Angajatorii ciupesc din banii salariaților. "Mulți preferă să angajeze tineri pentru a-i păcăli"

1829
Angajatorii ciupesc din banii salariaților.

Articole de la același autor

Lună de lună, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Constanța înregistrează zeci de reclamații, care vin din partea salariaților nemulțumiți. Spre exemplu, în 2018, 1.403 angajați și-au reclamat șefii pentru diferite aspecte. 


Potrivit șefului ITM, Eugen Bola, aspectele cele mai des întâlnite în problemele sesizate de cetățeni au făcut referire la neplata drepturilor salariale, neplata orelor suplimentare, timpul de lucru și de odihnă, neacordarea concediilor de odihnă. Alte reclamații se referă la refuzul angajatorului de a elibera documente. 


Mai mult decât atât, din totalul se sesizări, 90 au fost anonime, trimise pe adresa de email a instituției. Desigur, nici munca la negru nu a fost omisă, 108 constănțeni declarând că au fost angajați fără a semna un contract de muncă. Ca și până acum, în topul celor mai reclamate societăți se află cele de pază și protecție, unitățile de alimentație publică și construcțiile.
Mai grav este că la final de sezon, spre exemplu, atunci când mulți angajați din țară trebuie să plece se confruntă cu refuzul patronilor de a le da salariile intacte pe ultima lună. Această situație este întâlnită cel mai des pe litoral, la unitățile hoteliere sau restaurante, terase etc. Aici, când vine luna septembrie, este jale. Desigur, aceste lucruri nu se întâmplă peste tot, dar există și agenți economici care fac în așa fel, încât să-și țepuiască angajații și să scape de plata ultimelor salarii.  
"Angajatorii le ciupesc oamenilor din bani. Acestora le sunt imputate niște sume în mod nelegal, la plecare, numai ca să nu le mai dea banii. Spre exemplu, dacă au avut o vază pe inventar și acum nu mai există ori alte lucruri. Aceste prejudicii sunt imputate și sumele le sunt luate din leafa oamenilor", a declarat pentru "Cuget Liber", șeful ITM Constanța, Eugen Bola. 


De foarte multe ori, toate aceste situații se petrec și din cauza salariaților, unii neșcoliți, inconștienți sau necalificați pentru meseria pe care o practică. "Eu m-am angajat în luna mai la o terasă în Neptun. Mi s-a spus că ultimul salariu îl voi ridica înainte de data de 15 septembrie, dar când a venit data scadentă, m-am trezit că patronul nu doar că și-a închis localul, dar nu l-am mai putut contacta deloc și am rămas fără nici un ban", ne-a declarat Ion P., barman. 


Se pare că foarte mulți patroni preferă să angajeze personal cu studii medii și tineri, pentru a-i putea manevra și păcălii pe bieții oameni așa cum vor. "Mulți preferă să angajeze tineri pentru a-i păcăli. Mai sunt și asemenea angajatori. În același timp, cei care se respectă nu vor face acest lucru", a mai spus Bola.  


În altă ordine de idei, la ITM se prezintă mereu persoane care le trec pragul pentru a verifica dacă li s-au înregistrat sau nu contractele de muncă în registrul electronic. În afară de acest aspect, ei reclamă că patronii nu le eliberează diferite acte de care au nevoie, neplata orelor suplimentare sau a concediilor medicale.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 10 Decembrie 2018
Stire din Social : Agenți economici,  amendați de ITM
Pagina a fost generata in 1.1224 secunde