Bir de 15.000 lei pe casă? SPIT spune că au scăzut impozitele pentru constănțeni. Iată cât aveți de plătit!

7783
15
Bir de 15.000 lei pe casă? SPIT spune că au scăzut impozitele pentru constănțeni. Iată cât aveți de plătit! - fotofondspit-1452875119.jpg

Articole de la același autor

Nici nu au început să vină scrisorile cu cât au de plătit constănțenii la impozitul local, că deja au apărut vești care vehiculează sume astronomice, greu de închipuit pentru mulți dintre noi.

"Un prieten de-al meu a verificat pe internet cât trebuie să plătească și avea trecută suma de 7.700 de lei, doar pentru că a avut sediu ca taxi. Speriat de această sumă, am mers și eu la ghișeu și așa am aflat că am de plătit suma de 15.000 de lei, impozit pentru 150 de metri pătrați de casă, din care doar 40 de metri pătrați sunt spațiu comercial, pe care îl închiriez și iau suma de 900 de euro pe lună. În această situație, după ce plătesc impozitul pe venit și impozitul pe clădire, mai rămân cu 400 de lei. Mi se pare o bătaie de joc", ne-a povestit un constănțean care a sunat indignat, la redacție.

În ciuda acestor sume imense, reprezentanții Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța spune că, de fapt, mai mult de 92 la sută din constănțeni vor plăti impozite mai mici cu 40 până la 85 la sută față de 2015. "Persoanele fizice și persoanele juridice care dețin în proprietate clădiri rezidențiale, nerezidențiale și mixte trebuie să știe că impozitele și taxele locale datorate în anul fiscal 2016 nu se majorează față de anul 2015 și, mai mult decât atât, vă vom demonstra în cele de mai jos, prin câteva simulări de calcul, că acestea se diminuează cu 45 - 50 la sută în cazul persoanelor fizice rezidențiale, cu 85 la sută în cazul persoanelor juridice rezidențiale și cu 40 la sută în cazul persoanelor fizice nerezidențiale și mixte", explică directorul executiv al SPIT, Virginia Uzun.

Modele de calcul

Astfel, proprietarul unui apartament cu două camere cu destinație rezidențială, având o suprafață utilă de 50 de metri pătrați, teren aferent în suprafață indiviză de 15 metri pătrați, în care locuiesc trei persoane, va plăti, în 2016, pentru zona A, 145 de lei impozitul pe clădiri, 16 lei impozitul pe teren și 108 lei pentru taxa de salubrizare, deci un total de 269 de lei, față de 505 lei în 2015, însumând 145 de lei impozitul pe clădire, 0 lei impozitul pe teren și 360 de lei taxa de salubrizare. Aceasta înseamnă, potrivit calculelor celor de la SPIT, o reducere de 47 la sută. Pentru zona B, impozitul pe clădiri este 116 lei, impozitul pe teren este 10 lei, iar taxa de salubrizare tot 108 lei, astfel încât suma de plată în 2016 este de 234 de lei, față de 476 în 2015, care cuprinde impozitul pe clădiri de 116 lei, impozitul pe teren 0 lei și taxa de salu-brizare 360 de lei. În zona C, proprietarul apartamentului de două camere va plăti 226 de lei, adică 111 lei impozitul pe clădiri, 7 lei impozitul pe teren și 108 lei taxa de salubrizare. Acesta a achitat în 2015 un total de 471 de lei, adică 111 lei impozitul pe clădiri, 0 lei impozitul pe teren și 360 de lei taxa de salubrizare. În acest caz, reducerea este de 52 la sută. Iar în zona D, va plăti 217 lei, adică 106 lei impozitul pe clădire, 3 lei impozitul pe teren și 108 lei taxa de salubrizare, cu 53 la sută mai puțin decât a plătit în 2015. Atunci a avut de achitat suma totală de 466 de lei, însemnând 106 lei impozitul pe clădire, 0 lei impozitul pe teren și 360 de lei taxa de salubrizare.

