BISERICI. Sute de BISERICI. Bine că avem BISERICI!

3677
28

Articole de la același autor

Fiecare cartier din Constanța are cel puțin două - trei biserici.

Prin centru sunt și pe acolo câteva catedrale și capele. Unii spun că este prea puțin, alții consideră că este deja prea mult. Cert este că, pentru anul 2016, Arhiepiscopia Tomisului are în plan finalizarea mai multor lăcașuri de cult, atât în municipiul Constanța, cât și în alte localități din județ.

În prezent, în Arhiepiscopia Tomisului există, în total, 242 de parohii. Din acestea, 42 sunt în Constanța și 36 sunt mănăstiri și schituri.

"Avem aproximativ 280 de biserici în județ și vrem, anul acesta, să finalizăm mai multe lăcașuri deja începute în Constanța și în Mamaia. Acolo unde sunt improvizații, vrem să facem biserici stabile, cu aspect de biserică. De asemenea, la mănăstirea din localitatea 23 August, vom face un așezământ pentru copii orfani, iar la Costinești, va fi inaugurat, în curând, un centru pentru recuperare multiplă", explică Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Două capele în Mamaia

La Constanța, imediat cum vremea se va îndrepta, va începe construcția Bisericii "Izvorul Tămăduirii" din cartierul Tomis III. În parcul de la Casa de Cultură, există șanse mari ca anul acesta să se închidă șantierul și să fie finalizată biserica, construcția începută în parcul de la Gară va fi reconsolidată, astfel încât să se poată continua, iar în Mamaia vor fi ridicate două capele.

"Deja la una dintre ele s-a turnat temelia și va fi gata anul acesta, probabil în luna iunie, în funcție de fonduri. Turiștii care vor dori să o viziteze vor primi șorțuri sau tricouri, pentru a avea o ținută decentă, așa cum se procedează și la alte lăcașuri de cult. Capelele au deja preot paroh și vor funcționa tot timpul anului. Capacitatea unei capele este de aproximativ 150 de persoane", a mai adăugat IPS Teodosie.

În ce privește biserica din parcul de la Casa de Cultură, veștile sunt îmbucurătoare. S-au găsit sponsori care sunt dispuși să ajute ridicarea lăcașului, iar lucrările au avansat considerabil. Conform Planului Urbanistic Zonal, aceasta nu este amplasată în parc, zona fiind considerată rezidențială.

"Acolo era prevăzut alt bloc, dar s-a preferat amplasarea bisericii decât a unui bloc. Noul lăcaș se va încadra în ansamblului Monumentului Eroilor din Zonă", a mai spus arhiepiscopul To-misului.

Centru de recuperare medicală, la Costinești

În luna martie, va fi inaugurată o investiție importantă, realizată cu fonduri europene. Este vorba despre un centru de recuperare multiplă, inclusiv cardiovasculară, care a fost construit la Costinești. Acesta va cuprinde mai multe cabinete, dotate cu aparatură specifică. Pacienții se vor putea caza în cadrul mănăstirii, iar recuperarea medicală o vor face în cadrul centrului.

Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Tomisului, personalul medical este deja angajat, iar centrul va fi inaugurat, cel mai probabil, în luna martie. Centrul va fi deschis pentru oricine dorește să se recupereze după o problemă de sănătate.

În ce privește adăpostul pentru copii orfani care va fi ridicat în apropiere de Mănăstirea "Sfântul Nicolae" din localitatea 23 August, acesta va fi ridicat în totalitate din sponsorizări. 

Comentează știrea

28 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Angela
20 ianuarie 2016
Cine a inchis spitale in Romania?

