cel Mare, Piața Tomis III, strada I.G. Duca sunt zonele în care sunt cele mai mari probleme cu câinii fără stăpân, dar și cu iubitorii de animale. Aceștia devin agresivi cu lucrătorii noștri. S-a întâmplat să fie și bătuți, motiv pentru care au depus plângeri la mai multe secții de poliție. Au fost loviți cu bâtele, li s-a aruncat cu sticle în cap, cu pietre în mașini", a declarat, pentru "Cuget Liber", Elena Neagu, de la Biobaza Constanța. 


Taxă de revendicare 


Potrivit acesteia, două echipaje răspund la sesizările constănțenilor și fac razii zilnic în diferite cartiere. "Sunt zile în care strângem 15 câini, altele doar cu 7 - 8, depinde foarte mult și de reacțiile iubitorilor de câini. Dacă ar fi toată lumea de acord cu sterilizarea, ar fi mult mai bine. Dacă un câine a ajuns în Biobază și vine cineva să îl revendice, nu i-l dăm decât după ce este sterilizat. Se plătește o taxă stabilită prin hotărârile Consiliului Local, de 130 de lei pentru castrare și 150 de lei pentru sterilizare. Masculii trebuie să stea trei zile la postoperator, iar femelele zece zile, pentru ca să i se scoată firele", ne-a mai spus reprezentantul Biobazei.


Eliberarea câinilor revendicați se face numai cu acordul scris al asociației de proprietari ori locatari și al vecinilor. "Cel care vrea să scoată un câine trebuie să aibă acordul a jumătate plus unu din vecini și ștampila asociației de proprietari. În plus, conform legii, nu au voie să îl ducă înapoi pe terenul public. Oamenii așa ne promit, dar toți se întorc acolo. Însă nu mai depinde de noi, ci de poliție", a mai explicat Elena Neagu. 


Cum puteți să solicitați Ecarisajul 


Dacă doriți să faceți o sesizare către Serviciul de Ecarisaj al Primăriei, trebuie să sunați la Dispeceratul Primăriei Constanța, la numărul de telefon 0241.55.00.55. Termenul legal de rezolvare a unei reclamații este de 30 de zile lucrătoare, dar, de obicei, se intervine mult mai repede. Programul cu publicul al Biobazei Constanța este de luni până vineri, între orele 12,00 și 16,00, iar reprezentanții pot fi contactați la numărul de telefon 0729.44.05.06.


Pagina a fost generata in 0.1917 secunde