Armata vaccinează populaţia din mediul rural. „Centrul nostru nu a putut fi folosit, din lipsă de medici!”

1554
Armata vaccinează populaţia din mediul rural. „Centrul nostru nu a putut fi folosit, din lipsă de medici!” - fondarmatavaccineazapopulatia8-1619027477.jpg

Articole de la același autor

Locuitorii judeţului Constanţa se pot imuniza împotriva COVID-19, începând de săptămâna aceasta, şi în centre mobile de vaccinare. Acestea sunt coordonate de Direcţia medicală a Ministerului Apărării Naţionale, venind în sprjinul autorităţilor din localităţi izolate sau greu accesibile. În judeţul Constanţa, primul centru a devenit funcţional la Negru Vodă, unde, deşi era amenajat deja un centru de vaccinare, acesta nu a putut fi deschis din lipsă de medici.

Aproape 100 de persoane au fost vaccinate, miercuri, în premieră, în localitatea Negru Vodă. Echipa vaccinatoare este formată din personal medico-sanitar din cadrul MApN, medici şi asistenţi medicali, şi paramedici din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Acest spaţiu a fost amenajat pentru centru de vaccinare, dar, din cauza lipsei medicilor, nu am putut să-i dăm drumul. Cu sprijinul Prefecturii Constanţa, a fost mobilizată echipa mobilă a Armatei pentru a efectua vaccinarea populaţiei din Negru Vodă şi din localităţile din apropiere, Albeşti, Cerchezu, Dumbrăveni, Independenţa, Comana şi Amzacea”, a precizat primarul localităţii Negru Vodă, Petre Urziceanu.

În centrul mobil, este folosit serul Moderna. Vaccinarea se face fără programare în prealabil pe platforma naţională, iar programul centrului este între orele 8.00 şi 20.00, zilnic.

„În cele şapte localităţi sunt în jur de 20.000 de oameni. O parte din ei s-au vaccinat în alte centre, pentru că la noi a durat foarte mult. Noi am luat listele de la medicii de familie şi personalul de la Asistenţă Socială sună fiecare persoană care apare pe listă şi este întrebată dacă a fost vaccinată şi dacă doreşte să se vaccineze la centrul mobil cu vaccin Moderna”, a mai spus primarul din Negru Vodă.

Echipele mobile merg în tot judeţul

Din păcate, s-a ajuns la situaţia în care a fost nevoie de echipa mobilă a Armatei, din cauză că în localitate nu a fost disponibil personal medical pentru centrul amenajat. „Avem doar doi medici de familie, la o populaţie de 5.876 de persoane. Iar aceştia sunt deja suprasolicitaţi. Am căutat alţi medici, dar nu am reuşit să-i mobilizăm, nu au vrut să vină, din diferite motive: distanţa mare de Constanţa şi Mangalia, naveta. Unii au deja contracte cu DGASPC, serviciile de Urgenţă”, a mai spus Petre Urziceanu.

Echipa mobilă va rămâne în localitate până când se vor vaccina toţi cei care doresc. O altă echipă va ajunge, începând de joi, 22 aprilie, în localitatea Adamclisi şi apoi în nordul judeţului. „Facem apel la oamenii care doresc să se vaccineze să nu ezite, să meargă la primari, să se treacă pe listele care se întocmesc acum. Şi noi venim către ei, pentru a avea acces mai facil la vaccin. De asemenea, persoanele imobilizate trebuie doar să anunţe la serviciul de Asistenţă Socială din localitate şi, cu programare, vom ajunge şi la ei acasă”, a declarat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică a judeţului Constanţa, Cristina Schipor.

Apel la vaccinare!

Potrivit acesteia, peste 200.000 de locuitori ai judeţului Constanţa sunt deja vaccinaţi. 18% au primit prima doză şi aproape 7% pe cea de-a doua. „Trebuie să ne vaccinăm, este singura cale prin care putem să revenim la o viaţă normală. În curând începe sezonul estival, toată lumea va dori să iasă, să se plimbe, să poată să socializeze. Trebuie să fim protejaţi şi nu ne putem proteja decât vaccinându-ne. Vaccinarea nu este obligatorie, dar avantajele imunizării sunt uriaşe. Astfel, în cazul în care contactează ulterior boala, cei imunizaţi fac o formă mult mai uşoară, pot circula, dacă intră în contact cu o persoană pozitivă, nu mai stau în carantină. S-au văzut avantajele vaccinării şi la ţările care au reuşit să imunizeze peste 90% din populaţie”, a mai spus şeful DSP Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.4681 secunde