"Anul 2018 continuă seria dezastrelor naturale produse în 2017!"

208

Articole de la același autor

Ziua Mondială a Meteorologiei este sărbătorită în fiecare an pe 23 martie, această zi marcând intrarea în vigoare, în anul 1950, a Convenției Organizației Meteorologice Mondiale. Tema aniversării din acest an este "Vremea și clima ne provoacă; să acționăm inteligent". 


"Vremea, clima și apa sunt componente vitale ale bunăstării, sănătății și securității alimentare, dar ele pot fi și distructive. Astfel, de-a lungul timpului, evenimente cu impact puternic, precum cicloanele tropicale, precipitațiile abundente, valorile de căldură, secetele, viscolele și temperaturile foarte scăzute au cauzat pierderi de vieți omenești și pagube materiale, iar în prezent schimbările climatice fac ca intensitatea și frecvența unora dintre aceste fenomene este în creștere", explică prof. Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, cu prilejul aniversării Zilei Mondiale a Meteorologiei 2018.


Potrivit acestuia, "începutul anului 2018 continuă seria dezastrelor produse în anul 2017 – cu evenimente de vreme extremă care au făcut numeroase victime și au provocat distrugeri". 


"Anul 2017 a fost unul dintrei cei mai calzi trei ani din istorie și cel mai cald an în care nu s-a manifestat fenomenul El Nino. Schimbările climatice pe termen lung cauzate de emisiile de gaze de efect de seră vor face ca, în viitor, planeta noastră să aibă o climă mai caldă, cu mai multe evenimente de vreme extremă și șocuri hidrologice. 


În mod specific, trebuie să ne pregătim pentru situații meteorologice, climatice și hidrologice extreme, prin punerea la punct a unor sisteme de avertizare timpurie multi-hazard și prin răspunsuri mai bine coordonate. Pentru a facilita realizarea acestor deziderate, OMM va avea în vedere publicarea unei liste cu sistemele de avertizare timpurie multi-hazard, considerată o unealtă practică menită să crească rezistența și adaptabilitatea comunităților", anunță prof. Petteri Taalas.


Directorul Centrului Regional de Meteorologie Dobrogea, Marius Coțofan, le urează "La mulți ani" tuturor colegilor săi din întreaga țară.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4937 secunde