Bricul “Mircea” a împlinit 82 de ani! “Vânt bun din pupa!”

Luni, 17 Mai 2021, 12:16
322
Nava-şcoală “Mircea” niversează, luni, 17 mai, 82 de ani de la intrarea sa în serviciul Forțelor Navale Române. Dincolo de a fi doar nava-școală, care a dat Armatei României, zeci de generații de ofițeri și maiștri militari de marină temeinic pregătiți pentru profesia aleasă, dar și pentru viață, Nava-şcoală “Mircea” este și o ambasadă plutitoare.
Escalele sale internaționale, participările la regate alături de veliere de pe tot globul contribuie la proiectarea imaginii frumoase a României în lume. Nu de puține ori, în porturile sale de escală, “Nava-şcoală «Mircea» a adus o bucurie fără margini românilor care trăiesc de ani buni în străinătate și care astfel au avut ocazia să se mai simtă încă o data «acasă», pe tărâm românesc. Nava-şcoală «Mircea» plasează România în rândul elitei statelor care dețin veliere destinate pregătirii ofițerilor și maiștrilor militari. În acest context, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale este recunoscătoare pentru privilegiul de a-și putea instrui elevii la bordul acestei nave pe care tradiția a transformat-o într-un simbol national. La mulţi ani şi vânt bun din pupa!”, transmit reprezentanţii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale Române.


Ceremonie la bord

Cu prilejul aniversării, la bordul navei-școală „Mircea”, echipajul Ambasadorului Onorific al României pe mările și oceanele lumii a organizat luni, 17 mai, o ceremonie militară. Activitatea s-a desfășurat în prezența comandantului Divizionului 306 Nave Școală instrucție și sprijin acțiuni militare, comandor Gabriel Duță, a comandantului navei-școală „Mircea”, comandor Mircea Târhoacă, a comandantului (rectorului) Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, comandor Alecu Toma, precum și a locțiitorului acestuia, comandor Gabriel Moise, care, în perioada 2006 – 2018, s-a aflat la comanda navei-școală „Mircea”, după ce începând cu anul 2001 a ocupat funcția de secund la bordul navei.

La finalul mesajului său de felicitare, transmis cu prilejul aniversării navei, rectorul academiei navale a oferit diplome de merit unor membri ai echipajului, în semn de apreciere față de profesionalismul și loialitatea marinarilor militari, dovedite de-a lungul timpului în marșurile de instrucție organizate pentru formarea noilor generații de ofițeri și maiștri militari de marină.

Alături de echipajul navei și de invitații prezenți la ceremonie, la bordul navei-școală „Mircea”, s-au aflat și studenții din anul al III-lea de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, care începând de luni, 17 mai, desfășoară programul de pregătire la bord, atât la cheu, cât și pe mare, în cadrul unui marș de instrucție planificat să se desfășoare în apele naționale din Marea Neagră.Pagina a fost generata in 0.1506 secunde