Aveți nevoie de concediu medical? Au fost modificate criteriile de acordare

1164
Aveți nevoie de concediu medical? Au fost modificate criteriile de acordare - concediimedicalesursadcr-1628189125.jpg
Nu vă simțiți bine și aveți nevoie de concediu medical? În aceste condiții, trebuie să știți că începând cu luna august, au fost elaborate o serie de noi reglementări referitoare la modul de acordare a concediilor medicale. Acestea au intrat, deja, în vigoare, iar toți medicii trebuie să respecte noile directive ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În primul rând, a precizat directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, Luminița Nagy, a fost introdus un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical, în cazul incapacității temporare de muncă pentru boli obișnuite. Acesta prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților de către medicii curanți, prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluției bolii. Apoi, perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate și reinserției socio-profesionale a acesteia.

„Medicul de familie va acorda, în prima etapă, maxim patru zile de concediu medical, cu încadrarea în limita maximă de șapte zile, pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda, în prima etapă, maxim 15 zile, cu încadrarea în limita maximă de 30/31 zile/lună, respectiv 90 de zile pe an. În situația în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează, cu încadrarea în limitele maxime menționate”, a precizat aceasta.

În situația în care asiguratul se află în imposibilitatea deplasării la cabinetul medical în vederea acordării concediului medical, medicul curant (medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu) poate acorda consultații la domiciliu sau la distanță. Dacă după acordarea primei etape a concediului medical asiguratul nu se mai prezintă pentru evaluarea stării de sănătate, conform planului de urmărire a evoluției bolii, precum și în situația în care evoluția stării de sănătate a asiguratului este favorabilă, medicii curanți nu vor mai acorda concediu medical în continuare.


Prin excepție, medicii curanți nu vor întocmi planul de urmărire a evoluției bolii în cazul eliberării certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale (boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii și tuberculoză), pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A și pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, precum și în situația în care asiguratul este internat în spital.

De asemenea, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și în cazul riscului maternal, pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii. De reținut că se menține prevederea conform căreia, după expirarea concediului medical acordat la ieșirea din spital, în cazul în care starea sănătății persoanei asigurate nu permite reluarea activității, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maxim șapte zile calendaristice pentru aceeași afecțiune fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3174 secunde