Amenzile imense și plângerile penale nu-i sperie pe patroni

758
1
Amenzile imense și plângerile penale nu-i sperie pe patroni - muncitori-1364908073.jpg
Puzderia de taxe și impozite pe care trebuie să le dea la stat pentru fiecare angajat și numărul mic de locuri de muncă disponibil pe piață în prezent îi determină și pe patroni, dar și pe muncitori să lucreze fără contracte de muncă. Cel puțin aceasta este scuza pe care o invocă toți atunci când sunt depistați de autorități cu astfel de ilegalități. În ciuda tuturor politicilor guvernamentale, munca la negru este departe de a fi stârpită și, periodic, sute de oameni sunt găsiți la lucru fără contract de muncă.

Numai în județul Constanța, în luna martie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectora-tului Teritorial de Muncă au depistat 38 de angajatori care aveau 96 de persoane angajate la negru.

"În perioada 1 - 31 martie 2013, Inspecto-ratul Teritorial de Muncă Constanța a continuat activitatea de control și verificare a societăților comerciale care își desfășoară activitatea pe raza județului Constanța. Controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale din legislația muncii și securitatea și sănătatea în muncă a salariaților. Corpul de control Relații de Muncă din cadrul ITM Constanța a verificat un număr de 547 agenți economici, din care 131 au fost sancționați. S-au aplicat 98 de amenzi în valoare de 715.700 lei și 33 de avertismente. Au fost dispuse 788 măsuri cu termen de remediere a deficiențelor depistate", a declarat Florina Vișan, purtătorul de cuvânt al ITM.

Patronii riscă pușcăria

În cazul a patru agenți economici, care aveau în total 36 de persoane fără forme legale de angajare, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, pentru a stabili dacă aceștia se fac vinovați de încălcarea prevederilor art. 264 (3) din Lg.53 / 2003 republicată.

Inspectorii de muncă au mai constatat că angajatorii nu respectau repausul săptămânal al lucrătorilor, nu țineau o evidență corectă a orelor de lucru prestate de salariați, nu acordau drepturile salariale restante, precum și cele pentru plata orelor suplimentare sau a orelor de noapte.

"În primul trimestru al acestui an, au fost verificați, în total, 1.523 de agenți economici, din care 265 au fost sancționați. Au fost aplicate 313 sancțiuni, din care 228 amenzi în valoare de 1.517.200 lei și 85 de aver-tismente. Inspectorii de muncă au dispus și 2.533 măsuri cu termen de remediere a deficiențelor depistate. De asemenea, au fost depistați 77 de angajatori care practicau munca fără forme legale, cu un număr de 189 de persoane care nu aveau încheiat contract individual de muncă, unde s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 1.160.000 lei. Pentru șapte agenți economici, cu un număr total de 73 de persoane fără forme legale de angajare, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța", a mai adăugat Florina Vișan.

Comentează știrea

cici
6 aprilie 2013
mda

sa-mi bag piciorul in el de stat ca nimic nu face ! legi si inaspriri dar nimic constructiv. nu stie decat sa ia !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6119 secunde