ATENȚIE! Noi măsuri privind siguranța publică, începând de astăzi. Vezi sancțiunile!

91
ATENȚIE! Noi măsuri privind siguranța publică, începând de astăzi. Vezi sancțiunile! - ddd-1580031918.jpg

Articole recomandate

Noi măsuri vizând siguranța publică intră în vigoare începând de astăzi, printre acestea numărându-se amenzi mai mari pentru cei care organizează petreceri în spațiul public sau care tulbură liniștea publică, reguli mai clare referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului, dar și faptul că polițiștii pot intra într-un imobil fără acceptul locatarului dacă sunt indicii ca în acel spațiu este o persoană aflată în pericol, transmite news.ro.

Este înăsprit cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale, precum refuzul persoanei de a da relații pentru stabilirea identității sale sau organizarea de petreceri private în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe.

Tulburarea liniștii locuitorilor, este sancționată cu 200 - 1.000 lei, dar repetarea faptei, în interval de 24 de ore, este sancționată cu amendă între 500 - 1.500 lei sau 50-100 de ore de activități în folosul comunității. Tulburarea liniștii locatarilor în orele de odihnă de zgomote provenite din localurile sau în sediile persoanelor juridice, din locuințele persoanelor fizice este în continuare sancțiobată cu amenzi cuprinse între 500 - 1.500 lei. În cazul în care fapta este repetată, amenda crește, fiind cuprinsă între 2.000 - 3.000 lei sau cu muncă în folosul comunității. Amenzile pentru petrecerile private în spații publice pot ajunge la 2.000 - 3.000 lei, iar în cazul în care fapta este repetată, se poate ajunge și la 6.000 de lei.

Conform polițiștilor, legea instituie reguli clare și transparente referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului. Polițistul are dreptul să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. Totodată, conform IGPR, acesta are dreptul să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când: nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia, ori exista motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor, ori bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală; prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică. Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale. Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată, fără a depăși 8 ore de la momentul inițierii deplasării.

În situația în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită, din motive obiective, termenul de 8 ore se poate prelungi cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăși 12 ore de la momentul inițierii deplasării. Vechea lege prevedea un termen de 24 de ore.

Se introduc garanții pentru persoana condusă la sediul poliției, aceasta având următoarele drepturi: de a fi informată cu privire la motivele conducerii la sediul poliției, înainte de inițierea măsurii; de a fi informată cu privire la drepturile ce-i revin; de a contesta măsura dispusă; de a fi asistată de un avocat și de a comunica direct cu acesta; de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane pe care o indică; de a fi asistată de un medic; de a-i fi informați părinții, tutorele sau reprezentantul legal, dacă este vorba de un minor; de a primi o copie a procesului-verbal întocmit cu aceasta ocazie.

De asemenea, polițistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuință sau în orice spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimțământul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii ca în acel spațiu este o persoană aflată în pericol.

Totodată, este introdusă prezumția săvârșirii unei acțiuni violente împotriva polițistului, dacă persoana care a fost avertizata să nu se apropie continuă să se apropie de polițist. Acțiunea persoanei dă dreptul polițistului de a interveni, utilizând forța, proporțional și strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul și pentru a lua măsurile legale necesare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3349 secunde