Ați avut Covid-19? Cât vă protejează anticorpii dezvoltați în timpul bolii

2450

Articole de la același autor

Vaccinarea populației a început și odată cu începerea campaniilor de imunizare, au apărut și întrebările legate de vaccin și de eficiența acestuia. Pe de altă parte, persoanele care au avut, deja, boala vor să știe dacă au acum anticorpi și dacă vaccinul, în cazul lor, este indicat sau nu.

Luăm ca exemplu cazul unei constănțence care a avut Covid-19 în urmă cu aproximativ o lună. Din fericire pentru ea și întreaga familie, toată lumea a suferit o formă ușoară a bolii, nefiind nevoie de spitalizare, ci doar de izolare la domiciliu, timp de 14 zile și tratament. Câtă imunitate oferă, pentru cât timp și ce formă de protecție pun la dispoziție anticorpii, în urma bolii? O altă întrebare stă pe buzele multora: se mai pot infecta persoanele care au trecut prin boală?


Iată ce susțin cercetătorii! O persoană nevaccinată se poate infecta și chiar reinfecta cu virusul SARS-CoV-2 și-l poate transmite celor cu care intră în contact. Contacții vaccinați ai persoanei nevaccinate sunt, însă, protejați față de dezvoltarea bolii Covid-19, chiar dacă virusul ar putea ajunge în căile respiratorii, transmis de la un purtător, nu va produce efecte, fiind inactivat de anticorpii protectori dezvoltați după vaccinare.

Vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie „Tomis”, dr. Laura Condur spune că imediat după perioada de izolare este recomandat ca bolnavii să facă un set de analize şi un test de anticorpi.

„În proporţie de 90%, oamenii dezvoltă anticorpi, dar există şi un procent de 10% care nu dezvoltă. În cazul lor, este posibil, însă, să dezvolte imunitate celulară. Există teorii care spun că această imunitate celulară ar fi mai rezistentă. Lumea trebuie să înţeleagă, însă, că vaccinarea este singura noastră şansă de a ieşi din nebunia aceasta”, a subliniat medicul.

La rândul său, dr. Irina Magdalena Dumitru susţine că anticorpii aceia pe care îi vedem noi pe hârtie că au apărut nu sunt neapărat anticorpi protectori. De ce? „Pentru că atunci când pacientul se duce şi donează plasmă, abia atunci sunt dozaţi anticorpii. Nu există o limită anume, dar o persoană care a făcut Covid şi are anticorpi şi a trecut o lună de la vindecare, se poate vaccina”, ne-a declarat cadrul medical.

De câţi anticorpi avem nevoie pentru a ne simţi în siguranţă?

Dr. Eugenia Muja afirmă că un titru de peste 5 IGG este considerat unul protectiv, dar nu poţi preciza că la fiecare caz este aşa, pentru că patologia este diferită, în funcţie de statusul fiecărui pacient. „Nu există un protocol care să spună clar ce titru de anticorpi este protectiv”, a adăugat specialistul.

Din păcate, sunt persoane care, deși au avut Covid, după un timp s-au reinfectat. Medicii spun că dacă se întâmplă acest lucru, pacientul transmite, din nou, boala celor din jur. Așa că, dragi constănțeni, nu vă culcați pe-o ureche, că dacă ați avut o dată boala nu o puteți face și a doua oară, și chiar o fază mai severă decât prima dată. În plus, anticorpii creați de organism nu vă protejează decât o perioadă scurtă de timp, deci păstrați distanța socială și purtați măștile de protecție în continuare!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6762 secunde