Deși Ordonanța nr. 50 este în vigoare

Băncile își bat joc de constănțeni

2423
Băncile își bat joc de constănțeni - 42b452137b12485c343510fc0cde8db2.jpg
Ordonanța nr. 50/2010 privind drepturile consumatorilor de servicii financiar-bancare ar fi trebuit să elimine comisioanele abuzive, să reducă comisionul de returnare anticipată și să-i împace pe clienți cu băncile de pe piață.
În realitate, se pare că Ordonanța a tulburat și mai tare apele. Zilnic, la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) din Constanța, se înregistrează două sau trei reclamații ale cetățenilor împotriva instituțiilor bancare.
"În 11 luni au fost primite peste 550 de sesizări, majoritatea pe credite de consum. Au fost făcute verificări și unele petiții au fost deja soluționate, altele sunt în cercetare", a declarat directorul CJPC, Dionisie Culețu.
Inspectorii Protecției Consumatorilor au completat 128 de procese verbale cu sancțiuni, amenzile ridicându-se la peste 25 de miliarde de lei vechi.
"Din păcate, băncile contestă în instanță amenda aplicată și procedurile tărăgănează. În prezent, avem zece procese în curs, iar pentru altele șapte s-a dat deja câștig de cauză pentru noi. Astfel, instanța a respins contestația băncilor și le obligă la plata integrală a amenzii. Însă, suntem convinși că vom mai avea încă multe astfel de reclamații, deoarece băncile nu doresc să se conformeze normelor legislative. Noi le-am cerut reprezentanților instituțiilor sancționate să trateze spețele respective și să le aplice la toate contractele în curs, astfel încât să nu mai fie probleme, dar refuză. Apoi vine o altă reclamație și ne ducem și le dăm amendă și mai mare", a mai explicat Dionisie Culețu.

"Consumatorii trebuie să știe că Ordonanța funcționează"
Numeroase petiții depuse de consumatori reclamă faptul că băncile nu aplică prevederile Ordonanței nr. 50/2010 motivând că aceasta nu este în vigoare. Lucru complet fals, deoarece actul legislativ a intrat în vigoare la data de 21 iunie 2010 și se aplică atât la contractele încheiate după această dată, cât și la cele aflate în derulare.
"Consumatorii trebuie să știe că Ordonanța funcționează și își produce efectul în prezent, până când va apărea o altă lege care să o anuleze. E drept că ea se află în discuții la Camera Deputaților, dar doar pentru că reprezentanții instituțiilor bancare o contestă și vor ca ea să nu se ia în calcul la credite deja contractate. Fac tot felul de presiuni . Sperăm că Parlamentul nu va anula acest act legislativ, poate singurul care apără drepturile consumatorilor de servicii bancare", a mai adăugat Dionisie Culețu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 09 Noiembrie 2010
Stire din Politică-Administrație : Județul Constanța, ipotecat la bancă
Miercuri, 14 Aprilie 2010
Stire din Economie : Băncile ieftinesc creditele în lei
Pagina a fost generata in 0.287 secunde