În ce privește calculul efectuat pentru un apartament cu două camere proprietatea unei persoane fizice cu destinați rezidențială având suprafața utilă de 50 de metri pătrați, teren aferent în suprafață indiviză de 15 metri pătrați, deținut de o persoană juridică rezidențial, aici reiese o micșorare a sumei de plată de 85,68 la sută față de anul trecut. Astfel, dacă în 2015 a plătit 2.625 de lei impozitul pe clădiri și 0 lei impozitul pe teren, în 2016 are de plătit 350 de lei impozitul pe clădiri și 26 de lei impozitul pe teren, rezultând astfel un total de 376 de lei.

"Și în cazul celorlalți proprietari, persoane fizice sau juridice care dețin imobile rezidențiale - apartamente compuse din 2, 3, 4 camere sau case, modalitatea de calcul va fi similară exemplului de mai sus și, pe cale de consecință, vor avea o diminuare față de 2015", mai adaugă șeful SPIT.

Potrivit acestuia, în astfel de situații se află 97,2 la sută din cei 321.000 de contribuabili persoane fizice proprietari de clădiri rezidențiale (locuință) și numai 9.000, respectiv 2,8 la sută din acest număr, reprezintă contribuabilii persoane fizice care dețin imobile cu destinație nerezidențială sau mixtă.

Mai multe categorii de contribuabili

Din totalul de 9.000 persoane fizice care dețin imobile cu destinație nerezidențială sau mixtă, din analiza datelor existente în evidențele fiscale la data de 31 decembrie 2015, rezultă că aproximativ 3.500 de persoane fizice desfășoară activități economice, 500 de persoane fizice desfășoară activități economice din profesii liberale (notari, executori judecătorești, avocați, medici - cabinete medicale, experți contabili ș.a.) și 5.000 de contribuabili au declarate sedii de firmă unde nu decontează cheltuieli cu utilitățile și nu desfășoară activități economice.

"Aceștia din urmă, cei 5.000 de contribuabili, vor plăti impozit ca persoane fizice deținătoare de clădiri rezidențiale conform exemplului de la primul punct. Ceilalți 4.000 de contribuabili, deși vor plăti impozitul calculat la aceeași cotă de 1,5 la sută, ca persoanele juridice deținătoare de clădiri nerezidențiale sau mixte, vor avea sume calculate mai mici decât aceștia din urmă, cu aproximativ 40 la sută", a completat Virginia Uzun.

Cota de impozitare aplicată pentru clădirile nerezidențiale este identică indiferent dacă imobilul este deținut de o persoană fizică sau de o persoană juridică, instituirea fiind făcută conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, și măcar din egalitatea acestei cote de impozitare, contribuabilii persoane fizice și juridice care dețin clădiri nerezidențiale sau mixte să aibă același tratament fiscal în pofida faptului că obligația fiscală finală diferă substanțial.

"Precizăm faptul că, potrivit standardelor ANEVAR, valoarea impozabilă a clădirii se raportează la valoarea obținută prin metoda costului menționată într-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat. Nivelurile de impozitare au fost stabilite astfel încât sarcina fiscală a cărui contribuabil să reflecte mărimea proprietăților acestuia, și să asigure un nivel similar al veniturilor bugetare de la un exercițiu bugetar la altul", a încheiat directorul SPIT Con-stanța.

Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
st3fun
16 ianuarie 2016
bälärii

Se folosesc de faptul ca a scazut taxa de salubrizare, care oricum era aberanta. In rest toate impozitele, cel putin in cazul meu, in Tomis Nord, au crescut (doar cu 1 leu, dar au crescut) si a fost introdusa si taxa pe teren de vreo 25 lei. Deci, in mare, netinand seama de taxa de salubrizare (aberanta), impozitele si taxele au crescut cu 10%,repet, in cazul meu.

