Bine de știut! Ce probleme vă poate crea această răcire bruscă a vremii

194
Bine de știut! Ce probleme vă poate crea această răcire bruscă a vremii - ploaienori-1570289971.jpg
Într-o postare pe pagina personală de facebook, medicul Tudor Ciuhodaru ne oferă câteva sfaturi utile in contextul frigului cares-a abătut peste țara noastră:

Ce probleme vă poate crea această răcire bruscă a vremii. E bine de știut:

1. Cei mai expuși sunt cei care apartin unei grupe de risc precum vârstele extreme sau cei cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice, metabolice sau osteoarticulare.

2. Expunerea prelungită la temperaturile scăzute favorizează sau agravează afectiunile respiratorii acute precum laringotraheobronsitele, otite, sinuzite, pneumoniile, crizele de astm bronsic dar și decompensarea patologiei cardiovasculare cu risc de infact miocardic, angină pectorală sau insuficiență cardiacă, agravarea arteriopatiilor periferice, creșterea numărului de accidente vasculare cerebrale sau apariția nevralgiilor, artralgiilor și a puseelor de lumbago.

3. Întotdeauna acești pacienti necesită evaluare rapidă clinica, imagistică și biologica asociate terapiei de suport sau simptomatice.

4.  Prognosticul este rezervat întrucât există riscul unor complicații importante imediate sau la distanță.

 

Atenție!!! Pe langă afecțiunile favorizate sau agravate de expunerea la temperaturile joase remarc un alt fenomen îngrijorator în aceasta perioadă- creșterea numărului pacienților ajunși la urgențe din cazua automedicației.

Pacienții dar în special pacientele recurg la diverse tratamente fără indicație medicală și ajung să necesite terapie de urgență  datorită efectelor secundare (alergii,gastrite) sau agravării afecțiunii de bază.

 

 

Întrucât variațiile termice importante au devenit un fenomen uzual al acestei perioade vă recomandăm ca pentru prevenția afecțiunilor determinate sau agravate de frig și umezeală să respectati trei reguli simple:

 

1. evitați stresului termic ( îmbracăminte adecvată, lichide calde, evitarea deplasarilor matinale și nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spații incalzite precum institutiile pubilice și magazine);

 2. evitați aglomerațiile și respectaț regulile de igienă (utilizarea batistei și spălatul corect  pe mâini și a celor legate de alimentație);

3 faceți orice tratament doar la recomandarea medicului de familie sau a specialistului menționând doar că antibioterapia fără discernamant este inficientă și duce la selecționarea germenilor rezistenți, agravarea afecțiunilor de bază sau efecte secundare nedorite.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 04 Octombrie 2019
Stire din Social : Lansare de carte la Constanța
Pagina a fost generata in 0.772 secunde