Cu 100 de milioane de lei

Autobuze noi, trasee refăcute și bilete online, la RATC Constanța. Ce se va întâmpla cu microbuzele maxi-taxi?

11308
15
Autobuze noi, trasee refăcute și bilete online, la RATC Constanța. Ce se va întâmpla cu microbuzele maxi-taxi? - fotofondautobuze1-1482761870.jpg

Articole de la același autor

Într-un an de zile, Constanța ar putea avea autobuze noi-nouțe și o rețea modernă de transport urban. Primăria Constanța vrea să reformeze din temelii Regia Autonomă de Transport în Comun și asta cât mai repede. Mâine, în ședința Consiliului local, municipalitatea va aproba un contract de credit de 100 de milioane de lei de la BERD pentru achiziționarea de autobuze noi care ar putea fi puse în circulație  chiar din ianuarie 2018.


Este vorba despre un împrumut nece-sar pentru reconfigurarea regiei de transport. Potrivit primarului Decebal Făgă-dău, vor fi achiziționate mijloace de transport moderne, redimensionate, cu elemente de siguranță pentru pasageri, cu camere de supraveghere a pasa-gerilor și monitorizare în trafic a șoferilor. De asemenea, se va implementa un sistem de e-ticketing pentru eliminarea biletelor și a pasagerilor clandestini, iar traseele vor fi revizuite și adaptate noilor cerințe, cu mijloace de transport dimen-sionate corect.


Concret, după aprobarea de către Consiliul Local al Contractului de credit în valoare de până la 100.000.000 de lei, a Contractului de ipotecă pe venituri precum și a Contractului privind contul de rezervă, încheiate între municipiul Constanța și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în ianuarie 2017, va fi lansată invitația la licitație, în mai 2017 ar trebui să aibă loc atribuirea contractului, iar în decembrie 2017 acesta ar trebui să fie deja finalizat. Ulterior, municipalitatea va rambursa creditul în 12 ani, cu o perioadă de grație de doi ani, în 40 de rate trimestriale egale. Primăria va plăti către BERD un comision inițial de acordare de 1% din credit. Marja de dobândă este ROBOR la trei luni +1,3%. Banii vor fi folosiți în primul rând pentru achiziționarea de autobuze Diesel VI noi, cu podele joase, dar și pentru mentenanța lor, diagnostic, echipament și alte servicii arondate.


Ce facem cu operatorii privați?
Conform Planului de Mobilitate Ur-bană, autobuzele RATC circulă pe 22 de rute, trei companii private separate, toate autorizate de Primăria municipiului, deservesc alte nouă servicii. Acestea funcționează cu o frecvență ridicată, nu după un program fix, și sunt considerate necesare pentru a completa rețeaua RATC, deservind străzi care nu pot susține autobuze mai mari decât micro-buzele.


Cele trei societăți private sunt SC Grup Media Sud Company SRL, care ope-rează șase servicii, liniile 301, 302, 303, 304, 305 și linia 309, SC Sybel Pro Invest SRL, care operează un serviciu, linia 314, și SC Dorada Transporting SRL, care operează două servicii, liniile 310 și 312. Deși acestea ar trebui să completeze traseele RATC, ele sunt paralele cu principalele artere de-a lun-gul cărora circulă autobuzele, existând astfel numeroase suprapuneri între tra-seele RATC și cele ale operatorilor pri-vați.


Concurență neloială?
Deocamdată, autoritățile locale nu au hotărât dacă vor lua măsuri și în ce provește operatorii privați de transport în comun. Sunt binecunoscute nemul-țumirile conducerii RATC care a spus de mai multe ori că microbuzele le fură călătorii, practică tarife neloiale, intră pe traseele publice și opresc peste tot, nu doar în stații. De asemenea, sunt de no-torietate problemele pe care le creează în trafic aceste microbuze, dar și con-dițiile improprii pentru călători.


Rămâne de văzut ce soluții va găsi primăria și pentru această problemă, pomparea de bani în RATC putând să fie un eșec răsunător dacă nu se iau măsuri și în privința operatorilor privați.


Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
sever
27 decembrie 2016
parole, parole

numai faptul ca articolul incepe cu "AR PUTEA" ne face sa ne gândim la o noua promisiune sub semn de intrebare. promisiune care ne lasa rece. nu se poate ca primaria sa inceapa anuntarea unui proiect concret? ne-am saturat de minciuni , povesti si date nerespectate. fosta sala a cinemaului Republica trebuia sa fie data in folosinta de ....2 ani. reabilitarea Cazinoului care de 10 ani asteapta este din nou amanata ptca tot din nou licitatia a fost contestata.iar acum cateva luni se anunta cu trambite începerea renovarii. deci dle PRIMAR SI GASCA DV, nu mai aburiti populatia cu promisiuni pe care nu sunteti capabili sa le onorati. multe orase din lume se mândresc cu ruinele antice, numai noi suntem unici si ne mândrim cu ruine moderne.

UN VISATOR
27 decembrie 2016
calcul comunist

SI EU MI-AM PROPUS ACUM 7-8 ANI SA I-O TRAG ANGELINEI JOLI. CAM ASA ESTE SI CU PROMISIUNILE VOASTRE, CU TOATE CA PT VOI AR FII MULT MAI USOR SA DUCETI LA BUN SFARSIT PROIECTELE.......

Autor
27 decembrie 2016
La pușcărie cu penalii ăștia

Dacă tot face asa investiție pe banii cetățenilor să se renunte la transportul privat , altfel investiti 100.000.000 lei din banii cetățenilor degeaba , nu ai cum să ai un transport civilizat modern si eficient dacă paralel cu tine circulă cosciugele alea pe roți de la GMS sau alt operator , iar o să meargă în pierdere ratc-ul , firme private doar pe rutele exterioare si dacă respectă anumite conditii , nu masini de transport marfă transformate în masini de transport persoane.

costel
27 decembrie 2016
transport constanta

Transportul de persoane nu trebuie sa fie monopolul nimanui. Daca RATC vine cu tarife mai mici, foarte bine, dar transportatorii privati trebuie lasati sa concureze RATC. In general tot ce este de stat sau regie a fost capusat de firme prietene de partid.

fani
27 decembrie 2016
RATC

Eu sunt convins ca aceste propuneri se vor realiza ! Autobuzele moderne si nepoluante ale lui... MAZ se dovedesc ca fiind nereusite dupa numai 7 ani ,trebuiesc schimbate .La fel cu stalpii de iluminat din Parcul asa zis arheologic montati in urma cu 6 ani care s-au dovedit a fi depasiti moral (ei fiind de tip Art- Meco)) ,sunt acum inlocuiti ( printr-o alta investitie,bineinteles) cu niste stalpisori de iluminat ultra modern de tip Art-Deco ...etc.

Răspuns la: parole, parole
Adăugat de : sever, 27 decembrie 2016
numai faptul ca articolul incepe cu "AR PUTEA" ne face sa ne gândim la o noua promisiune sub semn de intrebare. promisiune care ne lasa rece. nu se...
Sindbad
27 decembrie 2016
...si gradini suspendate pe Stefan cel Mare...

La un pret de cca. 200 000 euro/autobuz, vor fi in jur de 100 de bucati. La un numar de 21 de trasee. Suficiente? Cu MAZ-urile vechi ce se va intampla? Investitii tot din buzunarul celor care platesc taxe. Credeti ca vor fi controlati toti calatorii? Sau numai elevii?La tigani, se va face Clean Control ITC ca nu-i vede? Printre altele, numele Liniei 44, Poarta 1 - Graniceri, ar trebui schimbat in P1 - Henri Coanda, ca si asa nu baga nimeni bilet.

controlor
27 decembrie 2016
linia 314

Linia 314 ce traseu are?

