BĂTAIE DE JOC: Cum "protejează" Primăria Constanța casele de patrimoniu

2444
8

Articole de la același autor

Am putea să numărăm pe degete casele de patrimoniu din municipiul Constanța care nu stau să cadă, care sunt îngrijite și au un aspect frumos. Proprietarii le-au renovat și le-au transformat în căminele lor. Au respectat arhitectura, au respectat legile și nu le-a fost întotdeauna ușor. Acum, multe din aceste construcții sunt umbrite de clădiri moderne, ridicate la limita legii, kitschuri arhitecturale cu sticlă, oțel și beton.


Vila Angela de pe strada General Manu, din Constanța, este un astfel de monument istoric care este pus în pericol din cauza vecinilor inconștienți, cu complicitatea autorităților locale. Vila a fost construită în anii 1930 și dăruită Angelei Zecos. Ulterior, acolo a locuit o familie de vârstnici, care nu a putut-o îngriji. În 2003, pro-prietatea a fost cumpărată de alte două familii care au restaurat-o. "Am refăcut complet fațada. Am adus arhitect-restaurator din București, am comandat toată tâmplăria în Germania, pentru că unele ferestre aveau boltă și nu se fabricau la noi în țară. Am respectat întru totul proiectul inițial, până și gardul a fost făcut special, iar branșamentul la gaze a fost deviat pentru a nu strica aspectul casei", ne-a povestit Carmen Suru, proprietara Vilei Angela. 


De câteva luni, însă, femeia nu mai are liniște. În spatele casei sale, pe strada Siretului, a început construcția unui imobil, care ar putea afecta structura și rezistența vilei. "Pe 22 mai 2012 au început demolarea casei care se afla pe terenul din spatele vilei. S-a demolat noaptea. Am luat legătura cu proprietarii terenului, care inițial m-au asigurat că nu se vor apropia prea mult de casa noastră. De asemenea, am făcut o adresă către Primăria Constanța în care îi înștiințam despre lucrările de pe strada Siretului. Nu am primit răspuns decât pe 31 august 2012, timp în care noii mei vecini făcuseră deja fundația", ne-a explicat proprietara.


Răspunsul primăriei, trimis la trei zile după emiterea autorizației de construcție pentru strada Siretului nr. 4 B, precizează: "În urma controlului efectuat la imobilul situat pe strada Siretului nr. 4B, s-a constatat executarea de lucrări de construcții constând în: desființare anexă gospodărească (magazie), desființare parțială imobil existent. Menționăm faptul că lucrările de construcții sus menționate au fost realizate în vederea realizării să-păturilor pentru efectuarea descărcărilor arheologice în baza și cu respectarea Avizului nr. 188/15.06.2012 emis de Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Constanța. Totodată facem preci-zarea că a fost prezentată Autorizația de Construire nr. 1403/28.08.2012 pentru «reconfigurare imobil S+P și anexe gospodărești și supraetajare cu 1 etaj și mansardă locuință unifamiliară (n.r. acesta este termenul folosit în adresa Primăriei Constanța, sem-nat de Anca Săndulescu)»". 


Ce s-a demolat și ce s-a prăbușit


Așadar, conform autorizației, proprietara Elena Mihaela Manciu doar a modificat vechea casă, căreia îi va adăuga un etaj și o mansardă. La fața locului însă, situația se pare că stă altfel. "A fost demolată toată casa veche, nu a mai rămas nimic din ea. Apoi s-a săpat fundația, foarte aproape de casa noastră. Am făcut sesizare și la Inspectoratul de Stat în Construcții cărora le-am adus la cunoștință că imobilul respectiv a fost demolat în totalitate, fără a avea autorizație de desființare. Nu se respectau planurile avizate de primărie. Construcția nu respecta distanțele dintre clădirile alăturate. Nu era niciun diriginte de șantier și clădirea în construcție era foarte apropiată de casa noastră. La mai bine de o lună de la reclamația mea mi-a răspuns și ISC-ul. Au constatat doar că un zid se dărâmase în timpul lucrărilor și a trebuit reconstruit și că reprezentantul ISC nu fusese convocat să participe la verificarea lucrărilor de turnare a betonului în fundații și i-au dat o amendă doamnei Manciu. Dar nu spun nimic despre cât de aproape de casa noastră se construiește!", a mai povestit Carmen Suru. 


