Asigurați doar pe hârtie. Sistem bolnav, pacienți disperați din cauza analizelor "gratuite"

2852
Asigurați doar pe hârtie. Sistem bolnav, pacienți disperați din cauza analizelor

Articole de la același autor

Constănțenii s-au săturat! Deși au contribuit o viață întreagă la sistemul de sănătate, acum, la bătrânețe, sunt nevoiți să aștepte săptămâni întregi pentru a putea beneficia de analize medicale gratuite. La majoritatea laboratoarelor din județul Constanța programările se realizează cu cel puțin o lună de zile înainte, dacă nu mai mult, desigur dacă vorbim de servicii decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. 


Peste tot există liste de așteptare și ce ne-a surprins este că, deși luna iulie abia a început, analize decontate nu se mai pot face decât pentru august. Potrivit declarațiilor furnizorilor de servicii medicale paraclinice aflați în relații contractuale cu CJAS, oriunde am merge trebuie să așteptăm să ne vină rândul.


Spre exemplu, la laboratorul de analize medical IDS, nu mai există plafon pentru această lună, dar reprezentanții acestuia vin în ajutorul pacienților cu reduceri de 50%, dacă vor să-și facă investigațiile contracost. 


La Synevo, bolnavii sunt amânați pentru sfârșitul lunii iulie, pentru a se programa în august. La un alt laborator la care ne-am interesat ni s-a spus că în cea de-a doua zi a lunii în curs mai există doar câteva locuri pentru investigații gratuite, și asta pentru că au reușit să primească o suplimentare a plafonului. 


Ce se întâmplă, însă, cu toți bătrânii, care suferă, după 70-80 de ani de o mulțime de afecțiuni și care au nevoie să-și monitorizeze periodic starea de sănătate? Dacă laboratoarele îi amână de pe o lună pe alta, ce vor face ei? Din păcate, acest lucru se întâmplă pentru că plafoanele lunare ale laboratoarelor aflate în contract cu CJAS sunt extrem de mici, iar de cele mai multe ori se epuizează după primele zile. 
"Plafonul pentru analizele decontate prin CJAS Constanța a fost epuizat, iar deocamdată nu facem programări nici pentru luna august", au fost vorbele cu care ne-au întâmpinat reprezentanții laboratoarelor. 


Între timp, asiguraților, care deși cotizează la sistemul asigurărilor de sănătate, nu le mai rămâne decât posibilitatea de a-și efectua un set de analize contra-cost  "Eu am bilet de trimitere de la medicul de familie pentru câteva analize medicale de rutină. Din nefericire, încă nu știu când voi fi programat", ne-a declarat, supărat, un constănțean. 


Analize medicale decontate de CJAS, efectuate numai în limita plafonului


Situația este cât se poate de gravă, întrucât laboratoarele de analize medicale constănțene efectuează analize gratuite decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate numai în limita plafoanelor alocate, care, în majoritatea locurilor s-au terminat.
În concluzie, deși cotizează la sistemul asigurărilor de sănătate, foarte mulți constănțeni nu au posibilitatea de a-și efectua un set de analize medicale gratuit decât dacă stau "la coadă" câteva săptămâni. 


Până când va fi făcută o infuzie de bani, oamenilor nu le rămâne decât să aștepte sau să bage adânc mâna în buzunare pentru a-și efectua analize contra-cost, pentru că altă soluție chiar nu există. 


"Nu pot să cred că m-au chemat abia în august la analize. Așa ceva nu este posibil. Dacă nu ai bani, poți muri liniștit, pentru că altceva nu putem face. Am contribuit o viață întreagă la sistemul asigurărilor de sănătate, iar acum mi se întâmplă una ca asta?", ne-a declarat Gheorghe V., un bărbat în vârstă de 79 de ani. 


Asigurații sunt de părere că suntem egali numai atunci când vorbim despre cotizația la asigurările de sănătate și nicidecum când vorbim despre drepturi. "Te gândești că dacă ești asigurat, este simplu să te programezi. Mergi cu un bilet de trimitere în mână, la un laborator, la începutul lunii și găsești un laborator dispus să facă analize gratuite. Din păcate, socotelile de acasă nu se potrivesc întotdeauna. Am fost la mai multe laboratoare cu soția mea, ieri dimineață, iar majoritatea răspunsurilor, chiar în primele zile ale lunii, atunci când toată lumea se așteaptă ca laboratoarele să aibă bani, s-au rezumat la faptul că nu sunt șanse ca cineva să facă analize decontate luna aceasta. Nu este normal ce se întâmplă, nu este normal să plătești ani de zile contribuție la sănătate și atunci când ai nevoie chiar și de analize banale să fii nevoit să aștepți cel puțin două luni sau să te plimbi pe la toate laboratoarele din oraș numai ca să te accepte cineva", a spus Petre C., un alt asigurat.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6829 secunde