Bloc cu opt etaje, chiar în buza falezei. „Vom ieşi să protestăm!”

1885
Bloc cu opt etaje, chiar în buza falezei. „Vom ieşi să protestăm!” - fotofondbloccuoptetaje-1602609487.jpg

Articole de la același autor

Locatarii mai multor blocuri din cartierul Faleză Nord, situate chiar în apropierea plajei, la prelungirea străzii Ion Raţiu, sunt disperaţi că, în faţa ferestrelor lor, se conturează din ce în ce mai multe şantiere. Oamenii văd cum sunt distruse falezele pe care le ştiu de ani de zile, unde a fost dintotdeauna spaţiu verde şi teren viran, şi se tem că vor rămâne fără lumină naturală, fără privelişte asupra mării şi fără linişte.

De câteva săptămâni, constănţenii care locuiesc în blocurile PA4 şi PA6 din zona costieră a cartierului Faleză Nord au observat că se lucrează pe o porţiune a malului, în imediata apropiere a drumului ce coboară spre plajă, în dreptul străzii Ion Raţiu. Oamenii au aflat astfel că terenul respectiv este proprietate privată, deşi dintotdeauna acolo a fost doar faleza şi că urmează să se construiască un bloc.

Potrivit Planului Urbanistic Zonal şi al Certificatului de Urbanism emis de Primăria Constanţa, terenul este proprietatea lui Mihai Valentin Florin, conform actelor de proprietate. Acesta propune construirea unui imobil cu regimul de înălţime subsol, parter, şapte etaje şi al optulea retras. La subsol sau demisol vor fi spaţii tehnice şi parcări pentru autoturisme, la parter vor fi spaţii comerciale şi parcări pentru autoturisme, la etajele 1 până la 6 vor fi amenajate apartamente cu una, două sau trei camere. La etajul al optulea, va fi un restaurant club cu terasă cu vedere la mare. Investitorul se angajează să amenajeze spaţii verzi, dar şi un loc de joacă pentru copii, terenuri de sport şi locuri de odihnă.

Faleze vândute bucată cu bucată

Interesant este că, din planurile depuse la dosar, reiese că, de fapt, toată faleza a fost parcelată şi este, în prezent, proprietate privată. Astfel, este vorba despre cel puţin 10 terenuri, aliniate pe două rânduri, cu o alee între ele, unul dintre acestea ocupând inclusiv drumul de servitute către plajă. Potrivit planurilor, mai multe dintre acestea sunt deţinute sau erau deţinute, cel puţin la momentul realizării planurilor, de către Daniel Ene şi o firmă, SC Holland Development Grup SA.

Potrivit memoriului depus la Agenţia de Mediu, „Terenul respectiv în prezent, în mare parte neconstruit şi neamenajat, este o pierdere economică prin neutilizare, poziţia sa aproape de malul mării făcând pierderea şi mai mare. Construirea pe loturile private, amenajarea spaţiilor verzi, a circulaţiilor publice, relaţionarea acestora cu viitoarea şosea de coastă, şi cu plaja, toate vor face ca zona să fie funcţională şi atractivă, iar amplasarea unor dotări publice va contribui la creşterea potenţialului său economic”, se arată în document.

Fără drumuri şi utilităţi, dar cu potenţial

În plus, investitorul subliniază câteva disfuncţionalităţi ale zonei. „Cea mai importantă este absenţa unor drumuri amenajate de acces la câteva din terenurile aflate în proprietate privată. Există niştre trasee provizorii, dar acestea nu se raportează corect la terenuri. Unul din acestea este străbătut, pe diagonală, de drum public provizoriu, care coboară spre plajă. În nordul zonei studiate, atât intersecţia cât şi drumurile sunt neamenajate, unul din ele fiind trasat printr-un plan de lotizare incorect, având lăţimea de cca 3,50 metri. În sud, aleea carosabilă existentă se îngustează până la o lăţime de cca. 4,3 metri, ceea ce constituie un punct de blocaj în perioadele de vârf de trafic şi la trecerea autospecialelor”, este precizat în memoriu. Este evident că disfuncţionalităţile pleacă şi de la faptul că acolo nu au fost prevăzute, în momentul în care a fost edificat cartierul şi au fost ridicate blocurile vechi, lotizări şi construcţii noi, direct pe buza falezei şi pe taluz.

Între timp, locuitorii zonei devin tot mai îngrijoraţi. „Vom ieşi din nou să protestăm, vom face tot posibilul să împiedicăm ridicarea de construcţii pe această faleză, care trebuie să rămână spaţiu public, pentru toţi cei care locuiesc aici, dar şi pentru turişti. Autorităţile să îşi facă datoria, să cureţe terenurile, să amenajeze o promenadă, să refacă aleile, altfel nu doar că nu vom mai vedea marea de construcţii, dar nici nu vom mai putea ajunge pe plajă”, ne-a mărturisit un constănţean din zona respectivă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6314 secunde