Bolnavii internați în Spitalul Județean Constanța, tratați cu medicamente aduse de acasă

3114
Bolnavii internați în Spitalul Județean Constanța, tratați cu medicamente aduse de acasă - a1e3d3d65a1a6105edb9e1c785b97ab5.jpg

Articole de la același autor

Criza de medicamente de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța îi obligă pe pacienți să-și achiziționeze singuri substanțele necesare tratamentelor. Cadrele medicale se scuză că nu au altă soluție, căci din farmacia unității spitalicești lipsesc medicamente de bază pentru tratarea afecțiunilor.

În luna aprilie, dr. Ion Nicu-lescu, managerul SCJU Constanța, susținea că datoriile unității spitalicești creșteau de la o zi la alta și "nu se întrevede nicio scăpare pentru cel puțin șase luni". În prezent, situația este critică.
Din farmacia celui mai mare spital din județ lipsesc substanțe farmaceutice de bază, au arătat reprezentanții unității. Astfel, nu mai sunt anticoagulante, medicamente din sfera trinitrosanului, pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare, cefalosporinelor, necesare în tratamentul victimelor accidentelor rutiere și, în general, a celor supuși intervențiilor chirurgicale pentru a nu dezvolta infecții. "Ser fiziologic nu mai avem, l-am împrumutat de la Urgență și de la cabinetele școlare. Nu mai sunt nici fire de sutură sau aspirină", ne-a declarat dr. Florian Stoian, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Cardiacii și cei cu politraumatisme au de suferit
Cadrele medicale admit că în momentul în care sunt internați, bolnavilor trebuie să li se asigure toată medicamentația. În schimb, acestora li se cere să-și cumpere singuri cele necesare. "Există medicamente, dar nu pentru toate afecțiunile, așa că le spunem rudelor să le cumpere. Unele sunt mai ieftine, precum aspirina, dar sunt și medicamente mai scumpe, precum cerebrolizimul, un calmant, iar pentru pacienții în stare gravă sunt necesare câte trei fiole pe zi. O fiolă este 10 lei", a arătat dr. Ildiko Toldișan, medic șef Secția de Neurologie.
În cursul zilei de ieri, la farmacia SCJU Constanța au sosit câteva mii de flacoane de anticoagulante și medicamente pentru ulcere și pancreatite, dar cadrele medicale spun că vor fi suficiente doar pentru aproximativ trei zile.
Conducerea Spitalului Județean ridică din umeri, spunând că nu au fondurile necesare pentru achiziționarea substanțelor farmaceutice. "Am primit de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate doar 2,5 milioane de lei. Noroc că am păstrat, de luna trecută, 3,8 milioane de lei și putem să acoperim salariile. Dar nu ne mai rămân bani pentru medicamente sau alte cheltuieli", a afirmat dr. Ion Niculescu. Managerul a adăugat că există datorii neachitate din august 2008, iar furnizorii au început să amenințe că vor sista complet distribuirea medicamentelor.
Reprezentanții CJAS Constanța susțin că există posibilitatea suplimentării fondurilor alocate doar în eventualitatea unei rectificări bugetare, aprobate de Ministerul Finanțelor. Potrivit dr. Liviu Mocanu, președintele CJAS, au fost trimise adrese în acest sens și se așteaptă decizia.
În urma unor astfel de situații, când sunt nevoiți să-și cumpere singuri medicamentele, pacienții pot cere spitalului, pe baza bonurilor fiscale deținute, decontarea produselor farmaceutice achiziționate. "Anul trecut am avut trei astfel de solicitări, dar pe anul în curs nu a fost depusă nicio cerere. Cred că oamenii sunt conștienți că nu avem de unde să le decontăm", a arătat dr. Florian Stoian.

Fără bonuri de masă
Salariații spitalului nu vor primi, pentru luna în curs, bonurile de masă, situație creată tot din cauza lipsurilor financiare. "Abia avem fonduri suficiente pentru salarii, nu vom putea da bonurile de masă", ne-a spus managerul unității sanitare. De asemenea, nu există bani nici pentru acordarea celui de-al 13-lea salariu restant.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.5264 secunde