Artă dispărută la malul mării. Se încearcă scoaterea operelor din Lista Monumentelor Istorice!

710

Articole de la același autor

În urmă cu mai bine de cinci decenii, pe digul Portului Tomis a fost realizat un mozaic, intitulat sugestiv "Marea și navigația". Fresca a fost declarată monument istoric, dar între timp a dispărut. Locul ei a fost luat, în zona respectivă, de … arta modernă, de graffitti. În prezent, reprezentanții Direcției Județene de Cultură Constanța fac demersuri pentru scoaterea artei monumentale de pe Lista Monumentelor Istorice. 


Arta monumentală "Marea și Navigația" a fost realizată, în 1965, pe parapetul digului din Portul Tomis de una dintre cele mai apreciate artiste plastice ale României, la vremea respectivă: Zoe Băicoianu. Mozaicul se întindea pe câțiva metri și avea tematică marină, încântând privirile trecătorilor. După Revoluție, mozaicul a fost trecut în Lista Monumentelor Istorice, cu numărul de înregistrare CT-III-m-B-02923, dar între timp a dispărut. "Nu a fost vandalizat, a pierit în condiții naturale, sub acțiunea apei, a înghețului și dezghețului și a vântului. A dispărut de foarte mult timp", a precizat pentru "Cuget Liber" Magdalena Tiță, director al Direcției Județene de Cultură Constanța. Astfel că, deși cu întârziere, ar spune unii, în prezent se fac demersuri pentru declasarea monumentului istoric. Având în vedere că mozaicul este trecut în Lista Monumentelor Istorice, chiar dacă nu mai există, orice lucrare desfășurată în perimetrul monumentului are nevoie de avizele Ministerului Culturii. Dar procedurile de declasarea sunt dificile, de lungă durată și implică multă birocrație. "Nu este o procedură la care să se apeleze în mod frecvent", a mai arătat și reprezentantul Direcției de Cultură. 


Statui- monumente istorice dispărute din Mamaia  
Arta monumentală "Marea și Navigația" nu este singurul monument istoric dispărut, pentru care se impune declasarea. În aceeași situație sunt mai multe statui care se aflau în stațiunea Mamaia, dar au dispărut la începuturile anilor 2000. Este vorba despre grupul statuar "Primăvara", realizat în 1964 de sculptorul Cornel Medrea, de grupul statuar "Nou născut" realizat în 1958 de sculptorul Oscar Han, de statuia "Fecioara cu mărul" – 1943, de sculptor Ion Jalea, statuia "Jucătoarea de tenis" – 1961, sculptor Mac Constantinescu, statuia "Fata cu căprioara" – 1964, sculptor Constantin Baraschi și "Ovidiu" – bust realizat în 1958 de Cornel Medrea. 


De menționat că autoritățile au în plan și declasarea respectivelor statui, o propunere în acest sens fiind făcută într-una din cele mai recente ședințe ale Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. 


xxx
Artista plastică Zoe Băicoianu a realizat, printre altele, și opera "Tinerii sportivi", basorelief amplasat în cadrul Sălii Sporturilor din Constanța, și se pare că, alături de Boris Caragea, ar fi realizat și frescele din incinta Autogării Sud a municipiului nostru. La București, cea mai cunoscută lucrare este Monumentul Eroilor Patriei, amplasat în fața Academiei de Înalte Studii Militare, dar a participat și la realizarea basoreliefurilor de pe fațada Operei Române. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2855 secunde