Bătrâneți asigurate. Constănțenii și-au plătit pensii de aproape 12 milioane de lei

1111
Bătrâneți asigurate. Constănțenii și-au plătit pensii de aproape 12 milioane de lei - pensii2jpeg-1540305491.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii care dintr-un motiv sau altul nu au cotizat la sistemul de pensii își pot plăti, până la sfârșitul anului, pensia retroactiv, dar numai pentru ultimii cinci ani. Până acum, în județul Constanța au fost încheiate foarte multe contracte prin care oamenii și-au cumpărat vechime de la intrarea în vigoare a legii și până acum.

Începând din data de 27 octombrie 2016, românii care nu s-au pensionat încă pot plăti retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială. Acest lucru înseamnă că perioadele pentru care se face plata retroactivă sunt luate în considerare la calcularea pensiei ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii. Desigur, suma achitată cu titlu de contribuție de asigurări sociale este mereu actualizată cu indicele de inflație publicat în luna în care se face plata contribuției față de luna pentru care aceasta se datorează.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Județene de Pensii (CJP), Kristina Mutiș, până în luna octombrie, la doi ani de când a fost dată această lege au fost încheiate câteva mii de contracte, în valoare de 11,9 milioane de lei.

"Unii și-au plătit doar câteva luni, alții un an, doi, dar au existat și persoane care au achitat 16.000 de lei, suma minimă aferentă perioadei de cinci ani, cât le-a fost permis să plătească", a precizat reprezentantul CJP.

Pentru a se asigura retroactiv la pensie, constănțenii trebuie să încheie cu Casa de Pensii un contract de asigurare socială în care specifică perioadele din ultimii cinci ani de zile în care vor să achite contribuția de asigurări sociale.

În temeiul Legii 186/2016, poate încheia contract de asigurare socială orice persoană, indiferent de cetățenie, cu domiciliul sau reședința în România, care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.

Înregistrarea contractelor se poate face la sediul CJP, de luni până joi, între orele 8.00 - 16.00, și vineri, între orele 8.00 - 13.30, la etajul I, camera 109. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 09 Octombrie 2018
Stire din Social : Toate pensiile vor fi virate pe card
Luni, 15 Octombrie 2018
Stire din Social : Plata cu cardul, la Poștă
Pagina a fost generata in 0.6401 secunde