Buna Vestire, o zi de credință, tradiție, dar și de superstiții

525

Articole recomandate

În calendarul creștin, ziua de 25 martie subliniază momentul anunțării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel că va concepe și va deveni mama lui Iisus din Nazaret.


În tradiția populară, în afară de semnificația religioasă, Ziua Cucului sau Blagoveșteniile, este prima zi a anului când o persoană aude cucul, iar numărând de câte ori cântă, va afla câți ani mai are de trăit. Tradiția mai spune că în această zi este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor, iar oamenii nu trebuie să se certe, fapt care ar fi un mare păcat, căci cine se ceartă în ziua de Blagoveștenii are necazuri tot anul.


În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se amenințau cu toporul și se stropeau cu țuică, pălincă sau altă băutură alcoolică provenită din fructele acestora, pentru a-i cinsti. În alte zone, se obișnuiește ca fetele de măritat și flăcăii să întrebe cucul când se vor căsători. Dacă se întâmplă ca după rostirea acestor cuvinte să cânte cucul, înseamnă că va mai aștepta un an, iar dacă nu se auzea, înseamnă că va urma o căsătorie în acel an. Fiind dezlegare la pește, se spune că acela care gustă pește de Buna Vestire se va simți tot anul ca peștele în apă. De asemenea, pescarii nu trebuie să arunce mămăligă în apă astăzi, pentru că peștii vor muri. 
Madlena CĂLUGĂREANU




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.383 secunde