Avalanșa debranșărilor, la final. Constănțenii nu-și mai permit "notele de plată"

3779
3
Avalanșa debranșărilor, la final. Constănțenii nu-și mai permit

Articole de la același autor

Sărăcia i-a împins pe foarte mulți constănțeni să renunțe la contractele pe care le aveau încheiate cu Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice (RADET), chiar dacă acest lucru înseamnă pentru o bună parte dintre ei că nu se vor mai încălzi. 


Irina P., în vârstă de 73 de ani, ne-a declarat că a făcut cerere de debranșare de la RADET din cauza facturilor imense pe care le are de plătit mereu în timpul iernii. 


"În lunile de vârf de sezon, am plătit anul trecut până la 750-800 de lei la întreținere, asta în condițiile în care eu sunt văduvă, iar pensia pe care o primesc de la stat nu este prea mare. Ce să rezolvi mai întâi cu acești bani? Cum îți plătești dările către stat, cu ce să mai cumperi și medicamente, că de la o vârstă este nevoie și de așa ceva și cum să faci față unor facturi atât de mari iarna? Chiar dacă nu voi mai fi branșată la RADET, măcar îmi rămân mai mulți bani în casă, pentru zile grele. Am, totuși, un calorifer electric și atunci când va fi ger afară, îl voi pune în funcțiune, dar chiar și așa, sunt convinsă că factura la curent nu va fi atât de mare, încât să nu mi-o permit", ne-a declarat bătrânica. 


În aceeași situație se află și Petre I. și mulți alți constănțeni, care au renunțat la încălzire pentru că nu-și mai permiteau, efectiv, să plătească "notele de plată". 


Până la data de 15 septembrie, RADET a primit 2.496 astfel de cereri privind eliberarea avizelor de debranșare de la sistemul centralizat de termoficare al municipiului Constanța. De aici și concluzia că facturile din iarnă la întreținere i-au speriat pe mulți, determinându-i să renunțe la RADET și să-și pună gaze sau să prefere să se încălzească folosind alte surse, precum caloriferele electrice. 


Pentru a se putea debranșa, proprietarii de apartamente au avut obligația de a se prezenta la sediul RADET, cu un dosar care să conțină o cerere, acordul scris al vecinilor de apartament și cel al asociației de proprietari, dar și dovada că nu au restanțe la plata serviciilor de termoficare. Oamenii trebuie să știe că în cazul în care există debite către RADET, li se va respinge cererea de deconectare fără să se mai verifice restul documentelor depuse. În plus, solicitanții au trebuit, înainte de toate, să primească aprobarea deconectării atât de la Asociația de Proprietari care convoacă Adunarea Generală, cât și de la vecinii cu care au pereți comuni. După aceea, în baza acestor aprobări obținute se parcurge procedura din Metodologie, iar RADET Constanța verifică dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile prevăzute de legile în vigoare si apoi emite avizul favorabil. Apoi, după avizarea favorabilă, solicitanții achită taxa de deconectare/debranșare, sting datoriile față de RADET și primesc, împreună cu Asociația de Proprietari un proces verbal de constatare a deconectarii/debranșării. Acest document permite modificarea suprafeței radiante din contract și certifică debranșarea legală.


Deocamdată, însă, debranșările efective nu s-au realizat, pentru că termenul prevăzut de lege pentru soluționarea fiecărui dosar depus la registratura regiei este de 30 zile.


Mai mult decât atât, susțin reprezentanții RADET, între timp, unii s-au răzgândit și nu mai vor să se debranșeze. Spre exemplu, un locatar de pe strada Constantin Brâncuși, a obținut avizul favorabil de debranșare și pe deasupra a și plătit taxa de debranșare în valoare de 494 de lei. "Lipsesc pe o perioadă nedeterminată de la domiciliu și solicit această operațiune începând cu anul viitor", a declarat bărbatul. 


Un alt constănțean, cu domiciliul pe aleea Lotus nr. 8 a cerut RADET amânarea deconectării din motive personale. Ca cei doi proprietari de imobile sunt mulți, situație confirmată de conducerea RADET. 


"Ne-am întâlnit cu numeroase astfel de cazuri în ultima perioadă. Mulți proprietari și-au achitat inclusiv taxa de deconectare și apoi renunță, deci din totalul celor 2.496, nu toți vor primi și avizul de debranșare. Unii nu întrunesc criteriile pentru acest lucru, iar alții renunță ei, pur și simplu, la idee. Oricum, cei care și-au depus dosarele au avut de plătit 160 de lei pentru aviz și 494 pentru deconectare", a declarat pentru "Cuget Liber", directorul regiei, Liviu Popa.


