€ 4.7538
£ 5.5344
$ 4.2013

Mai multe ştiri online:

HAOSUL DIN CULISELE RATC! Ce a declanșat GREVA care a paralizat Constanța și cine sunt ȘEFII TRAȘI PE DREAPTA!

Ştire online publicată Joi, 23 Mai 2013. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Mii de constănțeni au fost nevoiți să o ia la picior ieri dimineață, în drum spre serviciu sau spre școală, sau să apeleze la taxi pentru a ajunge la timp la muncă, după ce au așteptat în zadar autobuzele în stație. Vestea că este grevă la RATC i-a enervat și mai tare. Singurii care și-au frecat palmele de bucurie au fost taximetriștii care sperau chiar ca protestul să dureze chiar și trei zile.
Greva le-a picat bine și patronilor microbuzelor maxi-taxi care au scos în stradă toate mașinile disponibile și le-au încărcat până la refuz cu constănțeni grăbiți. Acestea ar putea fi însă ultimele zile de trai bun pentru ei căci, de astăzi, vor fi demarate controale și verificări pentru a afla dacă ele fac concurență neloială transportului în comun din Constanța. 


Grevă spontană


Ieri, la primele ore ale dimineții, șoferii de la RATC, solidari cum nu s-a mai văzut de mult, au declanșat o grevă spontană și au refuzat să scoate autobuzele pe trasee. Ei s-au declarat nemulțumiți de salariile, de doar 1.100 de lei, considerându-le foarte mici în comparație cu responsabilitățile pe care le au în trafic. S-au plâns că nu mai primesc niciun fel de sporuri și că, deși în urmă cu mai bine de doi ani li s-a promis că suspendarea tichetelor de masă este temporară, ei nu le primesc nici acum. Una dintre cele mai importante solicitări ale șoferilor a fost și aceea de a demisiona cinci persoane din conducerea regiei, pe care le consideră răspunzătoare de situația în care sunt în prezent. 


Este vorba despre liderul de sindicat, Timur Ibram, despre care spun că nu îi mai reprezintă și că a fraternizat cu șefii RATC, Bari Gevat, șeful Autobazei RATC, Cornel Marin, șeful Corpului de Control, Nicolae Vatră, șeful Biroului Administrativ, și Dumitru Coiciu, fostul director general al RATC, actualmente director adjunct. Aceștia patru din urmă sunt acuzați de șoferi că și-au acordat drepturi și sporuri pe care nu le merită și că și-au mărit salariile chiar înainte de schimbarea din funcție a lui Dumitru Coiciu. 


"Ne-a ajuns la os!"


Greviștii au refuzat dialogul cu actualul director al regiei, Ovidiu Cristian Tănase, care i-a și avertizat că greva este ilegală și că li se va tăia ziua de lucru, și au cerut să vină la negocieri un reprezentant al Primăriei Constanța. În cele din urmă a venit viceprimarul Gabi Stan. Acesta a mediat întâlnirea dintre conducerea regiei și liderii șoferilor, după care a discutat și cu trei dintre șefii vizați de cererile gre-viștilor. Între timp, liderul sindical Timur Ibram își anunțase deja demisia. 


"În prezent, primim un salariu net de 1.150 de lei în care este inclus și sporul de vechime. Nu avem alte sporuri, prime, nimic. Ne-a ajuns la os și dorim o mărire salarială de 60 la sută, avem nevoie ca sporurile să fie calculate separat. Ni s-au retras bonurile de masă acum doi ani și ne-au spus că este doar o perioadă scurtă de timp, dar nu ni s-au mai dat, la fel și cu prima de vacanță. De asemenea, vrem demisia unor șefi din cadrul regiei, care au făcut mai mult rău decât bine și care nu și-au văzut decât propriile interese. Să demisioneze și liderul de sindicat Timur Ibram și cei din clica lui, pentru că noi considerăm că nu ne mai reprezintă. Vrem demisiile afișate la panou și atunci vom ieși la treabă", astfel și-au început negocierile reprezentanții șoferilor. 


Suspendați din funcție, la presiunile greviștilor


Pe motiv că regia este într-o situație financiară extrem de dificilă și că are pierderi de aproape 100.000 de euro în fiecare lună, viceprimarul Gabi Stan le-a spus greviștilor că momentan nu există posibilitatea de a mări salariile. "Eu vă propun să începeți lucrul, pentru că sunteți într-un protest nelegal și la un moment dat totul s-ar putea întoarce împotriva voastră. Vom analiza situația și vom vedea în ce măsură se găsesc variante pentru a crește salariile. De mâine (astăzi) vom discuta posibilitatea de a acorda tichete de masă de luna viitoare", a explicat Gabi Stan.


În ce privește solicitările pentru demisiile celor patru șefi, singura variantă acceptată de greviști a fost aceea ca respectivii să fie suspendați din funcție pe o perioadă de 30 de zile, timp în care o comisie paritară va verifica activitatea lor. Anunțul că directorul a dispus suspendarea lui Nicolae Vatră, a lui Cornel Marin și a lui Bari Gevat a stârnit urale de bucurie în rândul șoferilor. Directorul Dumitru Coiciu a scăpat de suspendare fiind, în prezent, în concediu și plecat din țară. "Dacă după verificări îi scoate basma curată și îi readuce în funcție, dracii ne ia. Ne vânează pe aici ca pe pui", comentau unele voci din mulțime. În cele din urmă, șoferii s-au lăsat convinși și au reluat lucrul. În jurul orei 12,30, autobuzele și-au reluat traseele normale. 


Le-au pus gând rău microbuzelor


Greviștii au cerut viceprimarului să ia măsuri împotriva microbuzelor maxi-taxi care au acaparat traseele autobuzelor RATC și le fură toți clienții. "Conform legii ei nu trebuie să intre pe mai mult de 30 la sută din traseul transportului în comun. Dar au ajuns să ne amenințe. Merg înaintea noastră, opresc în stație, ne iau oamenii. Fondurile noastre au scăzut de când au apărut ele pe traseu. La început erau patru-cinci microbuze, acum sunt o groază. Și nu este normal să aibă un tarif mai mic decât al nostru. Ei lucrează la negru, îi înghesuie pe oameni ca pe animale. Primăria le-a acordat licențe peste noi!", a spus Marin Simion, unul din reprezentanții șoferilor. 


Aceștia au reușit să-i smulgă vice-primarului promisiunea constituirii, în cursul zilei de astăzi, a unei comisii de verificare a activității microbuzelor. "Primăria Constanța, împreună cu Poliția Locală și cu reprezentanți ai RATC vom lua la puricat legea și vom vedea ce se poate face. Dacă se constată că încalcă prevederile legale se vor lua măsuri", a anunțat Gabi Stan.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.838 secunde