Boschetarii și câinii fără stăpân se "tratează" în curtea Spitalului de Boli Infecțioase. Halichidis ridică din umeri

1772

Articole de la același autor

Aproape de gară, pe bulevardul 1 Decembrie 1918, chiar în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, printre multe buruieni, mizerii, câini de toate culorile și mărimile, tronează o clădire abandonată, un loc în care, pe vremuri, mii de constănțeni și-au găsit alinarea. La ce ne referim? La clădirea în care, cu ani în urmă, oamenii veneau și se tratau pentru o mulțime de boli ce țin de sfera endocrinologică. 


Tot în acele vremuri de mult apuse, am trecut pe lângă această clădire de mai multe ori decât ne putem aminti, dar cei mai tineri se întreabă ce anume a adăpostit această clădire abandonată, pe care trecerea ireversibilă a timpului și-a pus din plin amprenta și pentru care nu ia nimeni nicio măsură. 


Dacă în curtea ce dă spre bulevard a fost amenajată un soi de parcare, când am ajuns în dreptul imobilului despre care facem referire, ne-am dat seama că aici nu există niciun fel de barieră care să ne poată ține la distanță, ci oricine poate intra oricând în acest spațiu și ar putea face orice îi dorește inima. 


În concluzie, imobilul părăsit de toată lumea, care a găzduit pe vremuri secția de Endocrinologie nu mai are nimic din imaginea de altădată. În urmă cu 15 ani, spre exemplu, instituția a deservit cu succes scopul pentru care a fost ridicată, chiar dacă nu mai fusese renovată de foarte mult timp. Acum, însă, aici se "tratează" noaptea oamenii străzii, care nu au un cămin al lor și tot aici își cară purecii, câinii vagabonzi și pisicile din zonă. 


Peste tot sunt aruncate numai gunoaie. Imaginea este de-a dreptul dezolantă, iar tabloul sinistru al abandonului este cumplit. În același timp, ploile, frigul și-au pus și ele amprenta asupra fostei unități sanitare, care, pare mai degrabă, un grajd pentru animale. Singura legătură cu prezentul sunt ferestrele, în mare parte sparte, prin care lumina inundă interiorul întunecos și jalnic. Urme ale trecerii musafirilor nepoftiți în zonă  se observă chiar dinainte de a pătrunde în incinta imobilului.


Paturi improvizate în fața clădirii
 
În acest spațiu, mintea inventivă a persoanelor fără un adăpost deasupra capului a făcut ca ele să își improvizeze paturi, pe care, din cauza caniculei care a pus stăpânire pe orașul Constanța, le-au așezat chiar în fața clădirii, pentru a beneficia de cât mai mult aer curat. Spunem acest lucru, pentru că mirosurile pestilențiale emanate în zonă sunt greu de suportat pentru cei care au curajul sau curiozitatea de a "analiza" un pic împrejurimile. De cele mai multe, ori, oamenii care sunt nevoiți să intre în curtea Spitalului de Boli Infecțioase ocolesc această zonă și își văd strict de treaba lor, pentru că niciunei persoane normale nu-i plac împuțiciunea, igrasia, sau fecalele.


"Când mi-am dus copilul la spital, am văzut că secția în care mi-am tratat cândva problemele cu tiroida a ajuns o dărăpănătură. Păcat că nu s-a făcut nimic cu acest spațiu și a ajuns să arate în acest hal", ne-a declarat Ștefan Istudor, un constănțean. Și Mariana Popescu este dezamăgită. Femeia, în vârstă de 75 de ani își amintește și acum de zilele în care venea pentru control la dr. Eduard Circo. "Nu m-am gândit niciodată că un spațiu în care a funcționat odată o unitate medicală se poate transforma într-o ruină, în care să sălășluiască boschetarii", a completat septuagenara.


Întrebată ce se întâmplă cu acest spațiu, dr. Stela Halichidis, directorul Spitalului de Boli Infecțioase a fost destul de reținută în declarații, spunând doar că numai demolarea i-ar costa în jur de 100.000 de euro, bani pe care nu îi au. 
"Noi am făcut până la acest moment mai multe adrese către Primărie și așteptăm să ne ajute", a precizat managerul. Între timp, nu vă rămâne decât să evitați, pe cât posibil, zona, pentru că aici nu mai este nimic de văzut.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5286 secunde