€ 4.7204
£ 5.2539
$ 4.2231

Mai multe ştiri online:
Curățenie generală, amenzi pentru gunoaie și parcări cu plată prin sms, în Mamaia

"Au sacrificat turismul pentru a face blocuri în Mamaia!"

Ştire online publicată Luni, 07 Mai 2018. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Transformată într-un cartier al Constanței, după cum au recunoscut chiar autoritățile locale, stațiunea Mamaia s-a dovedit neîncăpătoare în minivacanța de 1 Mai. Zecile de mii de turiști tineri veniți să se distreze au umplut până la refuz barurile și cluburile, însă nu și hotelurile. Cei mai mulți s-au cazat în apartamentele din nordul stațiunii sau chiar în Constanța, închiriate în regim hotelier, pentru patru, cinci nopți. În schimb, au fost probleme cu parcările, cu spațiile verzi și cu gunoaiele. 


Chiar și așa, primarul Constanței, Decebal Făgădău, consideră că lucrurile încep să se așeze în stațiune și că Mamaia este, anul acesta, cea mai curată și cea mai sigură destinație de pe litoral. Însă recunoaște că mai sunt multe lucruri de făcut și că vrea să încurajeze investițiile în stațiune. De cealaltă parte, hotelierii par și ei că se reprofilează și din ce în ce mai mulți se gândesc să construiască la rândul lor blocuri cu apartamente, pe care să le închirieze pe timpul verii și nu numai. 


„Au sacrificat turismul pentru a face blocuri, astfel încât Mamaia să fie parte integrantă a Constanței, dar oare turistul care vine la mare vrea să dea nas în nas cu vecini morocănoși, care se duc a doua zi la serviciu și le bat în țeavă dacă petrec până mai târziu, că doar sunt în vacanță? Și chiar dacă le închiriază toți vecinii, cât din acele venituri sunt declarate și impozitate?”, ne-a scris un cititor pe adresa redacției. 


Investitorii au prioritate la parcări 


Alți constănțeni consideră că nu este rău dacă au apărut blocuri, dar este nevoie și de parcări și de locuri de agrement, nu doar de cluburi pe plaje. 


„O singură parcare construită și nenumărate distruse, în ultimii ani. Cei de la primărie ar trebui să stabilească un plan și cu parcările, căci, la un moment dat, pur și simplu, nu vom mai încăpea. Nu ai cum să-i ceri turistului să-și lase mașina la un kilometru distanță și să se care cu bagajele în cârcă. Toți vor să aibă autoturismul cât mai la îndemână și alegerea hotelului sau chiar a stațiunii atârnă și de această condiție. De aceea, mulți preferă să plece în Bulgaria, pentru că au parcări în subsolurile hotelurilor, cu acces numai pe bază de card, mașina este în siguranță și ai locul rezervat. La noi, dacă pleacă să se plimbe puțin, riscă să nu mai aibă unde să-și pună mașina și normal că se enervează, îi strici concediul și a doua oară nu mai vine”, ne-a spus un alt constănțean. 


În schimb, autoritățile locale spun că au un plan și că situația nu este chiar așa de gravă. 


„Vom avea o întâlnire cu toți hotelierii, deținătorii de active din stațiunea Mamaia și vom pune pe hârtie ceea ce avem de făcut. Pentru că în mod evident le vom da prioritate celor care ne plătesc taxe și impozite, hotelierii, deținătorii de active, după care vom inventaria tot ce rămâne la liber și vom merge cu un sistem de taxare prin sms, cu care turiștii sunt obișnuiți chiar mai mult decât suntem noi obișnuiți, constănțenii”, a declarat primarul Decebal Făgădău. 


„Mamaia a făcut curățenie generală și te roagă să o menții și tu!“ 


Gunoaiele pe care le-am văzut în minivacanță pe plaje nu vor mai exista. Sau cel puțin așa ne promit autoritățile locale. Și asta pentru că Poliția Locală se mută, în sezonul estival, și în Mamaia, unde va monitoriza și chiar îi va amenda pe cei care fac mizerie. 


„Le-am transmis deja celor de la Apele Române, vom avea o întâlnire și cu operatorii de plajă și vom începe o campanie pentru turiști. Pentru că noi dacă găsim pe plajă, un pet, o cutie de bere, resturi de țigară, cineva va trebui să strângă și altcineva va trebui să fie sancționat. Apele Române au în momentul de față în administrare plajele. Cum își setează relația cu utilizatorii de plajă, cum mai departe utilizatorii de plajă își aranjează relația cu turiștii, pentru că toți produc bani de pe urma acestui lanț comercial, trebuie să nu afecteze imaginea orașului și a stațiunii noastre. Poliția Locală va face, în prima etapă, o campanie de conștientizare, transmițându-le un mesaj turiștilor că Mamaia noastră a făcut curățenie generală și te roagă să o menții și tu. Iar pe de altă parte, vom promova aplicația de sesizări și îi vom sancționa pe cei care ne murdăresc orașul. Toți turiștii, toți oamenii de bună credință sunt bineveniți la noi. Ne-am străduit în ultima perioadă să facem curățenie cum nu cred că s-a făcut vreodată în zona stațiunii Mamaia, zona centrală, zona peninsulară. Sunt multe lucruri de făcut în continuare și înțeleg că e nevoie de un efort consistent”, a mai spus primarul Făgădău. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8209 secunde