Atenție de unde cumpărați pește! Comercianții ne vând numai stricăciuni

506
Atenție de unde cumpărați pește! Comercianții ne vând numai stricăciuni - fotofondpeste-1492529677.jpg

Articole de la același autor

Deși sunt la malul mării, constănțenii sunt codași la consumul de pește. Și este și de înțeles de ce: cea mai mare parte a peștelui de pe piață este de import și este vechi, impropriu consumului. 


Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a verificat, în ultimele zile, sute de comercianți de pește, iar rezultatele controalelor sunt de speriat. Mai puțin de un sfert din peștele din piețe respectă prevederile legale și este sigur pentru sănătatea consumatorilor. 


"Au fost verificați, în total, 610 operatori economici, constatându-se abateri la 389 dintre aceștia, adică aproximativ 64 la sută, de la prevederile legale în vigoare privind protecția consumatorilor. A fost verificată o cantitate de 42.116 kilograme de pește, preparate și conserve din pește, din care numai 8.722 kg îndeplineau prevederile referitoare la conformitatea, prezentarea, publicitatea și modul de comercializare a peștelui și produselor din pește", a explicat directorul general al ANPC, Paul Anghel. 
Potrivit acestuia, aproape cinci tone de pește au fost scoase de la vânzare și alte câteva sute de kilograme de pește alterat sau expirat au fost distruse. Comisarii ANPC au aplicat 425 de sancțiuni contravenționale constând în 220 amenzi în valoare totală de 755.800 de lei și 2015 avertismente, pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor. 


Crap și chefal vechi, amestecat cu pești proaspeți 


"Am găsit baby hering la grătar, preambalat în caserolă vidată, desigilată de comerciant, cu gust și miros modificat, nespecific, macrou afumat cu modificări de consistență, fâșii crocante de crap la grătar care prezentau arsuri de congelare, crap proaspăt expus la comercializare pe pat, fulgi de gheață, dar care prezenta modificări organoleptice, fiind expus lângă crap proaspăt, fără deficiențe, chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheață, care prezenta mușchiul cu o consistență flască, burta moale umflată, amestecat cu chefal care era proaspăt și fără deficiențe, macrou congelat care prezenta bucăți rupte din corpul peștilor, crap proaspăt care prezenta semne vizibile de alterare, adică avea ochii retractați în orbite și burta moale, produsul fiind înafara datei limită de consum", a mai precizat directorul Protecției Consumatorilor. 


Ne vând produse expirate! 


Și mai grav este că în 21 la sută din județele unde s-au făcut controale, au fost identificate la vânzare produse expirate, comercianții oferindu-le cu bună știință consumatorilor pește stricat și periculos pentru consum. De asemenea, comisarii OPC au mai găsit pește expus direct pe paviment, pește care mirosea urât, cu solzii desprinși și carnea moale, veche, pește ținut la temperatura de ambient și nu în frigider, dar și numeroase probleme la respectarea prevederilor legale privind informarea consumatorilor și afișarea prețurilor. 


Sfaturi pentru consumatori 


"Când cumpărați pește, o atenție deosebită trebuie să o acordați aspectului exterior al acestuia. Suprafața mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, aspect de vechi etc. sunt semne ale neconformității produsului. Nu cumpărați pește și produse din pește din locuri neautorizate. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea!", ne recomandă și Sorin Mierlea, președintele asociației InfoCons. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7185 secunde