Cabinete medicale moderne în școlile constănțene, dar fără medici!

818
Cabinete medicale moderne în școlile constănțene, dar fără medici! - fotofondcabinetemedicale3-1570994122.jpg

Articole de la același autor

Cabinetele medicale școlare din municipiul Constanța au fost, ani de zile, doar o sală mică, neprietenoasă, cu vopsea scorojită pe pereți, chiuvete vechi, apă rece la robinet, mobilier ruginit, unde nu-și dorea niciun elev să ajungă. Cu feșe cumpărate din banii părinților și pastile de căpătat, cabinetele au supraviețuit numai datorită dăruirii cadrelor medicale. Autoritățile locale s-au apucat însă, de curând, de treabă și vor să le dea o nouă față și să nu le mai lipsească nimic medicilor și asistentelor, dar mai ales copiilor. 


Faianță, lavoare noi, apă caldă la robinet, covor anti-bacterian, cearceafuri albe, instrumentar nou, medicamente - sunt doar câteva din dotările pe care le vor găsi elevii în cabinetele medicale din școlile lor. Primăria Municipiului Constanța modernizează 57 de cabinete medicale școlare. Autoritatea locală, prin Direcția Generală de Asistență Socială, a început deja lucrările de renovare care presupun ample reparații: se zugrăvesc pereții, se înlocuiesc gresia, faianța și tâmplăria, se refac instalațiile electrice, sanitare și termice și se montează obiecte sanitare noi. 
În plus, toate cabinetele vor fi dotate cu mobilier nou - dulapuri medicale, canapele de examinare, instrumentar medical nou, precum și covor antibacterian. De asemenea, în toate unitățile medicale, inclusiv în cele stomatologice, se vor amplasa lămpi bactericide utilizate pentru dezinfecția aerului și a suprafețelor din încăperi cu încărcătură microbiană mare prin intermediul radiațiilor ultraviolete. 


"Am modernizat toate cabinetele de medicină dentară din unitățile de  învățământ. Facem același lucru și cu cele de medicină generală. Nimic nu este mai important decât sănătatea copiilor noștri și, așa cum am promis, a fost și va rămâne o prioritate asigurarea accesului tuturor elevilor din școlile și liceele constănțene la servicii medicale de calitate", a declarat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău. 


Amintim faptul că, anul trecut, Primăria Municipiului Constanța a renovat și modernizat toate cele 14 cabinete medicale stomatologice din rețeaua de medicină școlară. Toți preșcolarii și elevii beneficiază, în mod gratuit, de tratamente de specialitate în aceste cabinete medicale din municipiul Constanța. 


Un medic la peste 2.800 de elevi 
Din păcate, deși condițiile materiale se îmbunătățesc, multe dintre cabinetele medicale noi și modernizate rămân goale mare parte a zilei. În prezent, în unitățile de învățământ din municipiul Constanța sunt 19 medici școlari, 80 de asistenți școlari și 15 medici stomatologi. Aceștia sunt nevoiți să alerge de la o unitate la alta. 


"Personalul medical acoperă toate cabinetele din rețeaua de unități de învățământ. Medicii și asistentele merg de la un cabinet la altul, în funcție de program. Un medic școlar are alocate patru, cinci, șapte unități de învățământ", ne-au explicat reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială, în cadrul căreia funcționează Serviciul de Medicină Școlară și Comunitară al Primăriei Constanța. 


Deși cabinetele medicale școlare sunt în grija autorităților locale, personalul medical este angajat de Ministerul Sănătății și, de multe ori, în birourile de la minister nu ajung problemele din teren. 


"Nu există medic care să aibă numai o normă. Fiecare dintre noi consultă zi de zi, în mai multe școli. Cu toate acestea, încercăm, cu ajutorul asistentelor, să facem față volumului de muncă", declara anul trecut, pentru "Cuget Liber", dr. Ortanza Dancă, șeful Serviciului de Medicină Școlară și Comunitară. 


Situația nu s-a schimbat aproape deloc față de anul trecut, unui medic revenindu-i peste 2.800 de elevi, iar unui asistent, peste 700 de elevi.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4404 secunde