Bilanț alarmant. Țânțarii, șoarecii și șobolanii au costat omenirea 1.300 de miliarde de dolari în ultimii 50 de ani

314
Bilanț alarmant. Țânțarii, șoarecii și șobolanii au costat omenirea 1.300 de miliarde de dolari în ultimii 50 de ani - 652x450161727tantari-1617439288.jpg

Articole recomandate

Ţânţarii, vectori ai maladiilor, rozătoarele care distrug culturile sau insectele care devorează pădurile: speciile invazive costă omenirea sume "fenomenale", "din ce în ce mari" şi totuşi puţin cunoscute, avertizează cercetătorii, atrăgând atenţia că acesta este doar începutul, informează AFP.


Un studiu publicat miercuri în revista Nature, citat de Agerpres, face un bilanţ "alarmant", deşi probabil "subestimat", al costurilor: aduse în mod voluntar sau nu de oameni din habitatul lor natural, aceste specii care devin dăunătoare pentru noul lor habitat au costat omenirea cel puţin 1.288 de miliarde de dolari din 1970, în medie 26,8 miliarde de dolari pe an.


Plante, insecte, păsări, peşti, moluşte, microorganisme sau mamifere. O parte din costuri este legată de lupta împotriva proliferării acestora, însă daunele pe care le cauzează, pe uscat sau în apă, cântăresc de zece până la o sută de ori mai greu, potrivit studiului, care se bazează pe analiza a mii de date colectate în baza de date InvaCost. De aceste daune nu scapă niciun ecosistem: le vedem în cazul pădurilor americane atacate de croitorul asiatic (Anoplophora glabripennis), al infrastructurilor ameninţate de termite, al canalizărilor blocate de scoica zebră (Dreissena polymorpha) în zona marilor lacuri americane sau în cel al terenurilor din Hawaii, a căror valoare imobiliară scade din cauza unei specii de broască (Eleutherodactylus coqui) care produce sunete foarte puternice, ajungând până la 100 de decibeli.


Conform datelor InvaCost, printre speciile care produc cele mai importante pagube figurează şobolanii, o molie (Lymantria dispar) care atacă copacii din emisfera nordică, furnica de foc cu venin mortal şi mai ales ţânţarii, prin bolile pe care le transmit.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.725 secunde