Între timp, femeia a mai trimis alte reclamații și către primărie. De fiecare dată i s-a răspuns același lucru, dar fără ca vreun reprezentant al primăriei să vină să stea de vorbă cu ea, să intre la ea în casă și să vadă cum clădirea se înalță la câțiva centimetri de ferestrele sale. "Abia în decembrie mi-au spus că dacă vreau ca lucrările să fie suspendate să merg în instanță. De ce nu mi-au trimis din mai răspunsul acesta - «Asta e legea. Noi nu suntem vinovați. Du-te în instanță!». Atunci știam ce am de făcut. Una este să merg la instanță în luna mai și alta acum, când lucrarea este ridicată și nu se mai demolează nimic", s-a mai plâns proprietara Vilei Angela. 


Urmând "sfatul" reprezentanților primăriei, Carmen Suru a solicitat în instanță sistarea lucrărilor, dar a depus și plângere penală împotriva Ancăi Săndulescu, inspectorul de teren care ar fi trebuit să verifice situația și să răspundă în termen de 30 de zile la sesizările femeii. Nici până în ziua de astăzi Primăria Constanța nu a răspuns reclamației nr. 1.680 din data de 31 mai 2012. 


Amenzi pentru Primăria Constanța


"În baza plângerilor mele instanța a cerut Primăriei Constanța să prezinte actele care au stat la baza eliberării autorizației, dar nu le-a adus. De aceea a fost amendată. Dar amenzile acestea se plătesc din banii contribuabililor! De ce refuză Primăria să prezinte documentele și încasează amenzi pe care tot noi le plătim?", se mai întreabă Carmen Suru. Conștientă că s-ar putea să piardă procesul și lucrările să fie continuate și finalizate, femeia este hotărâtă deja să meargă mai departe, cu plângere către CEDO. 


"Au săpat la temelia mea, mi-au astupat fereastra în baza căreia s-a dat avizul pentru branșamentul la gaze. Ce facem dacă se întâmplă ceva cu casa mea. Este veche, cine știe cum a fost construită, cu po-sibilitățile tehnice de acum aproape 90 de ani. Nu sunt un caz social. Vreau doar să mi se respecte dreptul la proprietate. Dacă această casă se duce peste doi ani eu nu mai am ce să fac. Familia Manciu și-a făcut casă, iar pe mine primăria nu mă ajută. Dar dacă sunt scurgeri de gaze, mi-au acoperit fereastra. Sau ce facem în caz de incendiu. Pe unde băgăm furtunul. S-au lipit de casa mea și cei din stânga și cei din spate. Suntem ca într-un cavou. Nu mă interesează ce-și face pe locul lui. Atâta vreme cât respectă legea nu e problema mea. Poate să-și facă și Peleș și Pelișor, orice, dar să nu se apropie de noi!", mai spune Carmen Suru.


Autorizații dubioase


Modul cum Elena Mihaela Manciu a obținut autorizația este cel puțin dubios. În condițiile unei deschideri de doar 6,7 metri liniari nu se poate da autorizație de construcție, așa că s-a ales varianta reconfigurării imobilului deja existent, cu un incident foarte convenabil, prăbușirea unui zid în timpul lucrărilor și necesitatea construirii unuia nou. Dubioasă este și toleranța de care se bucură proprietarii din partea autorităților locale care nu verifică distanța lăsată între imobilul lor și casa din spate, sau existența panoului de șantier în lucru, care nu era la fața locului nici la ora vizitei noastre, joi, 17 ianuarie 2013. Însă de-a dreptul sfidătoare este atitudinea de indiferență vizavi de un monument istoric și o zonă protejată.


