Confruntarea cu iarna continuă

Astăzi intră în vigoare un nou cod galben de precipitații însemnate cantitativ

6902
Astăzi intră în vigoare un nou cod galben de precipitații însemnate cantitativ - 1c9261a8e404615b4bb8bdaee81fa0d7.jpg
Iarna continuă să își facă de cap în țară și în județul nostru . Chiar dacă a fost ridicată atenționarea de cod galben încă de luni seară, la ora 20,00, ninsorile au continuat până ieri după-amiază și vor continua și în zilele următoare.

De altfel, meteorologii au emis deja o nouă avertizare de cod galben pentru precipitații însemnate cantitativ, polei, in-tensificări de vânt pentru jumă-tatea de sud a țării, inclusiv județul Constanța. Codul este valabil începând de astăzi, de la ora 15,00, până mâine seară la ora 20,00. Vor fi precipitații însemnate cantitativ care, local, vor depăși 20 l/mp în Oltenia, Muntenia, jumătatea sudică a Moldovei, iar în Munții Banatului, Carpații Meridionali și Orientali - 40 l/mp. Precipitațiile vor fi, la început, mai ales sub formă de ninsoare, iar în cursul nopții și al zilei de joi se vor transforma în lapoviță și ploaie, îndeosebi la câmpie și deal. Local se va produce polei. De asemenea, vântul se va intensifica treptat în regiunile sud-vestice, sudice și estice, dar mai ales la munte, unde, la rafală, se pot depăși 90-100 km/oră.

Trafic greoi în Constanța troienită
Ninsoarea căzută peste noapte, dar și în timpul zilei de marți, a îngreunat din nou traficul pe toate arterele din Constanța, Mangalia, Medgidia, Cernavodă. Utilajele de deszăpezire au lucrat în permanență, însă nu au reușit să pătrundă pe toate străzile secundare. Potrivit directorului SC Polaris M Holding, Radu Virgil, au fost scoase în stradă aproape 60 de utilaje, concentrate mai ales pe arterele principale, zonele cu risc, precum podurile Doraly, Butelii și IPMC, traseele autobuzelor și intersecții. De altfel, tot în intersecții au crescut din nou munții de zăpadă, în depozite temporare, până când va fi transportată în afara orașului.

13 drumuri județene blocate
În ceea ce privește restul județului, potrivit centralizării Prefecturii Constanța, nu există drumuri naționale blocate, circulația desfășurându-se totuși în condiții grele, de iarnă. Ceva mai dificilă este situația pe drumurile județene, 13 dintre ele fiind în continuare blocate. Este vorba despre DJ Siminoc-Medgidia, DJ Corbu-Săcele-Mihai Viteazu, DJ Cogelac-Râmnic, DJ Mangalia-Negru Vodă, DJ Topraisar-Cobadin, DJ Topraisar-Biruința, DJ Topraisar-Bărăganu, DJ Ovidiu-Nazarcea, DJ Deleni-Petroșani, DJ Cobadin-Negrești, DJ Negrești-Conacu, DJ Peștera-Pietreni și DJ Băneasa-Oltina. Pe toate aceste șosele, utilajele încercau ieri să croiască drum, însă se înainta cu dificultate, mai ales din cauza ninsorii abundente. Tot în cursul zilei de ieri, ambulanțele au fost solicitate în localitățile Pantelimon, Peștera, Albești, Tariverde, Fântâna Mare și Negru Vodă și au ajuns la destinație numai cu ajutorul utilajelor aparținând Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța.
Ieri, la ora 12,00 prefectul județului Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, a anunțat reluarea circulației autovehiculelor cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. "Conducătorii auto sunt obligați să ia toate măsurile necesare de siguranță rutieră: verificarea tehnică a autovehiculelor, echiparea corespunzătoare și adaptarea vitezei de deplasare la condițiile de iarnă", a declarat prefectul.

Porturile și aeroportul, deschise
În toate porturile maritime și fluviale au fost reluate manevrele, iar Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu este operațional, utilajele curățând în permanență pistele. Căile Ferate Române nu au anunțat pentru astăzi trenuri anulate, însă se înregistrează în continuare întârzieri semnificative pe numeroase rute din sudul țării.

Un om al străzii, internat în stare gravă
Patru oameni ai străzii se aflau, ieri, în Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, fiind aduși cu ambulanța după ce au fost găsiți înghețați prin diverse cotloane. Unul dintre ei este într-o stare extrem de gravă, a arătat dr. Florian Stoian, purtător de cuvânt al spitalului. "Un bărbat de 58 de ani, caz social, a ajuns la spital cu hipotermie și degerături la ambele picioare. În prezent este internat la Terapie Intensivă, iar prognosticul este rezervat", a afirmat medicul.
Totodată, în spital mai sunt internați zece pacienți cu insuficiență renală, din județ, care erau programați la dializă în cursul zilei de ieri. Un singur bolnav, dintre cei programați, a refuzat să rămână internat. "Pacientul este din Miorița, iar sâmbătă a fost externat pe propria semnătură. Nu a mai putut fi adus înapoi la spital, pentru că drumul spre satul Miorița este impracticabil. Starea pacientului este stabilă, astfel că dacă sare o ședință de dializă nu vor fi probleme. Cel mai probabil, în cursul zilei de mâine (n.r. astăzi) va fi adus la spital", a mai arătat reprezentantul SCJU.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 21 Ianuarie 2010
Stire din Social : Constanța se luptă cu nămeții
Sâmbătă, 19 Decembrie 2009
Stire din Social : Week-end cu zăpadă, viscol și chiciură
Pagina a fost generata in 0.348 secunde