I-as sugera d-nei sau d-soarei Andreea Perhaita sa faca un exercitiu de memorie si sa scrie un articol despre contextul istoric in care s-au inchis spitale in Romania. Daca ii este dificil, o luminez eu. Cine a închis spitalele din România? UE și FMI pe mâna PNL, PDL, UDMR, recte Nicolăescu, Băsescu, Attila. Marți, 11 mai 2010 : In urma discutiilor purtate cu reprezentantii FMI, reprezentantii Guvernului s-au angajat sa inchida 150 – 200 de spitale, din cele aproximativ 450 existente in prezent in tara. Numarul spitalelor care ar trebui inchise a fost confirmat chiar de Basescu, la una din intalnirile pe care acesta le-a avut cu parlamentarii PD-L. Cseke Attila a inchis 67 de spitale în aprilie 2011. Nici unul din Harghita si Covasna. Băsescu l-a susținut. Băsescu declara, în aprilie 2011, că susține programul inițiat de Cseke Attila – respectiv inchiderea spitalelor -, afirmând că reforma în sănătate nu trebuie oprită aici, ci trebuie continuată pe direcția consolidării sistemului de intervenție de urgență. "Nu numai că îl susțin, dar consider că este o primă etapă. România are cea mai mare densitate de paturi de spital la mia de locuitori din Uniunea Europeană. Cât timp vom merge pe acest mod de a asigura populației sănătatea nu vom face decât să cheltuim banii în zile nesfârșite de spitalizare pentru bolnavi care în mod normal nu necesită spitalizare", a spus Băsescu. 67 de spitale s-au inchis in baza Hotararii de Guvern 345 din 31 martie 2011 . Repet, din 31 martie, 2011. Nou-nascuti in incubatoare "zburau" pe scarile spitalelor, mame lauze, care abia se tarau, cu sondele si furtunele in mana, dezorientate si inspamaintate, asteptand nici ele nestiind ce, in curtile spitalelor, bolnavi operati, imobilizati in carucioare, scosi din saloane de brancardieri, batrani suferinzi, disperati si cocarjati, care spuneau, cu voce pierita, ca se duc acasa sa moara… Asa s-a derulat filmul apocalipitc al aplicarii in pratica a Hotararii de Guvern 345 din 31 martie 2011. 67 de spitale s-au inchis in baza Hotararii de Guvern 345 din 31 martie 2011.

...
20 ianuarie 2016
Agel radios, de când...

Salariile profesorilor, medicilor, cuplate cu măsuri drastice de austeritate de care vorbești au fost (co)ordonate de binomul Boc-Băsescu exact cu începerea bugetării preoților și bisericilor... Unde sunt acei bani ? Atunci apare foarte des (și) chipul bășinosului pe pereții mult colorați ai posesorilor (cerniți) de moaște și "sfințenii", fenomenul de "tămâiaseu" și "aghiazmaseu" al dictatorului se afla la apogeu !.

cugetatoriu din hamangia
20 ianuarie 2016
kkmaka

un articol foarte bun din categoria "hai sa ne kkm pe noi ca nu avem unde"

Costea
20 ianuarie 2016
Gândești gresit.

Am impresia ca tu te uiti la televiziuni straine și citesti revista arici pogonici.Cred ca faci parte dintre cei cu creerul spalat de nu poți sa vezi adevarul.Cum sa prinzi un popa ca fură când ei nu sunt fiscalizati,nu au case de marcat.Ști tu cate lumânari a vândut,cati bani a luat pentru un cântat la mort sau la cununie?Așa cum sunt fiscalizati maneliștii asa sa fie si ei fiscalizați.Mergi o saptamana normala in biserici și o sa vezi ca sunt 5-6 babe surde care nu au ce face acasa si pierd timpul la bisericaDupa cum vad ,tu ai strica spitalele si ai face biserici.Nu am vazut pe nimeni(nici chiar pe popi) când sunt bolnavi sa zica sa-l duca la biserica sa se roage in loc sa-l duca la spital.Halal gândire.

Răspuns la: Cine poate ,face.Cine nu,invidiaza.
Adăugat de : inf-religio, 20 ianuarie 2016
Adevarul este ca numarul celor care intra in biserici depaseste numarul celor care merg la scoala.Bisericile sunt singurele bunuri imobiliare care...
DODO
20 ianuarie 2016
isterie !

