Cadrele medicale constănțene, la datorie! "Nu avem medici bolnavi și nici demisionari"

9303
Cadrele medicale constănțene, la datorie!

Articole de la același autor

Ce se întâmplă, la acest moment, în spitalele din România pare, mai degrabă, desprins dintr-un film de groază. Este de-a dreptul incredibil să aflăm, zi de zi, cum medici, asistente sau infirmieri își dau demisia sau cad pe capete, îmbolnăvindu-se.

Putem aminti, aici, situația incredibilă de la secția de ATI a Spitalului din Orăștie, unde singurul medic de Terapie Intensivă, cinci asistente și cinci infirmiere din acea secție au demisionat, și au făcut-o ridicându-se, pur și simplu, plecând și lâsând pacienții în grija unei singure asistente. Exemplul lor a fost urmat de alți medici de la Spitalul Mioveni, care și-au dat demisia după ce s-a decis ca unitatea să devină suport pentru COVID-19. La fel s-a întâmplat cu o parte din personalul de la Spitalul de Urgență Arad, Spitalul de Psihiatrie Brașov și Spitalul CF Timișoara etc.

Suntem cu toții conștienți de riscurile la care se supun cadrele medicale constănțene, ca de altfel cele din întreaga țară. Ei sunt cei din linia întâi, persoanele care nu doar că ne salvează viața, dar care se supun zilnic, unui pericol uriaș, acest inamic invizibil, care ne amenință, de câteva săptămâni, pe toți. Partea proastă este că, rând pe rând, spitalele din România au început să fie lovite de pandemia de coronavirus, iar numărul cadrelor medicale infectate sau care așteaptă răspunsul testării crește alarmant. Partea bună, dacă se poate spune așa, este că, în afară de asistentul medical de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, care s-a îmbolnăvit în județul nostru, adică pacientul nostru numărul unu, Constanța nu are alte cadre medicale bolnave și nici demisionari.

Spre exemplu, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, personalul medical își continuă activitatea ca și până acum. Cel puțin deocamdată, nu există persoane care să-și fi manifestat intenția de a demisiona. În plus, a precizat purtătorul de cuvânt al unității sanitare, Crina Kibedi, stau bine și la capitolul echipamente de protecție. "Chiar astăzi am mai primit un transport de măști, avem vizete, combinezoane, mănuși, motiv pentru care le mulțumim, pe această cale, celor care

ne-au ajutat și ne-au sponsorizat", a declarat acesta.



Echipamentele de protecție nu sunt suficiente pe nicăieri


La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, directorul medical al instituției, dr. Claudia Cambrea recunoaște că le este greu, dar s-au organizat și lucrează 24 de ore din 24. "Avem echipamente, suntem pregătiți, însă am constatat că aceste echipamente se consumă într-un ritm foarte accelerat, de aceea avem nevoie în continuare de capeline, mănuși, măști, combinezoane, halate. Noi am depus un jurământ că vom îngriji pacienții în orice situație și facem tot ce putem pentru a nu ajunge în acele situații în care sistemul sanitar să fie depășit. Ne străduim din răsputeri să facem tot ce ține de noi", a precizat cadrul medical.

La rândul său, președintele Sindicatului Sanitas Constanța, Nicolae Manea a declarat pentru "Cuget Liber" că, deocamdată nu avem situații similare ca cele din țară, unde personalul din unele unități și-a dat demisia. "În ceea ce privește echipamentele de protecție, acestea nu sunt suficiente pe nicăieri, dar se fac eforturi extraordinare pentru ca acestea să fie ahiziționate. Chiar acum suntem în discuții cu un importator de măști de protecție. Noi suntem datori să protejăm personalul", a subliniat acesta.

Întrebat ce vor face dacă nu le vor ajunge echipamentele de protecție, Manea a spus că speră să nu ajungă în situația de a nu ne mai prezenta la muncă, pentru că nu au așa ceva. Pentru că sunt oameni și ei și le este teamă de acest coronavirus, o parte dintre cadrele medicale au făcut, deja, cereri, pentru a fi cazați în hotelurile de pe litoral. "Am făcut tabele cu cadrele medicale care au solicitat să fie cazate la hotel, pentru a-și proteja familiile de acasă. La acest moment, s-au înregistrat 200 de persoane, dar este posibil ca numărul acestora să crească. Avem o primă serie de personal, care va fi cazată la un hotel, care s-a oferit pro-bono să ne ajute. Pe de altă parte, așteptăm cu nerăbdare să ne mai fie rezolvată o solicitare, și anume ca personalul medical să fie testat, cu prioritate, pentru că este un efort din partea tuturor să se prezinte la locul de muncă. Până acum, oamenii nu și-au dat demisia, iar în momentul în care există relații normale de colaborare și coordonare, personalul își face datoria, fără doar și poate", a adăugat Manea. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4078 secunde