Bucurie pentru părinți! Ce se întâmplă cu vaccinul împotriva rujeolei

968
Bucurie pentru părinți!  Ce se întâmplă cu vaccinul împotriva rujeolei - vaccin3-1528637560.jpg

Articole de la același autor

În sfârșit, o veste bună pentru părinți: copiii vor putea fi vaccinați împotriva rujeolei, a oreionului și a rubeolei (ROR). După lungi așteptări, timp în care părinții au fost extrem de agitați, Ministerul Sănătății a decis să înceapă livrarea către direcțiile de sănătate publică a unui număr de 410.000 de doze de vaccin ROR. Acest ser este indicat pentru imunizarea copiilor eligibili la vaccinare, dar și a celor restanți.

La Constanța, a declarat șeful Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ), Cristina Schipor, copilașii vor putea fi imunizați imediat după ce cele 10.200 de doze repartizate de minister vor ajunge la Constanța, adică din data de 13 iunie.

Potrivit specialiștilor, ROR este un vaccin trivalent care protejează copiii, dar nu numai, împotriva infectării cu cele trei boli extrem de contagioase, enumerate mai sus și care pot avea consecințe periculoase asupra organismului uman.

"Am așteptat cu sufletul la gură serul, pentru că, auzind mereu că mor copii sau se îmbolnăvesc pe fondul neimunizării, mi-a fost foarte frică să nu am probleme cu cel mic", ne-a declarat Ana P., o mămică.

Vaccinul ROR conține viruși vii ale celor trei boli, în variante atenuate, care au rolul de a stimula sistemul imunitar să creeze anticorpi împotriva rujeolei, oreionului sau a rubeolei. Potrivit dr. Mădălina Leonte, medic de familie, imunizarea se face în două etape, prima după vârsta de 12 luni, în cadrul programului național de imunizare, iar cea de-a doua doză se administrează la 5-6 ani, înainte de intrarea în colectivitate și de obicei se administrează la școală. Totuși, trebuie să știți că vaccinarea împotriva rujeolei, a oreionului sau a rubeolei nu se poate face în anumite condiții. În primul rând, a precizat medicul, imunizarea nu se poate realiza atunci când cel mic prezintă manifestările unei boli acute, cu sau fără febră.

Apoi, în cazul în care copilul este alergic la ouă, iar nu se poate vaccina, întrucât vaccinul conține componente din ou. Oricum, adulții sunt rugați cu insistență de medici să își vaccineze copilașii, pentru că atât rujeola, oreionul, cât și rubeola sunt boli serioase, extrem de ușor de răspândit. Mai grav, în ultima perioadă, la nivelul întregii țări au fost înregistrate numeroase cazuri de deces din cauza rujeolei, în majoritatea cazurilor, pacienții nefiind imunizați.

Precizăm că virusul rujeolic cauzează erupții pe piele, tuse, rinoree, iritații ale ochilor și febră. Dintre complicațiile care mai pot apărea în urma contactării virusului se numără otitele, pneumoniile, convulsiile, leziunile creierului sau chiar moartea.

La rândul său, oreionul dă simptome precum febra, durerile de cap greu de suportat, dureri musculare, pierderea apetitului, inflamarea ganglionilor. În plus, în urma complicațiilor, oreionul poate duce la surzenie, meningită, inflamarea ovarelor sau a testiculelor și în cazuri rare, sterilitate.

Nu în ultimul rând, rubeola se manifestă prin erupții cutanate și artrită (preponderent în cazul femeilor) și febră ușoară. De asemenea, dacă o femeie contactează rubeola în timpul sarcinii, riscul de a pierde sarcina crește considerabil, iar copilul se poate naște cu malformații.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4438 secunde