Ajutoare pentru sezonul rece

Banii pentru cei care se încălzesc cu lemne și cărbuni vor veni în luna decembrie

250
Banii pentru cei care se încălzesc cu lemne și cărbuni vor veni în luna decembrie - lemnefoctaietorilemne25-1381670834.jpg

Articole de la același autor

Ajutoarele de încălzire pentru persoanele cu venituri mici care folosesc ca sursă de căldură lemnele de foc vor fi acordate o singură dată, pentru toată iarna. Măsura este cuprinsă în noua legislație privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece.

Potrivit Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, plata acestora se va face la începutul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului. Ministrul Mariana Câmpeanu a anunțat că, cel mai probabil, această plată se va face, anul acesta, în luna decembrie. "Ajutoarele pentru încălzirea cu lemne vor fi acordate o singură dată, pentru toată iarna. Cererile pentru aceste ajutoare se pot depune până la 20 noiembrie, iar plata se va face în decembrie", a explicat ministrul Muncii.

Acesta a mai adăugat că evaluarea activelor de care dispun persoanele care solicită ajutoare pentru încălzire se va face în baza unui sistem de punctaj, în așa fel încât să rezulte "o imagine cât mai aproape de realitate a celui care solicită sprijin".

"Am încercat să găsim o metodă europeană prin care să nu mai stea asistenții sociali să umble prin bătăturile oamenilor și să numere găinile sau să vadă dacă drujba e funcțională sau nu. Aceste active, care se află și în evidențele primăriilor, vor fi trecute într-un tabel și, printr-o metodă pe care o folosește și Ministerul Agriculturii, utilizând unitatea de dezvoltare economică, la fel ca în UE, ele sunt transformate valoric și se face un punctaj", a explicat Mariana Câmpeanu.

Ministrul Muncii a spus că, în ultimul an, s-a reușit reducerea gradului de fraudare a sistemului, de la 25 la sută la 12 la sută, iar activitatea de control încrucișat al veniturilor de care dispun solicitanții de ajutoare de încălzire va continua și în următoarea perioadă.

Potrivit Marianei Câmpeanu, în iarna trecută, peste 230.000 de persoane au beneficiat de ajutoare pentru încălzire cu energie termică, alte 230.000 au primit sprijin pentru încălzirea cu gaze naturale și peste 600.000, la încălzirea pe lemne. În total, anul trecut, pentru ajutoarele de încălzire s-au cheltuit 365 de milioane de lei, însă se estimează că, în acest an, suma va crește, deoarece s-au adăugat ajutoarele pentru încălzirea cu energie electrică. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.845 secunde