Ca noutate pe anul acesta, pentru cei care vor dori să se branșeze la RADET, regia și-a propus să branșeze pe cheltuiala sa orice imobil amplasat în vecinătatea rețelei de termoficare a municipiului. În aceste situații, se va încheia cu solicitanții un contract conform căruia, noii clienți nu se vor putea debranșa mai devreme de cinci ani.


Comentează știrea

CRISTI
27 septembrie 2017
ce pacat ati adus tara intr-o jale

cum sa plateasca acea doamna la 73 ani o intretinere pe timp de iarna de 700-800 lei? acestia au subventie dar cate camere avea cucoana chiar si asa de ar plati, ce pensie avea? sa fim seriosi ca sa te transferi la incallzirea pe gaze min iti trebuie 10.000 lei asa ca de unde a avut cucoana sa se transfere la gaze...amarata si saraca dar de unde a scos asa de multi bani sa se mute la gaze? si unde e afacerea dai o caruta de bani peste 10000 lei si platesti 4 lei pe luna pt o butelie sau pana la 300 lei daca ai iarna caldura la calorifere pe gaze ...pai asta e facere in favoarea firmelor de gaze ii dai 10000 lei si locatarul sta in frig iarna in casa se va imbolnavi ia apoi medicamente cu sacul pt ce? pt o afacere gandita asa de am boulea...pai daca iti pui gaze de ce stai in frig? apoi iarna centrala trebuie si ea incalzita cu curent electri , mai platesti si o gramada de bani la curent electri si iarna ce faci iei centrala si o pui in pat cu plapoma ca sa nu inghete in balcon ca altfel cucu sa poti da drumul la gaze. alo populatie faceti buzunarul mare la firme de gaze si ve-ti sta in frig daca e f ger gazele la un ger mare nu au putere. a da sunt orasele toate trecute de pe timpul lui ceasca la gze pt ca gazele veneau de la cet asta e altceva e o alta siguranta nu stai tu cu bomba in casa si nu duci grija sa pui plapoma pe centrala. mai fratilor chiar nu ganditi ca nu e o afacere buna decat pt firmele cu gaze?Apoi CET SI RADET va intreb restul din bloc care nu au bani sau nu vor sa isi puna gaze ce vor face? D-VOASTRA CET SI RADET VE-TI PUNE LACATUL LA SOCIETATE si cei din blocuri care nu au gaze vor pune sobe de rumegus sau lemne sau crapa de frig in casa. Spuneti fratilor voi astia de la CET SI RADET ce aveti in plan? A aveti interes sa se puna gaze la toata Constanta gaze probabil sunt firmele voastre de gaze? Apoi locatarii care isi pun gaze ce vor face daca se vor scumpi gazele si curentul ca tot se aude ca se liberalizeaza gazele, curentul ce vor face toti? unde e confortul sa iti vina caldura prin sistem de la CET SI RADET? dE CE NU ISI MODIFICA INSTALATIILE radet SA TRECEM AUTOMAT TOTI LA INCALZIRE PE gaze...pt ce le platim asa facturi? CE URMATI VOI PRFECT, PRIMAR RADET, PRIMARIE, PREFECTURA, C ET de ati bulibasit sistemul de incalzire apa calda caldura la calorifere in toata Constanta? Nu is mai vorbesc ecinii intre ei pt ca unul isi pune gaze si celalat vecin isi apara siguranta sa nu fie desfintat RDET sau nu are bani sa treaca la gaze si uite asa nu semneaza pt vecinul avut la buzunar care trece la gaze si ajung sa nu se mai salute sa se urasca sa se injure sa se bata? Asa doriti sa guvernati orasul Constanta in ura dusmanie ura si batai, crime...se pare ca asa doriti sa guvernati orase si tara aceasta proasta care va aduce la conducere.pacat...asta meritam?

Mirabela Dauer
27 septembrie 2017
Te ai angajat pe brinza si cartofi

Bai fetito care te crezi ziarista,cine dracu are contract cu Radetul?Esti cu capu????Clar esti.

Damian
27 septembrie 2017
Mak

Sorel kiki cristi stai linistit, ca nu-ti scrie in frunte ca e un drept sa stai la oras. Nu ai bani, vinzi si te muti in ceva mai mic, mai la margine sau la tara. Navodari, lumina, tulcea, faceti rocada cu taranii.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4909 secunde