Nu conteaza
27 decembrie 2016
Manifest:imi vreau tara inapoi

Pune domnule soferul sa taxeze la urcare in autobuz,ca in toate tarile civilizate..sa dea bilete si sa verifice abonamentele,astfel nimeni nu mai urca fara bilet,iar soferii care iau leul de la calatori,sa fie dati afara..Camerele in autobuz sunt musai( si pe strazile laturalnice ale cartierului HC),asa incat nici ciorile sa nu mai stea pe scaun cu maneaua la maxim,sa sparga seminte,sa mature dupa ei cine? si nimeni sa nu le faca nimic.Daca le zici ciorilor ceva,te scuipa si te injura..Ptr ce sa acceptam astfel de comportament din partea unor plosnite,care stau gratis in casele platite de prosti,ca noi,prin suprataxarea platilor utilitatilor(apa,caldura)?taxata toata lumea cand intra in autobuz,intrarea exclusiv pe la usa din fata,ca sa iti dea soferul bilet..iar soferii de autobuze,monitorizati si ei,ca fura ca in codru motorina,asa circuland ei gratis..asa se "traieste" bine in Romania,soferul ciupeste motorina de la stat,circuland el gratis,asistentele fara spaga nu te baga in seama,fara meditatii risti sa ramana copilul ignorant,sa nu ajunga la un liceu bun,nu ai bani sa mergi la privat,doctorul devine "un fel de Dumnezeu",care decide daca traiesti au ba,in functie de veniturile tale,implicit daca ii dai plicul;hotpatarii fura trei sferturi din mancarea de la o nunta,botez,unii isi cumpara frigider sa sa depoziteze acolo sarmalele,friptura si ce mai fura ei pe acolo,pe langa faptul ca majoritatea lucreaza la raja si asta e al doilea job,dar ei nu platec impozit pe venit,la al doulea job;angajatii de pe la statiile de epurare tbc,spital primesc 25% spor de noapte,dar ei nu au stat in viata lor la munca de noapte,apoi au 3 zile libere,chipurile sa isi revina dupa tura de noapte,patronasii platesc muncitorii cu minimul pe economie,considerand ca "le dau destul",insa evaziunea pe care o fac ei este de ordinul milioanelor,primari,ministrii,parlamentarii fura,daca sunt prinsi,fac 2-3ani inchisoare,daca fac,apoi revin la milioanele furate si dosite in banci din alte tari,polististul abia asteapta spaguta de rigoare,agentiile imobiliare taxeaza 2%vanzator,cat si cumparator,asta inseamna undeva la 1600€, venit nedeclarat,netaxat;judecatorii iau spaga de ordinul sutelor de euro,ca nu se ajung cu salariul de 100 de milioane,nu toti,bineinteles,din orice categorie sociala..pe cine am uitat?atunci,stau si ma intreb,cum naiba mai rezista tara asta,cand de la mic la mare toata lumea "fura","ciupeste","daca nu curge,pica"?daca nu reusesti sa faci astfel de lucruri,inseamna ca esti" prost" si nu te descurci,furand statul,fentandu-l.Hai Romania,prapastia se adanceste,copiii nostri o vor duce bine in ritmul asta,ì invatam de mici sa dea spaga,sa ceara spaga!daca toti fura statul cumva si se descurca,fiecare considera despre cel de langa el ca "este destept,ca stie sa fenteze statul,furandu-l".Avem tara pe care o meritam,vinovati suntem cu totii,pentru ca inchidem ochii la astfel de mizerii..Romania,trezeste-te!nepasarea ucide vieti!

ESTHER PATRICK
27 decembrie 2016
LOAN

Buna, Sunt dna Esther Patrick, un creditor împrumut privat, care oferă împrumuturi oportunitate de viață timp. Ai nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoriile sau ai nevoie de un împrumut pentru a îmbunătăți afacerea ta? Ați fost respinse de către bănci și alte instituții financiare? Ai nevoie de un împrumut de consolidare sau ipotecar? cauta mai mult, deoarece noi suntem aici pentru a face toate problemele tale financiare, un lucru din trecut. Noi împrumuta fonduri pentru persoanele care au nevoie de asistență financiară, care au un credit rău sau care au nevoie de bani pentru a plăti facturile, pentru a investi în interes de afaceri, la o rată de 2%. Vreau să folosesc acest mediu pentru a vă informa că furnizăm o asistență fiabilă și beneficiar și va fi dispus să ofere un împrumut. Așa că ne contactați astăzi prin e-mail la adresa: ([email protected])

O BANCA
27 decembrie 2016
belirea pe fata

ESTHER, TIE TI S-A URAT CU LIBERTATEA SAU ESTI PROSTA ? OI FII TU EVREICA DAR IN TARA ASTA CAMATARIA ESTE INTERZISA.

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2655 secunde