Voi astia care va tavaliti si va smulgeti parul din cap trmurind de indignare nu stiti ca totul este pe baza cererii si ofertei, adica daca sint doritori ( din fericire ) se vor construi incontinuare lacasuri de cult ? nu am auzit ca statul sa construiasca integral vre-o biserica ,doar a dat ,,ceva acolo ,,asa ca nu biserica este responsabila de declinul spitalelor sau scolilor, nu biserica le-a capusat ! guvernantii ar trebui sa invete cum se face un management cinstit.Cred ca este vorba de invidie ( pur romaneasca )cind altul se descurca. Biserica are rolul ei incontestabil educational ( practicantii , spre deosebire de contestatari inteleg aceasta )paralel cu cel stiintific , verificat timp de secole .A ramas singurul loc unde se invata despre cinste , modestie, disciplina corectitudine si mai ales despre toleranta si dragoste fata de semeni. Adevarul este ca sint ,,uscaciuni,, si in biserica de aici a aparut vorba : nu face ce face popa ci ce spune popa ! asta extizindu-se si la medici. A contabilizat cineva cite camine de batrini , orfelinate, sau cantine pentru saraci sint patronate de biserica ? spune media de asa ceva ? NU ,ca nu este bombastic si nu face audienta ! poate cineva sa acuze biserica ca l-a fortat sa dea bani ? daca te crezi jecmanit de ce apelezi la serviciile ei ,doar esti ateu .Legea nu prevede obligativitate. Dar apare ,,subconstientul,, care te face sa te indoiesti de corectitudinea atitudinii antibisericesti sa te intrebi : si daca exista ???

mioara
20 ianuarie 2016
lucru de acasa

Castiguri rapide la domiciliu! Numai pentru cei care au nevoie urgent de bani, acum: castigati simplu, printr-un program deja verificat si care functioneaza excelent! Trebuie doar sa aveti calculator si conexiune la internet. Nu e necesara niciun fel de experienta! Va asiguram noi toata instruirea de specialitate, gratuit! Cereti acum mai multe informatii la adresa de email: [email protected]

Patriarhu
20 ianuarie 2016
...și biserica

Țoți pochii sunt niște impostori.

jale
20 ianuarie 2016
RENUNTATI SI LA BOTEZ SI LA CREDINTA.DRACUL ISI BAGA COADA IN SUFLETUL OMULUI

DA BINE CA AVEM BISERICI DACA AETI CEVA IMPOTRIVA COMTRA BISERICILOR ATUNCI DE CE VA PLACE SA VA SERBATI ZIUA DE NUME DE SFINTI, DE CE SARBATORITI CRACIUNUL, NASTEREA LUI IISUS, DE CE SARBATORITI PASTELE, INVIEREA LUI IISUS,, DE CE A BOTEZATI COPII, DE CE VA CUNUNATI LA BISERICA FACETI PARANGHELII.ATUNCI RENUNTATI SI LA PETRECERILE SI FITI ATEEI. VA MANIPULEAZA BINE DRACUL.

Mihai
20 ianuarie 2016
Raspuns la comentariu

Cine nu taie chitanta pentru servicii si pentru produsele vandute? Popa. Asa ca daca vrei sa vezi popa evazionist mergi si cumpara 3 lumanari si cere bon fical. Si o sa iti dea din 3 pe cea mai lunga. Nu am vazut popa evazionist dar am vazut popa criminal? Se pune?!?

Răspuns la: Cine poate ,face.Cine nu,invidiaza.
Adăugat de : inf-religio, 20 ianuarie 2016
Adevarul este ca numarul celor care intra in biserici depaseste numarul celor care merg la scoala.Bisericile sunt singurele bunuri imobiliare care...
Angela
20 ianuarie 2016
Vinovatul de serviciu

Pentru tot ceea ce face prost statul, pentru toate vinovățiile ce aparțin Președinției, Guvernului, Parlamentului, Administratiilor locale și altor instituții de stat, partidelor politice (fara nici o diferenta) se dă vina pe singura structură românească încă în picioare, Biserica Ortodoxă Română. Lucrându-se masiv, prin toate mijloacele de propagandă, la dezvoltarea unor conflicte interne între cetățenii români - atei contra creștini, protestanți contra ortodocși, ortodocși contra catolici, etnici unguri contra etnici români etc., etc. Felicitari, Cuget liber!!! Ati ajuns si voi sa cugetati ce va dicteaza altii !!!

28 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9653 secunde