Atenție, jucării periculoase pe piață! Risc crescut de ștrangulare și înghițire

1195

Articole de la același autor

Atunci când vrei să-i faci o bucurie unui copil, nu ai cum să dai greș oferindu-i o jucărie. Atenție, însă, multe din jucăriile de pe piață pot fi periculoase pentru micuți. Unele se împrăștie în bucățele mici ce pot fi înghițite de copilași, altele au în conținut substanțe nocive, așa că trebuie să fim precauți și să cumpărăm numai jucării adecvate vârstei copiilor și din magazine de încredere.

Comisarii Protecției Consumatorilor verifică periodic produsele de pe piață și, în ciuda amenzilor consistente, mereu găsesc comercianți care vând produse neconforme. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a făcut publice mai multe fotografii cu jucării periculoase, pe care ar fi bine să le ocoliți. Este vorba despre jucării yoyo cu risc de strangulare, arme de plastic cu baionete ascuțite, de metal, piane de jucărie care conțin bile de polistiren expandat ce pot fi înghițite de copii, pistoale cu ventuze ce se pot desprinde și pot fi înghițite și truse de doctor care conțin elemente mici, periculoase.

Cereți bonul fiscal, ca să puteți face reclamație!

"Le recomandăm consumatorilor să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Este bine ca jucăriile să fie achiziționate numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărat, de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamație", explică directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Potrivit acestuia, fraza "Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de trei ani!" poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere sau cu pictograma care vizează copiii între zero și trei ani, ele nu trebuie puse împreună. De asemenea, este bine să verificați dacă jucăria are marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură și să verificați existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română, să respecte întocmai aceste instrucțiuni și precauții.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3316 secunde