ASTĂZI, Ajunul Crăciunului

156
ASTĂZI, Ajunul Crăciunului - 16414wide-1482562365.jpg

Articole recomandate

Ajunul Crăciunului este ultima zi de post din Postul Nașterii Domnului. Acest post, care începe în ziua de 15 noiembrie și se încheie în ziua de 24 decembrie, ne aduce aminte de patriarhii și drepții Vechiului Testament, care au petrecut timp îndelungat, în post și rugăciune, așteptând venirea lui Mesia, Mântuitorul lumii.


În popor se spune că Ajunul Crăciunului presupune un post aspru. E indicat chiar să nu se mănânce până se ivește prima stea de seară, care amintește de steaua observată de magii de la Răsărit.


Există credința că în Ajunul Crăciunului cerurile se deschid și de acest moment nu se pot bucura decât oamenii buni, iar cetele îngerești pot fi auzite doar de cei curați la suflete. Deschiderea cerului permite oricărui creștin să își pună o dorință, care cu certitudine se va îndeplini.


În seara zilei de Ajun, credinciosii obișnuiesc să mănânce o mâncare dulce, numită în popor "Scutele lui Iisus" sau turte. Cu făină, apă și sare se frământă niște lipii subțiri care se coc pe plită. Acestea se înmoaie într-un sirop dulce (apă cu miere sau zahăr) și se presară cu nucă măcinată.


În Ajunul Crăciunului, gospodinele pregătesc covrigi, colaci pentru colindătorii care vor veni să ureze pe la casele gospodarilor. Copiii împodobesc bradul și îl așteaptă cuminți pe Moș Crăciun.


Tot in ultima zi a postului Crăciunului, preotul umblă pe la casele credincioșilor cu icoana Nașterii Domnului, spre a vesti măritul praznic al Întrupării Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria. 








Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 23 Decembrie 2016
Stire din Social : Cum va fi vremea de Crăciun
Vineri, 23 Decembrie 2016
Stire din Cultură-Educație : Ce e bine să facem de Crăciun
Pagina a fost generata in 1.5225 secunde