Au găsit soluția salvatoare! Vor să scumpească mâncarea pentru a reduce risipa alimentară

212
Au găsit soluția salvatoare! Vor să scumpească mâncarea pentru a reduce risipa alimentară - fotofondrisipaalimentara1-1475081224.jpg

Articole de la același autor

Peste două milioane de jumătate de tone de mâncare aruncăm la gunoi în fiecare an. Risipa alimentară este imensă într-o țară în care sunt mii de copii care se culcă seara cu mațele chiorăind de foame și care se duc la școală tocmai pentru că acolo primesc un corn cu un pahar cu lapte, pentru unii fiind singura masă într-o zi.


Românii s-au obișnuit să-și umple frigiderul cu tot felul de produse și, dacă nu le mănâncă și au ieșit din termenul de garanție, le aruncă fără niciun regret. Reprezentanții Ministerului Agriculturii și cei ai Ministerului Mediului trag un semnal de alarmă vizavi de această risipă pe care o facem mulți dintre noi. În unele țări, supermarketurile sunt obligate să doneze produsele expirate și nu au voie să arunce la gunoi, la noi însă multe ajung în tomberoane.


Prețuri la valoarea reală
În timp ce unii propun modificări legislative, alții consideră că o soluție pentru reducerea risipei alimentare este creșterea prețului la alimente. Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, este de părere că atunci când prețurile la alimente vor avea o valoare reală, adică atunci când vor fi reduse subvențiile, va fi redusă și risipa. "Așa cum se spunea că singura soluție de a reduce consumul de benzină și de combustibili fosili este să crească prețul, probabil că la asta se va ajunge și pe piața agro-alimentară. Când vei da pe un kilogram de carne prețul corect, în mod cert vei gestiona acest produs cu mult mai mare atenție", spune ministrul Agriculturii.


"Să aruncăm cât mai puțin la coșul de gunoi!"
În România, anual, 2,5 milioane de tone de mâncare este aruncată la gunoi, potrivit statisticilor, în condițiile în care 30 la sută din populația țării trăiește cu lipsuri materiale. "Deja în Vest s-au înființat forme care se ocupă cu redistribuirea alimentelor la prețuri modice pentru pătura săracă a populației, pentru a accesa alimente care sunt în termen de garanție și se mai pot consuma. Interesul nostru este să aruncăm cât mai puțin la coșul de gunoi", anunță ministrul Agriculturii.


Reducerea risipei alimentare ar putea deveni realitate prin creșterea prețurilor la alimente, adoptarea unor reglementări fiscale, promovarea unei legi antirisipă, dar și prin educarea populației în vederea reducerii stocurilor de alimente, cumpărând produse de calitate în cantitate mică, decât produse de mai slabă calitate în cantitate mare, sunt concluziile Conferinței "Reducem risipa alimentară. Prețuim hrana!", la care au participat ministrul Agriculturii, reprezentanți ai industriei alimentare și parlamentari.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 23 Septembrie 2016
Stire din Economie : De ce s-au dus fermierii români în Iran
Pagina a fost generata in 0.6879 secunde