Avocatul Poporului recomandă ca persoanele asimptomatice depistate cu COVID-19 să nu mai fie internate în spitale

204
Avocatul Poporului recomandă ca persoanele asimptomatice depistate cu COVID-19 să nu mai fie internate în spitale - 1-1592493938.jpg

Articole de la același autor

Avocatul Poporului recomandă ministrului Sănătății ca persoanele asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19 să nu mai fie internate obligatoriu în spitale, așa cum se întâmplă în prezent. Mai exact, Avocatul Poporului solicită analizarea "cu celeritate" a reglementării situației acestor persoane și întreprinderea de măsuri pentru respectarea prevederilor legale referitoare la consimțământul pacienților, cu ocazia internării în spitale a persoanelor depistate pozitiv cu noul coronavirus, informează Digi24. 


Avocatul Poporului menționează, într-un comunicat, că, prin Biroul Teritorial Brașov, s-a sesizat din oficiu, urmare unor articole apărute în mass-media, în legătură cu situația juridică a persoanelor infectate internate în spitale pe perioada pandemiei COVID-19.


"Inițial, internările obligatorii s-au dispus pe baza Ordinului ministrului sănătății 414 din 11 martie 2020. Ulterior, acesta a fost înlocuit de Ordinul ministrului sănătății nr. 622 din 14 aprilie 2020, potrivit căruia "se instituie măsura de carantină la domiciliu numai în situația în care spațiul permite carantina individuală sau în condiții de separare completă de restul locatarilor din același domiciliu, pe bază de declarație pe propria răspundere", inclusiv pentru "persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus (COVID-19)".


"După numai o zi, acesta a fost modificat prin Ordinul nr. 629 din 16 aprilie 2020, care a exclus categoria persoanelor asimptomatice confirmate cu coronavirus dintre cele pentru care se instituie carantina la domiciliu, practic revenindu-se la internarea obligatorie a persoanelor care nu prezintă simptome, împotriva voinței lor și au posibilitatea autoizolării la domiciliu", menționează Avocatul Poporului.


Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 și ale art. 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2020, considerând ca legea este insuficient de clară și lipsită de previzibilitate și lasă întreaga materie a măsurilor restrictive de libertate instituite cu scopul de a preveni și combate răspândirea bolilor contagioase să fie reglementată prin acte normative secundare.


Astfel, în opinia Avocatului Poporului, se dă posibilitatea unui organ administrativ să dispună măsuri privind restrângerea exercițiului libertății individuale și o atare restrângere este apanajul exclusiv al Parlamentului, așa cum a statuat Curtea Constituțională prin Decizia nr. 157/2020, mai arată Avocatul Poporului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.8301 secunde