Ascundeți țigările, intră în vigoare legea antifumat! Cine va porni vânătoarea de tutungii?

1063

Articole de la același autor

Fumătorii nu vor mai putea pufăi o țigară oriunde își doresc. Legea care interzice fumatul în spațiile publice închise intră în vigoare de mâine, 16 martie.


Potrivit noilor prevederi legislative, fumatul este interzis în "orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferente de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar ori permanent". De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spațiile de la locul de muncă și în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spațiu închis sau în aer liber. Interdicția se aplică și în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private. Mai mult decât atât, legea interzice comercializarea produselor din tutun în unitățile sanitare și cele de învățământ, de stat și private, precum și vânzarea la bucată a țigaretelor, țigărilor de foi și cigarillos.


Amenzi și pentru fumători și pentru patroni
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 la 500 de lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 de lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 de lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității, la a doua abatere. Săvârșirea unei noi contravenții se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 de lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.


Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, cu excepția prevederilor art. 10 lit. a), b) și c), unde constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către reprezentanți ai poliției locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne (ofițerii și agenții poliției, poliței de frontieră, personalul din cadrul IGSU și ISU și ofițerii și subofițerii Jandarmeriei Române).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 06 Februarie 2016
Stire din Social : Ghid de bune practici pentru Legea antifumat
Sâmbătă, 27 Februarie 2016
Stire din Cultură-Educație : "Sunt sigur că nu vreau să fumez!"
Pagina a fost generata in 0.4571 secunde