Artiștii constănțeni își expun lucrările la Muzeul de Istorie

346
Artiștii constănțeni își expun lucrările la Muzeul de Istorie - artistiiconstanteni-1549644984.jpg

Articole de la același autor

Filiala Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) Constanța organizează sâmbătă, 9 februarie, de la ora 12.00, vernisajul expoziției "Dobrogea - poveștile tărâmului dintre ape". Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Cu această ocazie, artiștii constănțeni vor trece în revistă împlinirea celor 140 de ani de la revenirea Dobrogei în granițele statului național.

"Acest moment istoric a însemnat instalarea administrației românești în Dobrogea și deschiderea unei noi epoci de înflorire în plan cultural, în acest ținut dintre Dunăre și Mare, depozitar al vestigiilor civilizațiilor care s-au succedat și suprapus aici: de la culturile neolitice Hamangia și Gumelnița, la epocile greacă, romană, bizantină, otomană. Adevărat mozaic etnic și confesional, Dobrogea a atras în perioada interbelică o pleiadă de artiști care au pictat, mai ales la Mangalia și la Balcic, atrași de exotismul și farmecul oriental al acestui ținut, ca și de lumina «Coastei de Argint», punând o piatră de temelie în evoluția peisajului românesc de «plein air». Mai târziu, în anii 1970, numeroși sculptori-ceramiști au găsit la Medgidia terenul propice pentru seria taberelor de ceramică monumentală", au declarat organizatorii.

Altfel spus, expoziția amintită este un răspuns contemporan la acest miraj și, totodată, un omagiu față de istoria milenară a "tărâmului dintre ape". La vernisaj vor lua cuvântul criticul de artă Eduard Andrei și Florentin Sârbu, curatorul expoziției și președintele filialei.

Precizăm că expoziția va rămâne deschisă până la data de 6 martie.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4062 secunde