Anders Tegnell a calificat drept "cumplite" și evitabile decesele provocate de COVID-19

169
Anders Tegnell a calificat drept

Articole recomandate

Epidemiologul șef al Agenției de Sănătate Publică din Suedia, Anders Tegnell, a calificat miercuri drept "cumplite" și evitabile decesele provocate de COVID-19 în această țară și a deplâns numărul mare al morților din azilurile de bătrâni, relatează Agerpres.


Suedia, care a adoptat o strategie mai relaxată, a înregistrat 5.161 de decese, cu o rată de 50,3 de decese la 100.000 de locuitori, de cinci ori mai mare decât în Danemarca, de nouă ori mai mare decât în Finlanda și de zece ori mai mare decât în Norvegia, dar inferioară ratelor din Spania, Italia, Belgia și Marea Britanie.


"Cifrele morților în Suedia sunt teribile și ar fi putut fi evitate. A fost cea mai gravă pandemie și o întrebare nu îmi dă pace: Cum am fi putut face altfel?", s-a întrebat Tegnell într-un program al postului național de radio.


Peste 90 % dintre decesele de COVID-19 din Suedia au fost înregistrate în rândul vârstnicilor de peste 70 de ani, dintre care jumătate erau internați în cămine de bătrâni, restul fiind bătrâni asistați la domiciliu. Tegnell a denunțat deficiențele din sistemul de îngrijire geriatrică, atât din punct de vedere material, cât și al personalului, într-o aluzie directă la deciziile precedentului executiv din Suedia, alcătuit din politicieni de dreapta.


Spre deosebire de celelalte țări nordice, Suedia nu a mizat pe izolarea populației la domiciliu. Această țară a lansat o serie de recomandări și a impus unele interdicții, dar a menținut deschise barurile, restaurantele și școlile. "Suedia este una dintre puținele țări care au preferat o închidere treptată, restul țărilor au închis totul deodată. Problema este că nu știm care dintre măsuri au fost mai eficiente", a precizat Anders Tegnell.


Suedia a adoptat de la început o strategie mai blândă decât marea parte a țărilor europene, cu recomandări și apeluri la responsabilitate individuală. Obiectivul a fost reducerea efectelor virusului și protejarea grupurilor de risc, urmând "un model clasic" împotriva pandemiei, a explicat același epidemiolog suedez.


El a precizat însă că virusul este "impredictibil" și că este greu de știut care dintre metode ar fi fost mai eficiente. Tegnell a ținut totuși să sublinieze că izolarea pe termen mediu sau lung poate avea consecințe negative asupra sănătății populației.


"Cred că încă nu avem un răspuns corect la ceea ce ar fi trebuit să facem. Există multe diferențe între țări, între cum sunt raportate decesele, între procentele populației vârstnicilor sau în gestionarea serviciilor geriatrice. Să tragem concluzii pripite ar putea genera multe răspunsuri greșite", a concluzionat Anders Tegnell.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7317 secunde