Atenție, focar de febră Q înregistrat în România. Ce trebuie să știți!

869
Atenție, focar de febră Q înregistrat în România. Ce trebuie să știți! - c2g9oge1zmzhzte4mdlhota0nwm5zgy1-1568372134.jpg

Articole recomandate

Este focar de febră Q în România, prilej cu care medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția, pe pagina personală de facebook, despre acest lucru, oferind o serie de sfaturi și informații menite să ne ajute.


Iată postarea integrală


"Atenție, focar de febră Q înregistrat în România. Ce trebuie să știți.

Febra Q (Query fever – ,,febra cu etiologie necunoscută" cunoscută și sub numele de boala Derrick-Burnet) este o boală infecțioasă produsă de o bacterie (Coxiella burnetti) și încadrată în categoria zoonozelor (boli ce afectează preponderent animale sălbatice și domestice din întreaga lume dar care pot fi trasmise și oamenilor de la animale).

Datorită naturii extrem de infecțioase și cu cale de transmitere inhalatorie, Coxiella burnetii este recunoscută ca un potențial agent al bioterorismului. Este un microorganism extrem de virulent (o singură bacterie poate provoca infecția) și este clasificat ca agent de categoria B.

Febra Q:

1. Apare sporadic sau în izbucniri endemice (la îngrijitorii de animale, veterinari, lucrători în abatoare).

2. Produsă de bacteria Coxiella burnetii.

3. are ca rezervor bovinele, ovinele și caprinele dar și unele artropode

4. și poate supraviețui în mediu ambiant timp îndelungat chiar luni. Forma sporulată este rezistentă la caldură, deshidratare și dezinfectantele uzuale.

5. Bacteria se transmite omului prin multe activități ce implică contactul cu animalele și/sau produsele acestora.

6. Dejecțiile animale precum și blana, lâna, pielea pot constitui o sursă de infecție.

7. Transmiterea de la animal la om se face frecvent pe cale respiratorie (inhalarea sporilor din particulele de praf contaminate cu excreții/secreții) dar și digestivă (consumul de lapte nepasteurizat, brînză de capră, apă sau alte alimente contaminate) și chiar cutanată (nu este de neglijat) prin insecte hematofage (căpușe) sau prin unele leziuni cutanate superficiale existente la manipulatorii de animale.

8. Transmiterea de la om la om este rară (prin transfuzii de sânge, mama-făt sau transmiterea sexuală).

9. Infecția poate evolua inaparent (majoritatea cazurilor) sau cu manifestări variate când este numită generic febra Q.

10. Simptomele apar la 2-3 săptămâni de la expunere.

11. Majoritatea infecțiilor evoluează acut ca pneumonii interstițiale însoțite adesea de hepato- și splenomegalie (tifos pulmonar).

12. Există însă diferențe ale simptomatologiei în funcție de tulpinile circulante: simplă boală febrilă cu aură gripală, encefalită, hepatită. Frecvent sunt asemănătoare gripei (cu febră prelungită -2 săptămâni sau chiar mai mult, cefalee, oboseală, dureri musculare, transpirații) și doar ocazional - pneumonie sau alte complicații encefalită, hepatită sau endocardită (risc crescut având la persoanele cu boli cardiace pre-existente sau cele ce au suferit intervenții chirurgicale de tip by-pass.)

13. Infectarea în timpul sarcinii (fie că mama prezintă sau nu simptome) poate avea efecte negativ asupra dezvoltării fătului- incluzînd avort, greutate mică la naștere sau naștere prematură.

14. La un număr redus de pacienți febra Q se cronicizează și persistă luni sau ani cu evoluție severă în special la pacienții cu boală cardiacă valvulară preexistentă. Endocardita este principala formă de prezentare a febrei Q cronice și apare de obicei la pacienții cu boală cardiacă preexistentă, (incluzând defecte valvulare, bolile cardiace reumatice și proteze mecanice). Pacienții pot prezenta insuficiență cardiacă sau simptome nespecifice, inclusiv subfebrilitate, oboseală, frisoane, artralgie, dispnee, erupții cutanate datorate tromboembolismului septic și transpirații nocturne.

Important:

1. Diagnosticul se face de obicei serologic.

2. 2-4% dintre pacienți necesită spitalizare. Rata mortalității la pacienții simptomatici este mai mică de 1%. Copiii sunt mai afectați decât adulții.

3. Formele cronice necesită terapie antibiotică prelungită și urmărirea atentă a pacientului de către un medic specialist în boli infecțioase. Recidivele sunt frecvente (50%) chiar sub tratamentului adecvat iar rata de mortalitate în aceste cazuri poate depăși 60%.

Rețineți:

1. La animale poate provoca avort și de aceea în România, prin diverse programe și autorități (Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, a altor acțiuni prevăzute în alte programe naționale aprobat prin Ordin al Președintelui Autorității Naționale Sanitară Veterinarăși pentru Siguranța Alimentelor) controlul bolii se realizează prin monitorizarea tuturor cazurilor de avort la animalele receptive.

2. Majoritatea persoanelor care sunt infectate nu prezintă niciun simptom sau prezintă semne foarte ușoare ale bolii.

3. Diagnosticul se face de obicei serologic.

4. Bacteria poate fi transmită omului prin multe activități ce implică contactul cu animalele și/sau produsele acestora. (!!!) RAR se transmite de la om la om.

5. febra Q apare sporadic sau în izbucniri endemice la îngrijitorii de animale, veterinari, lucrători în abatoare. În România se depistează anual între 5 și 10 cazuri. Cele mai frecvente cazuri raportate de febră Q sunt în sudul Franței și în Australia!!!)

6. Mortalitatea în febra Q este redusă -sub 1%.

7. !!! Potențială armă de război biologic: efectele estimate a eliberării intenționate de 50 kg de Coxiella burnetii de-a lungul unei linii de 2 kilometri la o populație de 500 000 de oameni sunt 150 de decese, 125 000 de cazuri de boală acută și 9000 de cazuri de boli cronice, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).", a postat medicul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4564 secunde