Comentează știrea

un constantean
21 ianuarie 2013
rusine

familia cu Vila Angela sa ceara demisia curvei aleia de la primarie care a inchis ochii...rusine sa le fie spagarilor nenorociti in frunte cu drogatul lor....

mirela
21 ianuarie 2013
oras de retardati

Am vrut Mazare, avem Mazare. Oras de retardati pomanagii...

Miruna
21 ianuarie 2013
pe mazarica il doare la basca rosie de lamentarile voastre

..Votati l in continuare!!! nu spun ca voi care cititi ziarul l-ati votat, dar cu siguranta l-au votat unii din parintii,bunicii ,unchii,matusile ,fratii,surorile,prietenii,vecinii si alti oligofreni si pomanagii din familiile voastre iar voi nu ati facut nimic sa ii convingeti sa nu mai voteze pastaia drogata cu clanul lui de interlopi ce devalizeaza dpdv financiar si economic orasul CONSTANTA!..Va meritati soarta!

SEVER
21 ianuarie 2013
SI VOI DE LA CUGET.....

DACA TOT VORBIM DE CULTURA, POATE ATI AFLAT LA DV LA REDACTIE, DE VERNISAJUL EXPOZITIEI DE IARNA AL PICTORILOR CONSTANTENI. A AVUT LOC LA MUZEUL DE ARTA DIN CONSTANTA VINERI LA ORA 15.NICI UN RAND DIN PARTEA DV. NICI O INFORMATIE IN ACEST SENS.ESTE RUSINOS DIN PARTEA DV. CARE AVETI CA DATORIE,PRINTRE ALTELE,SA INFORMATI PUBLICUL SI DESPRE VIATA CULTURALA, MAI ALES CA IN ACEST ORAS ESTE CAM ANEMICA.NU ESTE NEAPARAT DE DATORIA MUZEULUI SA VA FACA CUNOSCUT EVENIMENTUL. ESTE DE DATORIA ARMATEI DE JURNALISTI SA SE INFORMEZE DE CE SE PETRECE IN URBE.ESTE DEASEMENEA O LIPSA DE RESPECT FATA DE ARTISTI.

m.m
21 ianuarie 2013
..hai la vot!...

Hai la vot,la vot ,la vot... Ca sa primiti pumni in ...bot! ................................................ Lasa ca cea mai mare parte dintre constanteni,....pune botul la gunoil pe care Mazare il imparte cu darnicie,tot din impozitele noastre...Sa va fie de bine!

primarului vesnic absent si drogy,primariei cu cohorta de angajati care nu fac nimic si ecarisajului care toaca frunze la (culmea ironiei!)caini:))..
21 ianuarie 2013
cainele maidanez constantean(vorbesc in numele celor 20 000 caini maidanezi din CTA) DECLAR MANDRU CA SUNTEM NR 1 PE TZARA LA MAIDANEZI PE CAP DE LOCUITOR CONSTANTEAN