Un cetatean
16 ianuarie 2016
Impozitele au crescut tot timpul

Primaria se lauda ca impozitul a scazut sau a ramas acelasi. Este o realitate falsa, valabila doar la nivel procentual! In realitate, cand te duci cu reevaluarea pe care esti obligat sa o faci, primaria nu iti accepta valoarea si te pune sa o majorezi. Astfel, tot iti cresti valoarea la care se aplica procentul pana le convine lor. Realitatea este ca impozitul nu doar ca nu scade, ci ajunge chiar dublu. Metoda e folosita chiar la constructii care au valoarea reala declarata, iar majorarea impusa artificial nu este nici macar corelata cu realitatea, de parca piata imobiliara s-a dublat in termeni de valori pe metrul patrat din 2008 incoace. Dar asta ne este dat... primaria sa se laude ca scad taxele dar de fapt ei te lucreaza din valoarea la care aplica procentul!Jaf la drumul mare!

sibnet
16 ianuarie 2016
Nou sistem de lucru la domiciliu!

In alta ordine de idei, daca ai biblioteca acasa si vrei sa o imbogatesti cu inca o carte extraordinara, tocmai ai gasit afacerea care ti se potriveste perfect! Mai pui o carte pe raftul bibliotecii tale personale si pornesti sa castigi bani in cea mai simpla afacere posibila! Ai numai avantaje aici! Si totul e foarte usor! Te ajutam noi sa reusesti! Cere acum detalii la adresa de email: [email protected]

cetateanul turmentat
16 ianuarie 2016
Contribuabilii si primarul

Ce ne tot plangem?Din 320930 persoane fizice inregistrate la SPIT C-ta cati au votat cuplul mafiot Mazare-Constantinescu?Va mai vaicariti?In 2016 la alegeri cati vor vota cu tripleta de borfasi : Fagadau-Dragomir-Stroie???? Oameni buni, din momentul in care dumneavoastra ii alegeti in mod democratic pe acesti borfasi care va umilesc si va jefuiesc va rog sa nu mai plangeti. Voi ati fost de acord sa-l puneti pe Mazare primar.65% a luat la alegeri in 2012. In 2016 sa aveti grija sa-l votati pe pupilul lui Mazare,pe Fagadau tot cu 65%, ca sa platiti impozit pe 2017 nu 15000 RON ci 50000 RON,iar din banii vostri sa le faca tiganilor case in cartierul infractorilor Henri Coanda

Mos Ion
16 ianuarie 2016
Exact , ca bine zici cetatene !

Case pentru tigani , sacose cu alimente , plimbarile pensionarilor senili , etc , toate acestea din buzunarul nostru !

constantean
16 ianuarie 2016
democratie de tip mafiot!

stau si ma intreb ca un prost de ce mama naibii am renuntat la comunism, ca sa intram in democratie! Credeam ca o sa fie mai bine! Pe naiba mai bine! Avem libertate, dar la ce ne foloseste daca isi bat joc de noi in halul asta cei pe care ii votam in mod "democratic", chipurile. Despre fraudele electorale au inceput sa o dea pe bune chiar cei care au fost votati candva. Pana si ei s-au scarbit de manariile folosite ca sa ajunga la putere! Asa ca votam sau nu votam, ajunge la putere cine trebuie!!! Atata hotie avem in tara asta, incat si daca sta politia sau armata la usa politicienilor, si nu numai, tot FURA, MINT, PACALESC SI INSEALA ! Sa facem oameni buni ceva!

stavre
16 ianuarie 2016
nemultumiti

munca e grea, mergeti in baruri si cluburi analfabeti cu diplome, pentru voi nu va mai exista pensie.

Răspuns la: Exact , ca bine zici cetatene !
Adăugat de : Mos Ion, 16 ianuarie 2016
Case pentru tigani , sacose cu alimente , plimbarile pensionarilor senili , etc , toate acestea din buzunarul nostru !
x
16 ianuarie 2016
!

Triunghiul format din inlocuitor de primar Fagadau, director SPIT madam Uzun si noul director adj. SPIT madam Ganea, pana vor dispare definitiv din functii, vor falimenta municipiul Constanta.

adevar
16 ianuarie 2016
adevar

Cat trebuie sa platesca romania pentru ce a facut la straini?

adevar
17 ianuarie 2016
adevar

UE dati Romania in judecata pentru terorism .traficul de femei = terorism

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3138 secunde