Atenție, de unde cumpărați porcul pentru Crăciun! Iată unde puteți testa carnea, în Constanța

531

Articole de la același autor

Constănțenii au început deja pregătirile de Crăciun. Cum în fruntea listei de cumpărături pentru sărbători se află porcul, mulți au dat deja o tură prin piețe să vadă ce prețuri sunt. Comercianții au umplut deja galantarele cu carne, dar dacă preferați să vă aprovizionați direct de la țară, de la rude sau cunoștințe, nu uitați să duceți carnea la laborator, pentru examenul trichineloscopic. 


"În această perioadă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța a intensificat controalele tematice pentru asigurarea unui climat de siguranță pe întreg lanțul alimentar și implicit pentru protecția consumatorului. În afara acțiunilor specifice, recomandăm populației să achiziționeze produsele alimentare, inclusiv carnea de porc și produsele cu specific tradițional numai din unități auto-rizate sau înregistrate sanitar veterinar", explică directorul executiv al DSV Constanța, dr. Geronimo Brănescu. 


Potrivit acestuia, sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu și examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în confor-mitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare. 


"Sacrificarea porcilor în gospodăriile populației se realizează numai pentru consum familial, examenul trichinelo-scopic în aceste cazuri fiind efectuat, în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locațiile stabilite și special amenajate de către DSVSA Constanța", mai spune șeful DSV Constanța. 


Puncte de testare în piețele din Constanța 


Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului Trichinella spp. din carnea de porc, mistreț, urs, cal, nutrie, parazit care poate provoca afecțiuni ce se pot finaliza chiar cu de-cesul persoanelor care au consumat carne infestată. Localizările cele mai frecvente ale larvelor sunt în mușchii de la baza limbii, diafragma și pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii inter-costali, precum și mușchii profunzi ai ce-fei, acestea constituind baza anatomică pentru proba recoltată în vederea anali-zării. 


"Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța asigură examinarea trichineloscopică în punctele special amenajate aflate în sediul DSVSA Constanța, Piața Brick, Piața Griviței și în cadrul Circumscripțiilor Sa-nitare Veterinare și pentru Siguranța Ali-mentelor din orașele Mangalia, Cerna-vodă, Medgidia și Năvodari. De aseme-nea, examinarea trichineloscopică mai este asigurată în 37 Circumscripții de Asistență Veterinară diseminate pe teri-toriul județului", completează dr. Geronimo Brănescu. 


11,16 lei, un examen care vă poate salva viața 
Programul de funcționare este în zilele lucrătoare și zilele de sâmbătă, de la ora 8.30 la ora 17.00, iar în zilele de duminică, de la ora 8.00 la ora 14.00. Tariful de examinare pentru porcul domestic este de 11,16 lei, TVA inclus. 


"Atenție, este interzisă vânzarea porcilor vii și comercializarea cărnii de porc în locuri neaprobate sanitar veterinar. Neconformitățile sau abaterile de la legislația sanitară veterinară sesizate pot fi comu-nicate la numerele de telefon 0241/682.417, 0786/577.007, precum și la numărul call-centerului ANSVSA, 0800/826.787", în-cheie directorul DSV. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 4.918 secunde