Atenţie unde încingeţi grătarele! Amenzi pentru cei care fac focul în locuri neamenajate

4526

Articole de la același autor

Cu dor de aer curat, iarbă verde şi relaxare în natură, după luni de zile în restricţii, constănţenii îşi fac deja planuri pentru ieşiri la pădure şi la picnic în minivacanţa de Paște. Atenţie, însă, unde faceţi grătare şi ce lăsaţi în urmă căci poliţiştii locali şi comisarii de mediu vor fi la datorie chiar şi în zilele de sărbătoare, pregătiţi să dea amenzi celor care nu respectă regulile.

Veşti bune vin de la meteorologi pentru minivacanţa prilejuită de sărbătorile pascale, care anunţă temperaturi ridicate şi mult soare sâmbătă, de 1 Mai, duminică, în prima zi de Paște, dar şi luni, pe 3 mai, zi nelucrătoare pentru mulţi dintre noi. Prilej numai bun de a ne lua mesenii şi a muta petrecerea la iarbă verde, în aer liber. Cum tot constănţeanul se pricepe să încingă cărbunii şi să arunce o ciozvârtă pe foc, dacă mergeţi la grătar în aceste zile, trebuie să ştiţi că nu aveţi voie să faceţi focul decât în zonele amenajate şi că este obligatoriu să strângeţi gunoaiele la finalul distracţiei.

În municipiul Constanţa, nu puteţi face grătar în faţa blocului sau în parc, ci doar în zonele special pregătite. „Este vorba despre perimetrele dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă, de la Podul Doraly şi din parcul Poarta 6. Este strict interzisă aprinderea focului pe străzi, în parcări, în curţile interioare ale blocurilor, pe spaţiile verzi, în cimitire şi oricare alte locaţii care nu sunt amenajate în acest sens. Conform actelor normative în vigoare, cei care desfăşoară activităţi de picnic în afara zonelor special amenajate sau a zonelor indicate pentru astfel de activităţi pot fi sancţionaţi cu o amendă contravenţională cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Halciuc.



Controale în zonele de picnic


Nici în afara Constanţei nu trebuie să uitaţi de reguli. Comisarii Gărzii de Mediu vor organiza acţiuni de verificare chiar şi în zilele acestea de sărbătoare, în toate locurile preferate pentru iarbă verde. „În judeţ, vor fi monitorizate zonele Fântâniţa – Murfatlar, Pădurea Valu lui Traian, Hagieni, Cheile Dobrogei şi pădurea Ion Corvin – Băneasa. Conform legislaţiei, este interzisă aprinderea focului în zonele neamenajate şi la sol şi aruncarea gunoaielor în alte locuri decât în containerele amplasate de autorităţile locale. De altfel, am trimis deja o atenţionare către unităţile administrativ-teritoriale pentru a lua măsuri pentru activităţile de picnic şi pentru gestionarea deşeurilor. Le-am cerut să monitorizeze zonele special amenajate, zonele de afluenţă publică consacrate, zonele cu potenţial turistic, zonele neamenajate sau cele în care se desfăşoară activităţi de picnic pe teritoriul localităţilor arondate”, a precizat, pentru „Cuget Liber”, comisarul şef al Comisariatului Judeţean Constanţa al Gărzii de Mediu, Steluţa Popescu.

Potrivit acesteia, de Paște, se va afla la Constanţa şi comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, care va participa la verificări, atât în zonele de picnic, cât şi pe plaje. „În cazul în care vor fi constatate nereguli, vor fi aplicate sancţiunile prevăzute în Legea picnicului, cu amenzi cuprinse între 100 şi 5.000 lei pentru persoanele fizice şi între 10.000 şi 50.000 lei pentru administratorii zonelor special amenajate pentru activităţile de picnic”, a mai spus Steluţa Popescu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4979 secunde