Atenție la conectarea involuntară la roaming! Riști să plătești facturi uriașe la telefon

427
Atenție la conectarea involuntară la roaming! Riști să plătești facturi uriașe la telefon - fotofondroaming-1468148719.jpg
Utilizatorii de telefonie și internet mobil care au serviciul de roaming activat și se află în țară, dar în apropiere de graniță, sunt atenționați de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) că este posibil ca telefonul sau tableta pe care le folosesc să se conecteze automat la o rețea din țara vecină și să folosească serviciile de telecomunicații la tarife de roaming, plătind costuri suplimentare, inclusiv pentru apelurile pe care le primesc. 


Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea județelor aflate la graniță, există localități în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar. ANCOM a publicat o listă a localităților de graniță care au un risc potențial de intrare în roaming involuntar.


În județul Constanța, figurează mai multe localități, inclusiv stațiuni de pe litoral. Este vorba despre Neptun, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche, Limanu, Hagieni, Coroana, Negru Vodă, Cerchezu, Măgura, Căscioarele, Dumbrăveni, Tudor Vladimirescu, Lipnița, Goruni, Carvăn, Cuiungiuc, Galița, Gârlița, Bugeac, Esechioi, Almalău și Ostrov. 


Facturi la tarife de roaming 
Roamingul involuntar poate apărea în localitățile de graniță de pe teritoriul României numai în cazul în care uti-lizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a rețelei, caz în care echipamentul mo-bil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizato-rul.


Fiind vorba de localități aflate la graniță, este posibil ca echipamentul mobil să se conecteze la rețeaua unui operator din țara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming. 


Cum poți evita roamingul involuntar 
Utilizatorii pot evita accesarea invo-luntară a serviciilor de voce sau date în roaming la granița României cu sta-tele vecine prin selectarea manuală a rețelei (dezactivarea opțiunii telefonului de selectare automată a rețelei), prin solicitarea către operator pentru a activa serviciul de roaming numai la cerere sau prin verificarea rețelei înainte de a utiliza telefonul sau tableta, în cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat. 


Atenție, însă, faptul că ați folosit telefonul sau tableta în roaming invo-luntar nu vă scutește de plata acestui serviciu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 16 Martie 2016
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.4723 secunde