Apel către medici pentru vaccinarea copiilor: A existat o reticență din partea multora dintre părinți

111
Apel către medici pentru vaccinarea copiilor: A existat o reticență din partea multora dintre părinți - vaccinarea-1590758611.jpg

Articole recomandate

Vaccinarea copiilor trebuie să fie o prioritate în această perioadă, în condițiile în care, din cauza pandemiei, mai mulți părinți nu și-au mai vaccinat copiii, spune Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. El le cere medicilor de familie să facă un efort să recupereze copiii care nu au primit la timp vaccinurile, conform Digi24.


"Bineînțeles ceva ce ne îngrijorează este legat întotdeauna de populația infantilă care trebuie protejată împotriva câtorva boli care au făcut ravagii în deceniile trecute și nu are rost să ne întoarcem la o situație periculoasă pentru sănătatea publică, pe de o parte. Pe de altă parte, legea oferă anumite oportunități autorităților și responsabilizarea în furnizarea vaccinurilor la timp și bineînțeles în constituirea unor stocuri care să prevină situații cum au fost cele din anii trecuți când nimeni nu se prezenta la procedurile de achiziție publică", a afirmat Alexandru Rafila, la o dezbatere organizată de DC Media Group, potrivit Agerpres.


El a spus că în această perioadă a existat o reticență din partea multor părinți de a se prezenta la cabinetele medicilor de familie, care, la rândul lor, au funcționat în regim redus.


"Cu toate că nu a existat niciun fel de indicație explicită în ceea ce privește neprezentarea la vaccinare din cauza infecției cu noul coronavirus, a existat o reticență, cu siguranță, din partea multora dintre părinți să se ducă la cabinetele de medicină de familie și cabinetele de medicină de familie au funcționat, probabil, într-un regim redus din cauza acestei probleme. Dar noi trebuie să înțelegem că riscăm de multe ori mult mai mult, fie că discutăm de vaccinare, fie că discutăm de servicii medicale pe care trebuie să le oferim persoanelor care au boli cronice, inclusiv servicii de recuperare. La sfârșit, când tragi linie, îți dai seama că impactul asupra sănătății datorită neefectuării unor manevre, cum ar fi vaccinarea sau celelalte menționate, comparativ cu impactul pe care îl are infecția cu noul coronavirus, înclină balanța spre prima categorie de probleme", a adăugat Rafila.


El a spus că medicii de familie trebuie să facă un efort să recupereze copiii care nu au primit la timp vaccinurile.


"Și atunci cred că (...) mai ales când vorbim despre vaccinare, medicii de familie trebuie să facă un efort să recupereze copiii care nu au primit la timp vaccinurile. Știm că vaccinuri există în acest moment, nu există probleme legate de aprovizionare, așa că a venit vara, haideți să nu discutăm numai de vacanțe și terase, să discutăm și despre accesul la servicii medicale și copiii trebuie să fie o prioritate în abordarea serviciilor medicale necesare pentru imunizare", a menționat Rafila.


Despre legea vaccinării: Ezitarea din Parlament nu e bună
Alexandru Rafila consideră că ezitarea Parlamentului cu privire la adoptarea legii vaccinării nu este bună, menționând că lipsa de reacție în fața unei probeleme majore de sănătate publică nu face altceva decât să o amplifice și să creeze premisele ca lucrurile să scape de sub control.


"Mi se pare un soi de neasumare a unei anumite responsabilități care revine membrilor Parlamentului, în principiu Camerei Deputaților de această dată, pentru că sănătatea publică trebuie asumată, nu este un subiect de vot popular. Trebuie asumată și luate măsurile care protejează sănătatea comunității, iar vaccinarea este principala armă pe care o are sănătatea publică în combaterea bolilor transmisibile și și-a dovedit eficiența, lipsa de nocivitate și cred că ezitarea care încă există în Parlament nu e bună pentru ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, în această pandemie sau se întâmplă în continuare cu coronavirus. Arată că lipsa de reacție în fața unei probeleme majore de sănătate publică nu face altceva decât să amplifice acea problemă de sănătate publică și, mai mult decât atât, să creeze premisele ca lucrurile să scape de sub control. Cu siguranță, nimeni nu-și dorește ca acest lucru să se întâmple în ceea ce privește bolile prevenibile prin vaccinare", a mai afirmat Rafila.


Rafila a spus că anul acesta vaccinarea antigripală este necesară pentru că virusul gripal se poate suprapune cu noul coronavirus sau să existe infecții una după alta.


"Se apropie sezonul rece și urmează vaccinarea antigripală, care, anul acesta, are o semnificație aparte în contextul epidemiei cu noul coronavirus, pentru că e riscant să ai două infecții virale respiratorii în același timp sau una după alta", a subliniat Rafila.


El a adăugat că există o recomandare ca persoanele vârstnice cu afecțiuni pulmonare să fie primească vaccinul pneumococic conjugat.


"Vedem că persoanele vârstnice sunt mai expuse și, dacă vreți o legătură între vaccinare și pandemie, există o recomandare ca să protejăm persoanele în vârstă, de exemplu, cu afecțiuni pulmonare prin administrarea vaccinului pneumococic conjugat, care protejează de una dintre posibile cauze de suprainfecție în infecțiile virale respiratorii, infecția virală pneumococică, și, din cauza aceasta, este recomandat ca acest vaccin să fie administrat la persoanele vârstnice, mai ales cele care au comorbidități pulmonare", a mai spus Rafila.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8729 secunde