AVERTISMENT DE LA METEOROLOGI: AL DOILEA VAL DE AER ARCTIC LOVEȘTE EUROPA! CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA

1866
AVERTISMENT DE LA METEOROLOGI: AL DOILEA VAL DE AER ARCTIC LOVEȘTE EUROPA! CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA - romanialovitadeunvaldeaerpolaran-1520024615.jpg

Articole recomandate

Iarna pare că se prelungește în luna martie, adică în primăvara calendaristică. Cel puțin așa susțin meteorologii europeni. Europa va fi lovită de un al doilea val de aer arctic, care va persista până la jumătatea lunii martie, după frontul siberian care a provocat haos din Marea Britanie până în Italia, ceea ce va duce la prețuri mai mari ale energiei, relatează Bloomberg.


Prețurile energiei au crescut în așteptarea celui de-al doilea val de aer polar, care va menține temperaturile din nordul Europei la un nivel anormal de scăzut. În Marea Britanie, prețurile gazelor s-au dublat deja în această săptămână, la cel mai ridicat nivel din ultimii peste 10 ani, ca urmare a ninsorilor abundente care au blocat traficul și au perturbat traficul aerian din regiune, scrie realitatea.net


Frontul Arctic în Europa va împiedica aerul mai cald să înainteze spre nordul continentului cel puțin până la jumătatea lunii martie, a spus Jason Nicholls, meteorolog șef la Accuweather. Toate cele șase prognoze meteo consultate de Bloomberg News au arătat că prima jumătate a lunii martie va fi mai rece decât în mod normal, iar frigul se va resimți în special în Marea Britanie, Scandinavia și regiunea baltică, notează știripesurse.ro.


Chiar dacă vremea din următoarele săptămâni va fi mai puțin severă față de valul de frig actual, temperaturile ar urma să fie cu până la 3 grade Celsius sub nivelul normal, potrivit Accuweather. Două dintre estimări afirmă că vremea rece se va menține până în aprilie.


Vreme mai bună în România


Estimările ANM pentru luna martie sunt din fericire mai optimiste. 


În prima lună de primăvară, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi peste normalul perioadei (stabilit la 3,5 grade Celsius) în sudul și sud-estul țării, iar în celelalte regiuni se vor situa, în general, în limitele mediilor climatologice. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în martie, pentru zona Moldovei temperaturi medii între—1 grad și 5 grade Celsius, în Transilvania între zero și 5 grade, în Crișana și Dobrogea între 4 și 6 grade, iar Oltenia până la 7 grade Celsius.


Pe de altă parte, precipitațiile totale lunare se vor situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a țării. Media multianuală lunară a precipitațiilor este de 38,3 l/mp, luându-se în considerare intervalul de referință 1981-2010. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Maramureș (până la 60 l/mp), Oltenia (până la 59 l/mp), Transilvania (54 l/mp) și Banat (53 l/mp).






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3314 secunde