primarului vesnic absent si drogy,primariei cu cohorta de angajati care nu fac nimic si ecarisajului care toaca frunze la (culmea ironiei!)caini:)).. de la eu,cainele maidanez constantean(vorbesc in numele celor 20 000 caini maidanezi din CTA) DECLAR MANDRU CA SUNTEM NR 1 PE TZARA LA MAIDANEZI PE CAP DE LOCUITOR CONSTANTEAN Eu, ca un caine maidanez ce ma aflu pe strazi, declar urmatoarele: 1. sunt un caine al nimanui, deci nimeni nu este responsabil de comportamentul meu pe strazi 2. mi-e foame intotdeauna! caut oriunde si ma bat cu ceilalti caini pentru mancare, iar daca nu gasim, atunci atacam oamenii in speranta ca vom gasi ceva prin plasele lor. Daca nu, atunci macar sa ii capsam bine sa ne tina minte! 3. noi, cainii, avem simtul teritoriului foarte dezvoltat. Orice intrus nu este binevenit si trebuie muscat. Exceptie fac (nu e sigur niciodata insa) babele fara ocupatie care ne mai dau de mancare dimineata. 4. avem o mare ura pe biciclisti si motociclisti: trebuie dati jos de pe ciudateniile astea cu doua roti! 5. nu suportam oamenii care poarta gluga sau care vin cu plase mari de la piata: trebuie capsati urgent! 6. noaptea ne vine cheful cel mai mare sa urlam la luna, sa ne batem intre noi sau cu alte haite din vecinatate (sa moara de oftica aia de se duc a doua zi la scarbiciu) 7. ne place foarte mult sa atacam din spate, iar daca si reusim sa muscam, crestem pe scara ierarhica din haita 8. ii uram foarte tare pe cei da la ONG-uri care pretind ca ne iubesc, dar ne lasa pe strazi singuri, fara hrana! Iarna inghetam de frig, iar vara ne sufocam de caldura, iar ei se scalda in banii alocati pentru ingrijirea noastra! 9. nu ne intereseaza ca ne rahatim pe orice trotuar si strada, important e sa fie cat mai mult si sa ramana acolo, ca sa se stieeee...ca suntem prezenti! 10. suntem stapanii strazilor si deci toata lumea trebuie sa se dea la o parte din fata noastra! De exemplu: ne place unora dintre noi sa alergam dupa masini ca sa muscam din cauciucuri, iar daca se nimereste vreun nefericit in goana noastra dupa masina, ne multumim atunci cu el! Avand in vedere ca m-am saturat pe strazi, va rog faceti ceva: ori ma duceti intr-un adapost si ma ingrijiti, ori ma eutanasiati! Daca nu sunteti in stare sa ma ingrijiti cum trebuie sau sa ma dati in adoptie unor stapani responsabili si sanatosi la cap (care nu imi vor da drumul inapoi pe strazi), va rog din toata inima sa ma eutanasiati! Va multumesc!

Cititor
21 ianuarie 2013
Indiferent unde locuiesti in acest oras dimineata te poti trezii cu o constructie care sa-ti distruga proprietatea

Daca stai la casa sau la bloc vecinul sau samsarii imobiliari ridica constructii care iti afecteaza proprietatea iti stirbesc dreptul de proprietate , iar cei platitii de la bugetul alimentat de noi sunt ori complici ori slugi care tin de scaune si nu au nici o reactie Este plin orasul de asemenea cazurii , toate institutiile au aceeasi culoare politica toti sunt o apa si-un pamant veniti sa se capatuieasca Se plangeau mai demult ca le sunt ascultate telefoanele ,talhariile astea nu le asculta nimeni sau au trecut ei la butoane

EscorteDinRomania.ro
3 aprilie 2015
EscorteDinRomania.ro - Escorte Constanta, Escorte Cluj, Escorte Bucuresti, Escorte Iasi...

EscorteDinRomania.ro - Escorte Constanta, Escorte Cluj, Escorte Bucuresti, Escorte Iasi... www.EscorteDinRomania.ro -Escorte Constanta, Escorte Bucuresti, Escorte Brasov, Escorte Cluj, Escorte Iasi, Escorte Timisoara, Escorte Arad, Escorte Craiova, Escorte Targu Mures, Escorte Mures, Escorte Oradea, Escorte Satu Mare, Escorte Tulcea, Escorte Buzau, Escorte Pitesti... Lista detaliata pe judete pentru servicile de escorte din Romania si saloane de masaje erotice din Romania pe: www.EscorteDinRomania.ro escorte unice...

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013
Stire din Social : Mazăre vrea să tripleze taxa de habitat
Pagina a fost generata in 0.5154 secunde