Banii pentru pensionari, abia la anul!

572
Banii pentru pensionari, abia la anul! - pensii-1347999784.jpg

Articole de la același autor

Vârstnicii care au pensii mai mici de 740 de lei și cărora le-au fost reținute ilegal contribuțiile la sănătate își vor recupera toți banii abia anul viitor. Recent, Guvernul a stabilit un nou calendar pentru restituirea sumelor respective, până în septembrie 2013. Între timp, o parte din pensionari au decedat, iar banii rămân la stat, nefiind precizată în lege recuperarea lor de către moștenitori.

Deși oamenii ar fi trebuit să primească înapoi până la sfârșitul anului în curs banii reținuți fără temei legal, Guvernul îi mai amână încă nouă luni. Sumele reținute de la data de 1 ianuarie 2011 până la data de 30 aprilie 2012, reprezentând diferența dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuție de asigurări sociale de sănătate asupra întregului cuantum al pensiei și pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuție de asigurări sociale de sănătate asupra părții de pensie care depășește nivelul de 740 de lei, se plătesc în continuare.

Restituirile au început în luna iunie 2012 și vor continua până când își vor primi înapoi banii toți cei peste 30.000 de pensionari constănțeni aflați în această situație.

Restituire fără cerere

Până la această dată, pensionarii și-au primit banii reținuți în perioada ianuarie - martie 2011. În luna septembrie 2012, se va face restituirea banilor pentru luna aprilie 2011, iar calendarul restituirilor continuă până în luna septembrie 2013, când pensionarii își vor primi banii reținuți în luna aprilie 2012. Sumele se recuperează în mod automat, fără să fie nevoie de depunerea vreunei cereri. Plata către titulari se face odată cu pensia aferentă fiecărei luni.

Contribuția de 5,5% la fondul de sănătate trebuie plătită numai de pensionarii cu pensii ce depășesc 740 lei, iar procentul amintit este reținut doar la suma ce depășește pragul de 740 lei. Astfel, la o pensie de 1.000 de lei, de exemplu, se reține 5,5 la sută din 260 de lei, cât reprezintă diferența dintre pensia totală și plafonul de 740 de lei.

Moștenitorii pensionarilor decedați nu primesc banii

Din păcate, pentru mulți pensionari este prea târziu. Cei care au decedat nu mai au dreptul să primească sumele respective. Practic, legea nu prevede recuperarea banilor de către moștenitorii lor.

"Nu e vorba despre o sumă foarte mare. Dar este nedrept. Mama mea s-a chinuit cu pensia aia mică și acum statul zice «Bogdaproste!» că s-a prăpădit și nu mai trebuie să-i dea înapoi banii. A murit în iulie 2012, așa că nu mai primește nimic!", ni s-a plâns Maria Greavu, din Constanța.

Reprezentanții Casei Naționale de Pensii confirmă: "În conformitate cu prevederile art. 2 aliniatul 4 din OUG nr. 17/2012, plata sumelor care se restituie se face titularilor, împreună cu drepturile aferente fiecărei luni. În cuprinsul ordonanței, nu există prevederi prin care sfera beneficiarilor acestui act normativ să fie extinsă și la moștenitorii legali ai titularilor decedați. Prin urmare, în considerarea cadrului legal anterior menționat, apreciem că sumele reprezentând contribuții pentru asigurările sociale de sănătate care fac obiectul OUG nr. 17/2012 nu se restituie altor persoane decât celor menționate în mod expres în textul ordonanței".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3581 secunde