Blocuri și supermarketuri, în loc de parcări, în Constanța. "Și noi unde mai punem mașinile?"

4072

Articole de la același autor

În timp ce constănțenii își sar la gât pentru un loc de parcare, investitorii înghit metru cu metru și puținele parcări care mai sunt disponibile prin oraș. Pe rând, terenurile virane de prin cartiere, unde a fost dintotdeauna spațiu public și unde locatarii zonei își parchează mașinile încă de pe vremea comunismului încep să dispară. În locul lor, vor fi ridicate blocuri, supermarketuri, orice, numai parcări nu.

Criza locurilor de parcare din municipiul Constanța se acutizează. În centru, deja mulți dintre noi am renunțat să ne învârtim câte jumătate de oră să căutăm un loc și preferăm să mergem cu autobuzul, pentru a rezolva treburi la diferite instituții. În cartiere, însă, se duce zilnic o adevărată bătălie. În fața și în spatele blocurilor, fostele grădini au fost betonate sau pietruite și transformate în parcări, pentru locatarii din sutele de apartamente ceaușiste. Trotuarele sunt permanent ocupate de mașinile parcate una în spatele celeilalte. Așa că, oricine vine la o oră mai târzie acasă sau musafirii în vizită la o familie riscă să nu aibă pur și simplu unde să își lase autovehiculul. De aici se nasc mereu conflicte între vecini, se blochează unii pe alții, ori ocupă locurile pe principiul "primul venit, primul servit".


În toată această nebunie, terenurile pe care acum mulți le folosesc drept parcare, unele chiar amenajate în acest scop, dispar rând pe rând. În cartierul Inel II, pe strada Eliberării, acolo unde nu mai există trotuar pentru pietoni, din pricina mașinilor parcate, va începe, în curând, construcția unui nou supermarket Penny. Acesta va fi ridicat pe terenul unde, în prezent, este o parcare cu zeci de locuri, între Biserica Adventistă și blocurile de patru și zece etaje.

Terenul are o suprafață de 4.009 metri pătrați și este proprietatea SC Rewe Projectentwicklung. La finele anului 2018, Primăria Constanța a emis un Certificat de Urbanism pentru construire magazin Penny și magazin cu produse din carne și brânzeturi la parter. În aceste condiții, toți cei care în prezent își parchează acolo mașina vor fi nevoiți să-și găsească alt loc.

"Dacă aici nu vor mai lăsa să ne parcăm, în fața blocului nu mai e loc, în spatele blocului nu mai e loc, noi unde ne vom pune mașinile? Aici a fost dintotdeauna parcare. Locuim în blocul de alături de când s-a construit, pe vremea lui Ceaușescu. Nu a fost terenul nimănui. A fost spațiu public, iar, acum, deodată, are și proprietari și va fi și construit. Nu înțeleg cum se poate întâmpla așa ceva", ne-a declarat Ion R., locuitor al zonei.

Blocuri peste blocuri…

Și în cartierul Inel I dispare o parcare folosită de locatarii blocurilor învecinate. Pe strada Biruinței, în spatele blocurilor cu patru etaje, pe un teren viran de 499 de metri pătrați, SC Cambela Prod va construi un bloc cu P+4 etaje și al cincilea retras, cu o înălțime maximă de 25 de metri. De asemenea, vor fi amenajate căi de acces carosabile și pietonale private, parcaje și spații plantate. Conform schiței din proiectul noului PUZ, procentul de ocupare a terenului va fi de 50% și pe proprietate vor fi realizate 12 locuri de parcare. De asemenea, pe schiță sunt evidențiate și alte 16 locuri de parcare disponibile pentru locatarii din blocurile vechi, învecinate. Insuficient, însă, pentru toată zona.


Pe strada Primăverii, parcarea din apropierea stadionului și a Palatului Copiilor, va dispărea și ea. Zona a fost deja împrejmuită și se lucrează la devierea conductelor pentru utilități. SC Black Sea Design intenționează să construiască, la adresa de pe strada Primăverii nr. 59A, un imobil cu două niveluri de subsol, parter, cinci etaje și terasă circulabilă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8196 secunde