Asistenții maternali renunță la copiii pe care îi au în îngrijire

1384
Asistenții maternali renunță la copiii pe care îi au în îngrijire - 1bcb139a7738346253ff896bccf616f1.jpg
Deși iminente, măsurile de austeritate propuse de Guvern nu au intrat încă în vigoare. Cu toate acestea, vestea reducerii salariilor cu 25 de procente i-a îngrijorat și chiar panicat pe mulți bugetari. Asistenții maternali se află în ca-tegoria salariaților de la stat care vor rămâne fără un sfert din leafă. Astfel, mulți dintre ei au ajuns să renunțe la meserie, considerând că nu pot crește și îngriji un copil cu banii care le mai rămân după micșorarea salariilor.
Aproape 150 de asistenți maternali din întreaga țară au înaintat deja cereri de renunțare la copiii pe care îi au în îngrijire. Potrivit datelor transmise de Autoritatea Națională pentru Protecția Familiei și Drepturilor Copilului (ANPFDC), se înre-gistrează, în prezent, 143 de demisii. La Constanța, Direcția Ge-nerală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului a primit aproximativ 16 cereri în acest sens. "Salariații instituției noastre resimt măsurile de austeritate încă din luna februarie 2010, când, din cauza dificultăților financiare, s-a luat decizia diminuării salariilor cu 28 de procente, așa că pentru noi nu mai este un șoc, așa cum pro-babil este pentru colegii noștri din alte județe. Cu toate acestea, se observă o ușoară tendință de renunțare la profesie. De aproape două luni, se înregistrează cam două cereri pe săptămână de renunțare. Asistenții maternali invocă, de obicei, motive per-sonale. Nu știm care sunt acelea. Poate unii și-au găsit un alt loc de muncă, poate alții se pensionează anticipat", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța, Roxana Onea.

Copiii, transferați la alți asistenți maternali
În prezent, în județul nostru, 325 de persoane practică profesia de asistent maternal profesionist. Numărul lor s-a mai redus în ultima perioadă, atunci când cei care aveau două venituri, atât din salariu, cât și din pensie, au trebuit să renunțe la unul dintre ele, alegând pensia. Renunțările nu îi îngrijorează însă pe reprezentanții DGASPC. "Copiii aflați în plasa-ment nu au de suferit. Cei care au dizabilități severe au fost transferați în centrele de servicii comunitare din cadrul instituției noastre, iar ceilalți au fost preluați de alți asistenți maternali. În plus, avem și un corp de rezervă și liste de așteptare pentru asistenți. Nu se pune problema ca toți copiii să fie reinstituționalizați, ceea ce oricum nu ar fi o soluție, având în vedere că și centrele noastre sunt deja supraaglomerate", a mai precizat Roxana Onea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 Mai 2010
Stire din Social : Piedici puse adopțiilor
Sâmbătă, 12 Iunie 2010
Stire din Diverse : Creștem mari mâncând legume!
Pagina a fost generata in 2.2604 secunde