Asociația Pensiilor Private îl contrazice pe Teodorovici

170
Asociația Pensiilor Private îl contrazice pe Teodorovici - pensii-1523979047.jpg

Articole recomandate

Dacă ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, susține că nimeni nu va încasa mia puțini banid e la Pilonul II de Pensii, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat a informat marți că acumularea înregistrată în ultimii ani este cu 12,9% mai mică și deci și banii ce vor reveni românilor sunt mai puțini.


Nerespectarea graficului de creștere a contribuțiilor la pensiile administrate privat a dus la o acumulare mai mică cu 12,9% în conturile românilor în ultimii zece ani, impactul la nivelul Pilonulului II fiind de 1,1 miliarde de euro, potrivit prezentării susținute marți de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) în Comisia economică din Senat, potrivit News.ro.


Legea 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat, prevedea un calendar de creștere a contribuției virate către Pilonul II de la 2% din venitul brut în 2008 la 6% în 2016, potrivit APAPR.

După mai multe întârzieri, contribuția a ajuns la 5,1% în 2016 și 2017 și a scăzut la 3,75% în 2018.

"Din cauza nerespectării legii, românii au acum, după 10 ani de Pilon II, sume cu 12,9% mai mici în contul personal decât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată. Impactul la nivelul Pilonului II este de 1,1 miliarde de euro - contribuții nevirate", se arată în prezentare.

Randamentul investițional al Pilonului II, pe baza VUAN (Valoarea Unitară a Activului Net) mediu, pentru perioada mai 2008 – februarie 2018 a fost de 128,3%, adică o medie de 8,8% pe an de la lansare până în prezent, potrivit APAPR.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a exclus însă marți posibilitatea unor pensii diminuate pentru cei care au contribuit la Pilonul II.

"Nu, nu este cazul să fie cineva îngrijorat de acest lucru. Nu a fost încălcată legea, s-a făcut o excepție, o derogare. (...) Noi, odată ce ne-am angajat să transferăm acele procente către Pilonul II, s-au luat în calcul niște randamente. Deci, nu putem să văduvim Pilonul II de sumele respective, pentru faptul că guvernele care au fost de-a lungul timpului nu au alocat acele sume. Nu este niciun risc pentru cei care sunt la Pilonul II să aibă pensiile diminuate. În niciun caz. Este o obligație legală. Chiar dacă un guvern ar putea să facă o astfel de năzbâtie, oamenii câștigă în instanță fără niciun fel de problemă. Atât timp cât noi ne-am angajat ca stat, acest angajament există și nu ai cum să îl lași pe om să nu primească întreaga sumă pe care s-a contat", a declarat el.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.462 secunde